Vive Le Voyage

De Siciliaanse keuken

Italië staat bekend om haar heerlijke keuken. De Siciliaanse keuken is echter een keuken op zich, mede door de Arabische invloeden. Wist je namelijk dat de Sicilianen van de Arabieren leerden hoe ze pasta moesten maken van de tarwe afkomstig van de graanvelden in de omgeving van Palermo? En hoe je het beste zwaardvis en tonijn kunt vangen? Je smaakpapillen komen tijdens een vakantie op Sicilië eiland dan ook niks te kort. Of het goed is voor de lijn, dat is een andere vraag, helemaal als je een van de volgende gerechten proeft.

Pasta

Pasta con le sarde is waarschijnlijk één van de meest populaire pastagerechten van Sicilië, ook wel bekend als pasta met sardines. Een gerecht dat dateert uit de tijd van de Arabische bezetting. Ook Pasta alla Norma uit Catania, is een echte klassieker geïnspireerd door Bellini’s opera “Norma”. Andere pasta’s die je veelvuldig terug ziet komen op de menu’s zijn pasta con vongole of pasta con frutti di mare.

Pasta con vongole

Pesce

Gamba’s, sardines, zalm en ansjovis. Vissoorten die perfect zijn voor een anti pasta, primi of secondi. De zwaardvis, is net als de sardientjes en ansjovis, één van de populairste vissoorten van Sicilië en vind je in uiteenlopende gerechten dan ook terug op de kaart. Zwaardvis carpaccio, gegrilde zwaardvis, spaghetti met zwaardvis, maar mijn favoriet is wel de zwaardvis rolletjes gevuld met groenten of ricotta. Geef je liever de voorkeur aan sardines, probeer dan sarde a beccaficum, opgerolde sardines gevuld met rozijnen en pijnboompitten.

De Siciliaanse snack

Voor de lichte trek kan je terecht in de Italiaanse cafetaria waar ze naast de bekende panini’s en sfincione (een kleine focaccia) ook arancina serveren. Een gefrituurde rijstbal gevuld met onder meer kaas, ham of vlees en groente. Deze moet je echt een keer geprobeerd hebben. Als de Sicilianen ’s avonds laat nog trek hebben, dan kiezen ze vaak voor een Calzone. Ben je uit geweest op Sicilië dan kan je de beste cafetaria herkennen aan de lange rij met Sicilianen die wachten op hun Calzone.

Siciliaanse Snack

Zoete lekkernijen en gelato

De Sicilianen zijn dol op zoet, heel zoet. Niet alleen na het eten, ook vroeg in de ochtend. Naast de kazen en vleeswaren worden bij het ontbijt dan ook de heerlijkste zoete lekkernijen geserveerd. Cannoli, gefrituurde deegrolletjes met een vulling van ricotta, chocolade of gesuikerd fruit. De cassata, een traditionele taart van twee biscuitbodems met gezoete ricotta, gesuikerde vruchten, chocolade en noten. Of een verfrissende granita of brioche con gelato, ijs in combinatie met een zoet broodje. Dit is ook de reden waarom je bij een gelateria zoete broodjes op de toonbank ziet staan. Ik vond het de eerste keer erg wennen, maar deze aparte combinatie geeft toch een heel lekker smaak effect. En als je in een gelateria bent, neem dan een bolletje pistache ijs. Want de Sicilianen zijn dol op pistache. Koop je een gelato bij een gelateria artigiana, dan weet je zeker dat zij ijs zelf maken.

Cannoli

Dessertwijn

Naast het overheerlijke eten staat Sicilië ook bekend om haar verschillende zoete (dessert-)wijnen, zoals de Marsala afkomstig uit het gelijknamige dorpje Marsala. Of de Malvasia die smaakt naar honing en abrikozen en de Cannello die smaakt naar kaneel. Dessertwijnen die voortreffelijk smaken bij een cannoli of tiramisu. Gelukkig hebben mijn favoriete dessertwijnen de vlucht van Sicilië naar Amsterdam overleefd voor als ik zelf de Siciliaanse keuken ga uit proberen.

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.