Vive Le Voyage

De schilderachtige historische dorpjes van het Tsjechische Moravië en Silesia

Op circa 3 uur rijden ten oosten van Praag liggen de regio’s Moravië en Silesia. Deze regio’s staan bekend om de industriële monumenten, kastelen, uitgestrekte bossen en historische dorpjes. Ik ben aangenaam verrast door de charme van de historische dorpjes. Zo zijn de schilderachtige dorpjes Stramberk, Pribor en Novy Jicin absoluut de moeite waard om te bezoeken tijdens je vakantie in Tsjechië.

Stramberk

Gelegen in de heuvels ligt het kleine dorpje Stramberk . Als je het dorpscentrum binnenloopt ruik je vrijwel meteen de geur van taaitaai die afkomstig is van de heerlijke lokale specialiteit, de Stramberkse oren.  Maar ook de cilindervormige toren Trúba van kasteel Strallenberg valt bijna direct op. Een toren die boven het schilderachtige dorpje uitsteekt en die jezelf kan beklimmen. Het is wel een klim, maar eenmaal boven aangekomen heb je een schitterend uitzicht over de hooglanden, het dorpsplein van Stramberk en de veelal houten huisjes uit de 18e en 19e eeuw.

Uitzicht op Stramberk

Stramberk

Stramberk

Als je na de klim trek hebt gekregen, dan moet je zeker naar het dorpsplein wandelen. Aan de rand van het plan zit de lokale brouwerij waar ze de lekkerste knoflooksoep serveren en je diverse bieren kan proeven. Vergeet ook de lokale specialiteit niet, de Stramberkse oren. Heerlijk als toetjes met met fruit en slagroom. Na de lunch kan je één van de kleine musea bezoeken of door het dorp slenteren.

Knoflooksoep en Stramberkse oren

Knoflooksoep en Stramberkse oren

Pribor

Het geboortedorp van Siegmund Freud, de grondlegger van de psychoanalyse. In het huis waar Siegmund Freud is geboren en 3 jaar van zijn leven heeft gewoond, is een klein museum gevestigd. De audiotour vertelt je hier alles over zijn studies en verdere leven. Helaas staat de bekende sofa niet in het museum, maar buiten kan je alsnog plaatsnemen op de replica van de bank om te ervaren hoe het nu is om bij Siegmund Freud op de bank te liggen. Het dorpje zelf is niet groot maar de veelal kleurrijke straatjes en het dorpsplein geven Pribor een pittoreske sfeer.

Het geboortehuis van Siegmund Freud

Het geboortehuis van Siegmund Freud

De straten van Pribor

De straten van Pribor

Novy Jicin

Op circa 60 km van de grote stad Olomouc ligt Novy Jicin. Een stad die in de 13e eeuw is ontstaan en misschien wel het mooiste plein heeft van de regio, door de pastelkleurige huizen en arcaden. Wat opvallend is aan de huizen in Novy Jicin is dat deze allemaal zeer goed  zijn onderhouden. Dit komt door de aanwezigheid van een hoedenfabriek wat het dorpje veel welvaart heeft gebracht. Tienduizenden hoeden worden hier per jaar geproduceerd. Je kan met eigen ogen zien hoe deze hoeden worden gemaakt in het hoedenmuseum dat gevestigd is aan de rand van het dorpsplein.

Het dorpsplein van Novy Jicin

Het dorpsplein van Novy Jicin

De kleurrijke straten van Novy Jicin

 De schilderachtige straatjes van Novy Jicin

Tip: combineer de historische steden met een bezoek aan het Tatra automuseum in het nabijgelegen Koprivnice. Zelfs al ben  je geen autoliefhebber dan is het de moeite waard om dit museum te bezoeken. Wist je namelijk dat Tatra één van de leveranciers is van de trucks die in de Dakar Rally rijden.

Deze reis is mogelijk gemaakt door Czech Tourism. Bedankt voor de ervaring!

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

2 Comments

  1. CzechTourism Benelux

    11 november 2015 at 10:39

    Een prachtige reportage <3

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *