Vive Le Voyage

De highlights van de Skeleton Coast in Namibië

In het noordwesten van Namibië bevindt zich een ruige kuststrook ook wel bekend als de Skeleton Coast of Geraamtekust. De kuststrook heeft deze naam te danken aan de vele schepen die hier vlak voor de kust zijn vergaan en de walvissen en zeeleeuwen die zijn gestorven. De Skeleton Coast wordt gekenmerkt door een prachtig afwisselend landschap van zandduinen, rotspartijen, zoutbaden en eindeloze stranden, waardoor het één van de mooiste plekken van Namibië is. Ga jij binnenkort naar Namibië? Ik heb de highlights van de Skeleton Coast in Namibië voor je op een rij gezet.

Skeleton Coast Park

Het Skeleton Coast Park ligt in het noorderlijke deel van de Skeleton Coast op zon’n 200 kilometer rijden van Swakopmund. Sinds 1973 is dit een bescherm natuur gebied dat zich helemaal uitstrekt tot de Angolese grens zo’n 500 kilometer verderop. Het park is beperkt toegankelijk. Wil je het park bezoeken dan is het mogelijk om het zuidelijk gedeelte te bezoeken met een permit welke bij de ingang aan Ugab River Gate gekocht kan worden. Overnacht je niet in Terrace Baai, zorg dan dat je voor 15.00 uur in het park aankomt.Voor het noordelijke gedeelte moet je een privé safari boeken bij Skeleton Coast Safaris.

Scheepswrakken spotten

Doordat een warme lucht vanuit de Namibische woestijn samenkomt met de koude lucht vanuit de Atlantische Benguela stroming ontstaat er mist, dichte mist. Dit in combinatie met een sterke stroming en aflandige wind, heeft ervoor gezorgd dat vele schepen vlak voor de kust zijn vergaan. De naam Skeleton Coast heeft de lange kuststrook dan ook te danken aan de tientallen scheepswrakken die vlak voor de kust liggen. Zo ligt er tussen Swakopmund en Henties Baai een wrak van een Indiaas schip dat begin 2000 is vergaan. Andere scheepswrakken zijn minder goed te zien omdat ze in de verlaten woestijn liggen van de Skeleton Coast. Van deze scheepswrakken is bekend dat de bemanning geen kans had om te overleven. Wanneer zij de kust wisten te bereiken dan wachtte hen niks anders dan een eindeloze woestijn.

Bezoek de Cape Cross Seal Reserve

Langs de Skeleton Coast bevinden zich een aantal zeeleeuw kolonies. Een van de grotere kolonies vind je op circa 100 km van Swakopmund voorbij Henties Baai in Cape Cross Seal Reserve. Duizenden zeeleeuwen wonen op dit stuk van de kust. Het is onvoorstelbaar hoeveel zeeleeuwen je daar kan zien. In de maanden december tot en met februari ziet het letterlijk zwart van de zeeleeuwen door alle baby zeeleeuwen die in december worden geboren. Helaas overlijdt circa 20% van de zeeleeuwen bij de geboorte. Dit zorgt voor een indringende geur bij de kolonie in de maanden januari en februari omdat er tientallen dode baby zeeleeuwen op het strand liggen. Een sjaal is dan geen overbodige luxe.

Ontspannen in Swakopmund

Langs Skeleton Coast liggen een aantal plaatsen zoals Henties Baai, Swakopmund en Walvisbaai. Swakopmund gelegen aan de riviermonding Swakop is de grootste en bekendste van de 3. Voor veel toeristen is dit een geliefde plaats om een aantal nachten te verblijven omdat het direct aan het strand ligt en je vanuit Swakopmund gemakkelijk de omgeving kan verkennen. Ga met zonsopkomst quad rijden in de woestijn of bedwing de duinen op een sandboard. Heb je altijd al dolfijnen willen spotten, boek dan een dolfijnen cruise waar je onder het genot van een glas champagne en oesters dolfijnen kan spotten. Swakopmund is ook ideaal om te winkelen. Vlakbij de boulevard vindt dagelijks tot circa 7 uur in de avond een markt georganiseerd waar je souvenirs kan kopen. In de straten achter de boulevard vind je tientallen leuke boetiekjes. Zoek je een goede lunch locatie, ga dan naar Deli Farm House op de boulevard. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht op de baai van Swakopmund. In de avond kan je heerlijk dineren in bij Tug Boat Jetty’s. Reserveer wel een tafel.

Pootje baden in de zoutvelden

De Skeleton Coast is ook bekend om de vele zoutvelden die vrijwel direct langs de kust liggen. De meeste zoutvelden zijn te herkennen doordat op diverse plekken langs de kant van de weg zout wordt verkocht. Op een emmer ligt een stuk karton met een aantal stukken zout. Vanaf 10 Namibische dollar kan je een stuk zout kopen. Doordat de zoutbaden ondiep zijn, kan je er makkelijk in pootje baden.

Lunchen op Soletude Beach

Sinds een aantal jaar is Henties Baai uitgegroeid tot een waar vakantie paradijs voor de mensen uit Namibië. Je vindt hier vakantieparken, vakantiehuizen en meerdere hotels. Persoonlijk vind ik Swakopmund en Walvisbaai gezelliger, maar als je een dag trip maakt langs de Skeleton Coast dan is de Skeleton Coast Brewery op Soletude Beach een aanrader. Je kan hier heerlijk lunchen of dineren pal aan zee. Geef je de voorkeur aan een picknick, kies dan voor de zandweg die pal achter het restaurant ligt. Via de zandweg kom je bij verlaten stukken strand. Ideaal voor een picknick. Hou er alleen wel rekening mee dat het zeewater soms erg koud kan zijn.

Tip: De weg langs de Skeleton Coast is grotendeels gemaakt van zout. Dit maakt de weg anders dan een geasfalteerde weg. Zo is er geen bewegwijzering aangebracht en moet je goed opletten wanneer het regent. Het is dan erg lastig en soms zelfs gevaarlijk om op de weg te rijden. Je kan dan beter kiezen voor de naast geleden zandweg.

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

3 Comments

 1. Narelle | wegvanhetnoorden.nl

  8 februari 2017 at 16:04

  Ziet er geweldig uit, prachtige natuur en bijzondere geschiedenis! Namibie komt steeds hoger op mijn bucket list ;)

 2. robbie

  30 december 2018 at 15:33

  waar kan ik een vliegtuigje boeken die over skeleton coast vliegt

  • Isabel Mosk

   28 januari 2019 at 09:43

   Dit kan in Swakopmund. Hier heb je een center waar je dit soort activiteiten kan boeken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.