Vive Le Voyage

De mooiste auto’s kijken in het Tsjechische Tatra Technical museum

Van de eerste stroomlijn auto tot een brandweerwagen uit begin 1900. In het Tatra Technical museum kan je meer dan 60 persoonsvoertuigen en trucks bewonderen. Met een gids of een audiotoer kom je alles te weten van de indrukwekkende geschiedenis van de Tatra auto. Zelfs voor niet autoliefhebbers zoals ik, is het Tatra Technical museum zeker de moeite waard om te bezoeken.

Het oudste automerk van Tsjechië

Tatra is een Tsjechisch auto- en vrachtwagenmerk dat in 1897 haar eerste auto produceerde. In de loop der jaren heeft Tatra diverse kenmerkende auto’s geproduceerd als de stroomlijnauto. Veel “moderne” constructies die in de tweede helft van 1900 als nieuwe ontwikkelingen zijn gepresenteerd werden al door de Tsjechische industrie en Tatra toegepast. In Nederland werden de eerste Tatra’s pas na de Tweede wereldoorlog ingevoerd.

Paris-Dakar race

Je kent ze vast wel van de televisie, die grote imposante trucks die door de woestijn rijden tijdens de Paris-Dakar race. Tatra is maar liefst vijfvoudig winnaar van het vrachtwagen klassement. Een aantal van deze vrachtwagens zijn in het museum te zien. In het echt zijn de trucks nog groter, ik voelde me bijna nietig toen ik naast één van de trucks stond. Wat leuk is om te vermelden is dat de Paris-Dakar race ervoor heeft gezorgd dat er vanuit de Arabische wereld een groot aantal trucks is besteld. De kans is dus groot dat je binnenkort weer een Tatra truck mee ziet rijden in de jaarlijkse race.

Tatra trucks

 Openingstijden en entree

Het museum is open van dinsdag t/m zondag van 09.00 tot 17.00 uur. De entree is circa  €5,00 (140 CZK) en kinderen onder de 18 jaar betalen €3,00 (85 CZK).Het Tatra museum ligt in Kopřivnice in de regio Noord Moravia dat vroeger bekend was om haar auto industrie. Met de trein ligt Kopřivnice op ongeveer 3 uur rijden van Praag.

Tip: combineer het museum met een bezoek aan Stramberk, Pribor, of Novi Jicin. Drie schilderachtige pittoreske dorpjes waar je het echte Tsjechische leven kunt ervaren.

Het Tatra museumTatra brandweerwagen

Collectie Tatra museum

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

2 Comments

  1. Theo Molenaar

    2 december 2015 at 11:42

    Tatra won niet slechts een etappe, Tatra is vijfvoudig winnaar van het vrachtautoklassement van Parijs Dakar….

  2. Danielle Koning

    2 december 2015 at 22:10

    Dank voor de tip Theo. Ik heb het gelijk verwerkt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *