Vive Le Voyage

De bezienswaardigheden in Pyongyang, Noord-Korea!

Een reis naar Noord-Korea richt zich met name op de bezienswaardigheden in en rondom de hoofdstad Pyongyang. Je hebt een vast reisprogramma en als je geluk hebt met je gidsen dan nemen zij je mee naar leuke uitstapjes zoals de kermis en het circus. Van een aantal bezienswaardigheden sta je versteld, ze zijn bizar en fascinerend tegelijk!

Mansudae Square en Mansudae Grand Monument

Op het Mansudae Square staat een grote fontein die bestaat uit marmeren beelden van Koreaanse vrouwen in traditionele kledij. Het Mansudae Grand Monument bestaat uit twee levensgrote bronzen standbeelden van de president Kim Il Sung en de generaal Kim Jong Il. Het standbeeld van Kim Il Sung werd in 1972 geplaatst ter ere van zijn 60ste verjaardag. Na de dood van generaal Kim Jong Il werd in 2012 een standbeeld van hem erbij geplaatst. Het standbeeld van de generaal was eerst bedekt met bladgoud. Echter hebben de Chinezen hier bezwaar tegen aangediend. Aangezien zij de Noord-Koreaanse economie financieren is dit gewijzigd in brons. Naast de twee beelden van de leiders staan twee grote brozen beelden van de DPRK (Democratic People Republic of Korea). Dit zijn Koreaanse strijders. Voor de Noord-Koreanen is het Mansudae een belangrijk monument waar zij veel respect voor hebben. Bij dit beeld moet je als toerist dan ook een bos bloemen (5 euro per bos) neerleggen en buigen naar de twee leiders. Dit kan en mag je niet weigeren.

collage

Grand People’s Study House en Kim IL Sung Sqaure

Eén van de meest bizarre bezienswaardigheden is de bibliotheek. Deze bibliotheek heeft meer dan 30 miljoen boeken. Het gebouw is immens en bestaat met name uit marmer. Noord-Koreanen, ouder dan 17, mogen gratis gebruik maken van de bibliotheek. Als toerist weet je niet wat je meemaakt als je naar het muzieklokaal gaat. Hier staan allerlei oude radio’s waar nog cassettes ingaan. De bibliotheek beschikt ook over een cassette met Nederlandse muziek erop. Zo luisteren wij naar André Hazes en Corry Konings. Het is bizar! Vanaf het balkon van de bibliotheek heb je een mooi uitzicht op het bekende Kim Il Sung plein. Op dit plein vinden de massale militaire parades normaliter plaats.

IMG_0421 

Pyongyang Film Studio’s

In de filmstudio’s van Pyongyang worden een aantal films per jaar opgenomen. De studio’s bestaan grotendeels uit echte decors. Zo hebben ze allerlei typische Koreaanse huizen nagebouwd, maar ook vind je er Japanse, Chinese en Europese huizen. De huizen zijn in wijken onderverdeeld. Wij gaan op de foto in traditionele kledij. Ik lijk wel een zuurstok, maar goed het hoort er allemaal bij realiseer ik me dan.

collage kopie 4

Pyongyang Circus

Het circus in Pyongyang is niet te vergelijken met circussen ergens anders. De show was zeer goed, er was zelfs een live orkest. Ik heb nog nooit acrobaten zulke gevaarlijke stunts zien doen! Het circus zat helemaal vol en de toeristen zaten allemaal bij elkaar. Het circus is optioneel in je reisprogramma, maar zeker een aanrader!

collage kopie 5

Pyongyang Zoo

De dierentuin is een aparte ervaring. Je komt hier eigenlijk niet voor de dieren, want zij zitten in veel te kleine hokken. Met name de brullende grote katten zijn er slecht aan toe. Daarnaast hebben ze zelfs honden als bezienswaardigheid. Het is zielig om te zien hoe de dieren hier behandeld worden. Wat het bezoek bijzonder maakt zijn de lokale mensen die zich vermaken in een ontspannen omgeving. Je kan in contact komen met de Noord-Koreaanse bevolking, wat bijna onmogelijk is tijdens je reis.

Pyongyang Metro en Arc de Triomphe

Een bezoek aan de metro is zeker één van de hoogtepunten in Pyongyang. De stations liggen diep onder de grond. Dit heeft er ook mee te maken dat het als nucleaire bunker fungeert. Afhankelijk van de gids stop je bij één of twee stations. De stations zien er mooi uit. Op de wanden zijn allerlei tekeningen te zien die gemaakt zijn van mozaïek. De laatste metro stop voor toeristen is Arc de Triomphe. Als je hier uitstapt, kom je gelijk bij een ander hoogtepunt van de stad: de Arc de Triomphe. Dit is een exacte kopie van de Arc de Triomphe in Parijs. Tevens weer een bizar moment.

collage kopie

Moran Hill

Dit is het recreatiepark van Pyongyang waar families op zondag bijeenkomen om samen te zijn en liedjes te zingen. In dit park gebeurt van alles: vijfenzestigplussers zie je hier dansen, gespierde mannen krijgen boks training en jongeren lopen hard. Het park lijkt exact op andere parken in de wereld. Je krijgt een goed idee hoe Noord-Koreanen hun vrije zondag in Pyongyang besteden. Ook hier kan je in contact komen met de Noord-Koreaanse bevolking.

Tower of the Juche Idea en Monument to the foundation of the Workers’ party

De tower of the juche idea was onthuld in 1982 voor de 70ste verjaardag van de president. Voor 5 euro kan je naar boven en heb je een mooi uitzicht over Pyongyang. Het Monument to the foundation of the Workers’ party is ter ere van de 50ste verjaardag van de Workers’ party. Het monument is 50 meter hoog en bestaat uit drie reusachtige handen in een cirkel die een hamer (arbeider), sikkel (boer) en kwast (intellectueel) vasthouden. Deze drie pijlers symboliseren de staat. Noord-Koreanen zijn goed in het bouwen van monument. Het ene monument is nog groter dan het ander!

collage kopie 2

Mangyongdae Funfair

De kermis in Pyongyang is een ervaring op zich als toerist. Op het moment dat je aankomt krijg je een gids toegewezen die vraagt waar je allemaal in wilt gaan. De Noord-Koreanen staan allemaal netjes geordend in de rij. Zelfs bij de ingang van de kermis worden ze per tien mensen binnengelaten. Alles is strak georganiseerd. Wij besluiten twee attracties in te gaan. Je betaald zo’n 3 euro per attractie. De eerste attractie is een achtbaan waar je in moet liggen. Wij worden als VIP’s behandeld en hoeven niet in de lange rij te staan. Ik voel me bezwaard, want iedereen kijkt ons aan. Ik weet niet of dat komt omdat ze twee blonde dames voorbij zien lopen of omdat wij niet in de rij hoeven te staan. Na de eerste bocht van deze attractie heb ik mijn ogen dicht gedaan, wat een enge attractie! Dit is niks vergeleken met de attracties bij ons. Dan gaan wij in de tweede attractie, een soort grote schommel die steeds hoger rondjes draait. Hetgeen waar ik niet op hoopte gebeurt, ik word kotsmisselijk. Achteraf blijkt dat Yu, onze gids, heeft aangegeven dat wij Europeanen wel wat gewend zijn en of ze niet wat extra rondjes kunnen maken. Wij zijn dit soort attracties niet gewend. Achteraf geeft Yu ook toe dat het haar lievelingsattractie is. Een ervaring is het zeker!

noord-korea

Heb je plannen om naar Noord-Korea te gaan? Lees dan ook zeker de blog Op reis naar Noord-Korea?

Isabel is co-founder van ViveLeVoyage.nl en online strateeg in de wereld van toerisme & destinatiemarketing. Met haar bedrijf Sherpa’s Stories helpt ze toeristische organisaties het strategische pad uit te stippelen en de unieke verhalen in kaart te brengen. Haar grootste passie is reizen en haar droom is om Antarctica te bezoeken. Ze neemt je graag mee naar verrassende bestemmingen en laat je de onontdekte plekjes zien.

2 Comments

 1. Eva Hopstaken

  1 augustus 2014 at 09:33

  Wat leuk om te lezen. Het is altijd interessant impressies van andere reizigers naar de DPRK te lezen. Ik heb het land meerdere malen bezocht. De eerste keer was in 2005, het meest recente bezoek was in 2013. Opvallend hoe een gesloten als Noord-Korea zich toch weet te ontwikkelen en in de loop der jaren een verandering doormaakt. Het verkeer is drukker geworden en je ziet meer ‘moderne’ technologie (tabs en smartphones).

  • Isabel Mosk

   1 augustus 2014 at 13:07

   Hi Eva, wat leuk dat jij de DPRK meerdere malen bezocht hebt! Ik vond het een onwerkelijk land. Achteraf realiseerde ik pas wat ik allemaal voor bizarre dingen heb meegemaakt. Dank voor je reactie!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.