Vive Le Voyage

De highlights van Paramaribo die je niet mag missen

Een smeltkroes van culturen, traditionele houten architectuur en een synagoge en moskee in dezelfde straat. Oftewel Paramaribo de hoofdstad van Suriname. Met een kleine 250.000 inwoners is Paramaribo een kleine, zeer sfeervolle stad en het perfecte vertrekpunt om het land te verkennen. Lees hier de highligts die je in ieder geval niet mag missen tijdens jouw verblijf in deze sfeervolle stad.

De houten architectuur

Sinds 2002 staat de binnenstad van Paramaribo op de UNESCO werelderfgoedlijst. Dit komt vanwege de schitterende houten architectuur. Niet alleen woonhuizen, ook de gebouwen waar diverse ministeries zijn gevestigd zijn van hout. Het is dan ook zeker de moeite waard om door het centrum van Paramaribo te wandelen. Op zoek naar het mooiste houten gebouw mag een bezoek aan de houten Kathedraal van Sint Petrus en Paulus niet ontbreken. Dit is de grootste houten kerk van het Westelijk halfrond waar maar liefst 900 mensen in kunnen.

De houten architectuur in Paramaribo

Fort Zeelandia

Dit voormalige Nederlandse fort is één van de bekendste plekken van Paramaribo. Fort Zeelandia heeft in de loop der jaren diverse functies gehad. Zo werd het gebouw in de 17e en 18e eeuw gebruikt voor de verdediging van de stad en de plantages ten westen van Paramaribo. In latere jaren was hier echter een kazerne en gevangenis in gevestigd. In 1982 kwam het fort echter in opspraak toen 15 tegenstanders van het militaire regime vermoord werden. Vandaag de dag is het Surinaams Museum hier gehuisvest met in de tuin een stuk Nederlandse geschiedenis, hier staat namelijk het standbeeld van Koningin Wilhelmina.

Fort Zeelandia

Onafhankelijkheidsplein

Vlakbij Fort Zeelandia ligt het Onafhankelijkheidsplein. Op zondagochtend moet je niet raar opkijken als je hier tientallen Surinaamse mannen tegenkomt met een vogelkooi in hun hand of achterop de fiets. Zij nemen deel aan de wekelijkse zangwedstrijd van zangvogels. Onder leiding van een scheidsrechter wordt onder de Tamarinde bomen bepaald welke vogel het mooiste fluit. Een bijzondere gebeurtenis om mee te maken.

De Centrale markt

Dit is de grootste overdekte markt in het Caraïbisch gebied waar je allerlei soorten snuisterijen kan kopen. Van zeep en sigaretten tot mooie haarstukjes. Je kijkt je ogen uit. Wil je fruit of groenten kopen? Dat kan op straat voor de markt. Vanaf de Centrale markt loop je makkelijk het centrum van Paramaribo in waar zich ook diverse Westerse winkels bevinden. De Saramaccastraat en Domineestraat zijn de bekendere straten.

Het straatbeeld van Paramaribo

Dolfijnen spotten

Wat is er nu mooier dan dolfijnen zien zwemmen? Ik kan er in ieder geval geen genoeg van krijgen. Dolfijnen komen voornamelijk in de oceaan voor, maar niet in Suriname. Hier heb je de mogelijkheid om de Profosu dolfijnen te spotten in de Suriname rivier. Boek een tour vanuit Leonsberg  en bewonder met zonsondergang dolfijnen.

Dolfijnen spotten

Waterkant

De plek aan de rivier waar alle inwoners van Paramaribo samenkomen. In de avond is het hier altijd gezellig druk bij de vele barretjes en eettentjes. Geniet hier van een broodje Pom en een Parbo bier en ervaar de Surinaamse cultuur. Wandel je overdag langs de Waterkant, dan heb je een mooi uitzicht op de wrakken van een veerpont en het Duitse schip de Goslar, dat voor de kust van Paramaribo is vergaan.

Uitzicht vanaf de Waterkant

Commewijne

Aan de andere kant van de Suriname rivier ligt het oudste cultuurgebied van Paramaribo, de Commewijne. Hier kan je de overblijfselen van oude tabak-, suiker en koffieplantages bezoeken.  In Nieuw Amsterdam, de hoofdstad van Commewijne, staat een fort waar regelmatig tentoonstellingen worden georganiseerd. Huur een fiets en ga terug in de tijd terwijl je langs de historische plantages Meerzorg, Peperpot en Mariënburg fietst of door schattige vissersdorpjes zoals Rust en Werk.

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.