Vive Le Voyage

De mooiste wandelgemeente Valkenswaard

Als rasechte Brabander ben ik misschien een beetje bevooroordeeld, maar menig wandelliefhebber zal het met mij eens zijn dat Brabant een van de mooiste provincies is om te wandelen. De natuurgebieden in Brabant zijn divers met verschillende soorten bossen, heide, duinen en vennen. Maar waar moet je nou echt zijn voor zo’n heerlijke wandeling?

De gemeente Valkenswaard is uitgeroepen tot wandelgemeente van het jaar 2016. Met een mooie variatie aan wandelpaden, themaroutes, voorzieningen en goede bewegwijzering is deze Noord-Brabantse gemeente het meest vriendelijk voor wandelaars. Valkenswaard is omringd door natuur, en ik laat je graag zien wat de leukste natuurgebieden zijn!

De Malpie

Natuurreservaat De Malpie is een uitgestrekt wandel, fiets- en ruitergebied. Het bestaat voornamelijk uit een groot heidegebied met veel grote en kleinere vennen en bossen. Deze combinatie maakt het een prachtig wandel- en fietsgebied. Door het gebied slingeren verschillende mooie paden. Bij de Venbergse Watermolen begin of eindig je je route met een lekker drankje op het terras aan de Dommel.

De Groote Heide

De Groote Heide is een 2500 hectare groot natuurgebied op een zandrug, welke bestaat uit naaldbossen, heidevelden, weilanden en enkele beekdalen. Het gebied wordt gekenmerkt door de hoogteverschillen die zijn ontstaan tijdens de laatste ijstijd.

Het Leenderbos

Het Leenderbos was vroeger tevens een groot heide- en vennen gebied maar inmiddels bestaat een groot deel uit aangeplante naaldbomen. Het gebied is ongeveer 2000 hectare groot en door de broedplaatsen en poelen een goede omgeving voor diverse diersoorten.

In totaal heeft de wandelgemeente Valkenswaard een wandelknooppuntennetwerk van 130 kilometer. Er zijn verschillende GPS- en themaroutes zoals de Valkerij en de Sigarenmakerij-route, Beleef Het Gedicht en de Crime Time route.

Ik kan natuurlijk nog in tientallen prachtige woorden uitleggen hoe mooi de Brabantse natuur is, maar dat kun je het beste gewoon zelf ervaren! Zin gekregen in Valkenswaard? Kom dan ook vooral eens op donderdag naar de beste weekmarkt van Brabant. Houdoe!

Zin gekregen om te gaan wandelen? Lees dan waarom wandelen in Nederland zeker niet saai is of ontdek Zuid-Limburg te voet.

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.