Vive Le Voyage

De leukste volksfeesten in Europa!

koningsdag volksfeest

Het is bijna zover. De oranje attributen mogen van zolder. Het dorpsplein hangt vol met oranje tierlantijn en het bier staat al koud. Binnenkort dansen we weer vol overgave op de bekende Nederlandse beats. Vergeet ook niet de gezellige babbel met de buurman, een verdwaald kind op een versierde fiets en de stroopwafels, koekhappen en bittergarnituur die de ronde doen. We hebben het hier over ons Oer-Hollands feest, oftewel Koningsdag. Voor mij een bijzonder volksfeest. Getekend met een vleugje nostalgie, een gevoel van verbondenheid en vooral veel gezelligheid!

Niet alleen in Nederland kom je dit volksgevoel tegen. Ook in het buitenland zijn er veel feesten waar de gezelligheid en volkscultuur te vinden is. Waar? Lees maar eens verder…

Fête de la musique

 

LiTF, Fête de la musique, Paris, 2009

Photo by Thomas Claveirole / CC BY

In een klein steegje in Parijs laat hij de snaren van zijn instrument even los. Muzieknoten hangen in de lucht. Het applaus barst los. Kippenvel.

Een paar straten verderop begroeten warme jazz geluiden jouw komst. Links in een straatje het bekende Franse gezang waar een accordeon de hoofdrol speelt. En rechts zingt en danst iedereen mee op een techno beat.

Het is de dag waar iedereen muziek mag maken. Amateur of professional. Het maakt niet uit. Iedereen doet mee en alle concerten zijn gratis. Een feest die in het leven geroepen werd in 1982 door de Franse minister van cultuur. Studies wezen uit dat er meer dan 5 miljoen muzikanten in Frankrijk alléén woonden. Het was een droom om al deze mensen op straat te krijgen. Dit is ook gelukt. Nu wordt la Fête de la Musique ook internationaal gevierd in meer dan 120 landen.

Waar: Wereldwijd maar origine Frankrijk

Wanneer: 21 juni 2016

Gratis? Ja.

 

De Gentse Feesten

 

summer visits

Photo by Pleuntje / CC BY

 

Amuseer u in Gent. En dat is ook precies wat er gebeurt. Tien dagen lang verandert de stad Gent in één groot volksfeest waar theater, dans en muziek centraal staan. Feestjes tot diep in de nacht, gratis topconcerten, Vlaams cabaret, Street acts, theater op het water en spetterend vuurwerk. Naast alle drukte is er ook tijd voor een verfrissend pintje of pannetje mosselen met friet. En als je tijd hebt, probeer ook nog even je gevoel voor humor uit in het Vlaams. Er worden veel affiches uitgedeeld met grappige uitspraken en teksten zoals deze van vorig jaar:

Het wordt sterk geapprecieerd als ge uw bier bij een café koopt. Sommige cafés halen de helft van hun jaaromzet bij de Feesten, en we hebben graag dat de Hollanders daar dik aan meebetalen. Belgen die naar nachtwinkels gaan voor hun bier zijn ook Hollanders.

Waar: Gent, België

Wanneer: 15 – 24 Juli 2016

Gratis? Ja. Er zijn echter wel sommige optredens waarvoor betaalt moet worden.

 

Notting Hill Carnival

 

 

Een halfnaakte dansende menigte is misschien wel het laatste wat je verwacht in Londen! Maar in Notting Hill is dit het geval. Het straatbeeld verandert van strak Engels naar Caribische sferen eind Augustus. Het is de tijd waar de Caribische culturen in deze gemeenschap even helemaal losgaan. Geniet mee van de jerk chicken, de overflowing cocktails de salsa en reggae muziek en laat je meevaren in hun wereld.

Waar: Londen, Engeland

Wanneer: 28 – 29 Augustus 2016

Gratis? Ja. Soms moet je betalen als je bepaalde cafés of feestzalen in wilt.

 

Fallas de Valencia

 

Fallas - volksfeesten

De grote meesterwerken waar een jaar lang aan gewerkt wordt. Vervolgens worden ze tijdens de Fallas verbrand.

 

Een vuurwerksensatie die alléén maar bestaat uit harde knallen. Ook wel de mascleta genoemd. Een show die plaatsvindt elke dag om 14:00 voor het gemeentehuis. Grote houten meesterwerken toren uit boven de menigte midden in de stad. Constructies waar timmermannen een jaar lang met vakkundigheid aan werken. Vrouwen en mannen kleden zich op traditionele wijze. Een feest zoals deze heb ik nog nooit meegemaakt. Vier dagen lang worden er processies gehouden, gedronken en gefeest. Elke dag wordt het vuurwerk grootser maar ook intenser. De laatste nacht worden de hand vervaardigde meesterwerken in brand gestoken. Dan mogen de timmermannen weer opnieuw beginnen met hun werk. Een traditie dat zich al jaren voortzet. Ieder jaar weer om de lente in te luiden.

Waar: Valencia, Spanje

Wanneer: Maart 2017

Gratis? Ja, als toerist kun je alles gratis bekijken. Als je mee wilt doen als traditioneel verkleede fallero of fallera dan zul je wel diep in de buidel moeten tasten.

 

En wat zijn jou favoriete volksfeesten in het buitenland?

Deze blog is geschreven door Marijke Slaats. Meer dan 10 jaar reist ze voor werk en plezier de hele wereld af. En als het even kan plant ze elke maand een trip. Spanning, avontuur en andere culturen prikkelen haar om te bloggen. Het onmiskenbare gevolg? Dat ze lekker lang nageniet van haar reis.
Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.