Vive Le Voyage

De beroemdste trekpleisters van Sydney

De Harbour Bridge en het Sydney Opera House zijn toch wel twee trekpleisters van Sydney die je niet mogen (en kunnen) ontgaan, bij een bezoek aan deze stad. En als je er eenmaal bent, is het wel zo leuk om enigszins te weten wat de achtergronden van deze immense bouwwerken zijn.

De historie van de Harbour Bridge

In 1815 kwam Francis Greenway met het idee om een brug te bouwen waardoor noord en zuid verbonden zouden worden met elkaar. Het duurde ‘even’, maar in 1924 begon de daadwerkelijke bouw van deze brug. Na acht jaren en 1400 hard werkende mannen stond het er dan: De Harbour Bridge. Het bestaat uit acht rijbanen, twee treinsporen, een fietspad en voetpad. Daarmee heeft het direct ook de titel: breedste boogbrug van de wereld. De locals noemen het ook wel een ‘kleerhanger’, vanwege het design van de brug.

Mocht je de brug willen beklimmen, dat kan! In een groep klim je zo’n 200 treden omhoog, en kun je genieten van een mooi ‘stukje’ uitzicht. Ruim drie uur later sta je weer op Australische bodem, inclusief adembenemende foto’s die voor je worden gemaakt.

Sydney Opra House

Het was de Deense Jørn Utzon wie de ontwerpwedstijd had gewonnen voor het Sydney Opra House. Utzon hield veel van zeilen en heeft deze liefde terug laten komen in het ontwerp van het gebouw. Na veertien jaar bouwen, werd de brug in 1973 geopend. Naast de oprazaal zijn er ook concertzalen, restaurants en barren te vinden in dit bouwwerk.

Op 28 juni 2007 werd het Sydney Opra House toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Perfect uitzicht

Als je vanaf Circular Quay E naast het water richting Sydney Opra House loopt, heb je in elk geval een perfect uitzicht op de brug. En mocht het lekker weer zijn, is het geen straf om in de aangrenzende Royal Botanic Garden te relaxen in het gras, onder het genot van een heerlijk kopje koffie. Dat noem ik nou nog eens genieten.

Bridge  Opra House Garden

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.