Vive Le Voyage

De mooiste dorpen van Europa – deel 2

In Europa zijn er nog steeds miljoenen kleine gehuchten, dorpjes of wat grotere steden waarvan de meeste mensen het bestaan niet eens weten. Zonde, want ik sta vaak versteld van al het moois wat ik allemaal in Europa kan vinden. Soms moet je namelijk nèt iets verder kijken. Graag wil ik jullie daarom een vervolg geven op de mooiste dorpen van Europa. Hoewel het niet allemaal dorpen zijn, zijn het zeker onbekende mooie plekken in Europa die ik graag met jullie deel.

Annecy, Frankrijk

Dit kleine stadje ligt aan het meer van Annecy en kent een centrum met vele kleine smalle straatjes. De kanalen en bijzonder gekleurde huisjes geven het straatbeeld een gezellig en warme sfeer. Er zijn genoeg kleine winkeltjes om wat leuks te kopen en je kunt heerlijk genieten op één van de vele terrasjes. Breng ook zeker een bezoek aan Palais de l’Isle of het kasteel van Annecy dat aan de rand van de stad ligt. Annecy ligt op ongeveer zo’n 9 uur rijden van Utrecht en kan goed gecombineerd worden met Genève.

Annecy

Gásadalur, Faeröer eilanden

Dit bijzonder mooie plekje op de wereld, op de Faeröer eilanden, kent maar 18 inwoners. De Faeröer is een eilandengroep tussen Schotland, Noorwegen en IJsland en is een autonoom gebied binnen het koninkrijk van Denemarken. Jarenlang daalde het inwonersaantal van Gásadalur hoewel er goede mogelijkheden waren voor de landbouw. Deze daling kwam met name omdat het eiland niet met de auto te bereiken was. Om naar de bewoonde wereld te komen moest de bewoners over de bergen klimmen of de boot pakken. Sinds 2004 is er daarom dwars door de bergen, een tunnel aangelegd. Hierdoor werden de inwoners van Gásadalur met andere delen van het eiland verbonden en kunnen ook andere mensen makkelijk Gásadalur bezoeken.

Gásadalur

Marsaxlokk, Malta

Dit schilderachtige dorpje op Malta wordt gezien als het belangrijkste vissersdorpje van het eiland. Je vindt langs de kustlijn veel traditionele vissersbootjes die ook wel “luzzu” worden genoemd. Deze bootjes hebben verschillende kleuren die ieder weer een bepaalde betekenis hebben. Bijvoorbeeld groen voor hoop en blauw voor water. Ook kun je op iedere boeg van de luzzu een oog spotten, men gelooft namelijk dat dit oog kwade geesten afschrikt op zee. Vissers in Marsaxlokk vangen voornamelijk tonijn, zwaardvis en de populaire lampuki (ook wel goudmakreel). Deze vissen kun je proeven in een van de visrestaurants aan het water. Marsaxlokk ligt op ongeveer drie kwartier rijden van Valletta, de hoofdstad van Malta.

Marsaxlokk

Gruyères, Zwitserland

Een écht middeleeuws stadje in het westen van Zwitserland. Lopend door de straten lijkt het alsof je in een middeleeuws decorstuk rondloopt. Gruyères wordt omringt door stadsmuren en als je door de poorten bent gelopen kom je op een groot langgerekt plein terecht met verschillende winkeltjes en restaurants. Vergeet geen bezoek te brengen aan de moderne kaasboerderij en proef de specialiteiten van de stad. Ook worden er in Gruyères het hele jaar door festivals en andere culturele evenementen georganiseerd. Deze stad is ook geliefd onder wandelaars vanwege de ligging in het heuvelachtige landschap.

Gruyères

Smögen, Zweden

Gelegen aan de westkust van Zweden ligt een van de meest levendige vissersdorpen van het land. De vissershuisjes of eigenlijk hutjes, kan je niet missen. De meeste hutjes hebben vrolijke en felle kleuren wat ze erg fotogeniek maakt. Er zijn nauwe straatjes met winkels maar ook diverse restaurants en bars. Proef de lokale lekkernijen op de vismarkt en vergeet zeker de specialiteit van Smögen niet, de garnaaltjes. Smögen ligt in een rotsachtig gebied met stranden waar je in de zomer heerlijk kunt zwemmen. Dit maakt het een perfecte  bestemming.

Picture by Bengt Nyman

Picture by Bengt Nyman

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.