Vive Le Voyage

De Tombe van Hafez

De Tombe van Hafez is een graftombe in de stad Shiraz. Deze graftombe is volledig gewijd aan de dichter Hafez. Hafez woonde in de 14e eeuw in deze stad en wordt beschouwd als één van de grootste dichters ter wereld. Van Iraniërs wordt wel gezegd dat ze altijd twee zaken in huis hebben: een koran en een boek met poëzie van de dichter Hafez. Poëzie vormt een heel belangrijk onderdeel in het leven van de Iraniërs. Het bezoeken van de Tombe van Hafez mag hierdoor absoluut niet ontbreken als je in Iran bent!

De dichter Hafez

Hafez van Shiraz (1320-1390) wordt gezien als één van de grootste dichters van Iran en wordt ook wel de Shakespeare van de Perzische literatuur genoemd. Hafez is een ware volksheld in Iran en in de harten van de Iraniërs nog altijd springlevend.

Hafez betekent letterlijk “hij die de Koran uit zijn hoofd kan citeren”. Zijn echte naam is Shams al-Din Mohammad Shirazi, maar helaas er is niet erg veel over hem bekend. In de dichtkunst staat Hafez bekend om zijn gebruik van originele metaforen bij de onderwerpen wijsheid, onderdrukking, vrijheid en het geloof. Maar in zijn werk neemt de liefde toch echt de belangrijkste plaats in, maar verrassend genoeg is ook wijn een belangrijk onderwerp voor Hafez.

Grappig om te weten is dat er gezien de twee favoriete onderwerpen in het werk van Hafez, er gedurende de revolutie in Iran in 1979 dus een probleem ontstond. Wijn en liefde zijn natuurlijk delicate onderwerpen in een Islamistische Republiek. Maar vanwege de populariteit van Hafez koos het bewind voor de oplossing om een andere uitleg te geven aan “wijn” en “liefde”. Wijn is een metafoor voor “God” en liefde is de metafoor voor de “liefde voor God”. Een pragmatische oplossing als je het mij vraagt!

Hafez is in Iran zo geliefd, dat iedereen een boek van hem bezit. De alleszeggende uitspraak in Iran is: “Wat neem je zeker met je mee als je op de vlucht moet. Het antwoord is: De gedichten van Hafez. Je hebt zijn poëzie namelijk altijd bij je: in je hoofd of in je zak.”

De Tombe van Hafez

Het is een bedevaartsoord voor alle liefhebbers van de dichtkunst van Hafez. Deze tombe wordt door veel inwoners van Shiraz en heel Iran bezocht. Voor de deur staan mannen met een parkietje op hun arm en met een doosje met de gedichten van Hafez. Voor een paar Toman pikt het parkietje er een gedicht van Hafez uit en dit gedicht wordt voorgedragen aan je. Dit is super leuk om mee te maken!

Voor de Iraniërs is deze graftombe van Hafez een waar heiligdom. Bij de graftombe staat tevens een indrukwekkende gedenkingsruimte. In de tuin rondom de graftombe hoor je zachte Iraanse muziek en gedichten van Hafez. Het is heel gaaf om net zoals de massaal aanwezige Iraniërs door deze prachtige tuin te lopen. Het is heel rustgevend en tevens heel indrukwekkend tegelijk. Het is een unieke ervaring om te luisteren naar de Iraniërs die de poëzie van Hafez citeren. Dit is dé Perzische cultuur in optimale vorm!

Entreeprijs en locatie:

  • Zoals voor veel attracties in Iran betaal je als toerist een entreeprijs van 200.000 Rial (omgerekend ongeveer 6 euro) voor de Tombe of Hafez. Iraniërs betalen echter een veel lager bedrag.
  • Openingtijden: 24 uur per dag geopend
  • Hafeziye street, Shiraz

Tip:

Vooral het contact met de Iraniërs die veel weten over de poëzie van Hafez is erg boeiend. Iraniërs kennen echt allemaal een gedicht van Hafez uit hun hoofd. Dat is mooi om te zien en te horen. Vol enthousiasme ze vertellen ze alles over Hafez. Zo enthousiast dat ik zelfs direct na het bezoek aan de graftombe een Engelstalige dichtbundel van Hafez gekocht heb! Iraniërs zijn nieuwsgierige en vriendelijke mensen en maken graag een praatje met je. Schroom dus zeker niet en begin een gesprek met de aanwezige bezoekers.

Tip: Bezoek in Shiraz ook de de botanische tuin Eram Garden. En lees hier wat je nog meer in Shiraz kunt doen!

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.