Vive Le Voyage

Algemene tips voor Delhi

Wat zijn nou algemene tips voor Delhi, zodat je zo min mogelijk last hebt van een cultuurshock en dus een leuke tijd in Delhi kunt hebben.

Reizigers starten hun reis in India in veel gevallen in Delhi. Een recente studie van CNN heeft echter geconcludeerd dat de Indiase hoofdstad New Delhi de eer heeft zich de ‘meest vervuilde stad ter wereld’ te mogen noemen. Delhi telt ongeveer 14 miljoen inwoners en is daardoor de 3de grootste stad van India, na Calcutta en Bombay. Delhi is een bruisende metropool en de perfecte inleiding in de complexiteit en in de dynamiek van India. In deze stad kun je zeker een goede tijd hebben, als je onderstaande tips opvolgt.

Delhi Belly

Indiaas eten is heerlijk. Kip, lam, rijst, naan, curry’s, voor weinig geld kun je het overal kopen. Het ziet er heerlijk uit en het ruikt ook heerlijk. Veel reizigers storten zich vol enthousiasme direct op dit eten. Veelal komen ze echter de man met de hamer enkele uren later tegen, genaamd “Delhi Belly”. Dit is een soort diarree die echter dagenlang aanhoudt. Ik schat dat ongeveer twee op de drie reizigers in Delhi ermee te maken krijgt. Dit komt voornamelijk door de extra bacteriën, gebrekkige hygiëne in de keuken/voedselmarkten/inwoners van Delhi en het gebrek aan vezels en granen in het eten. Let dus op waar je eet in Delhi en wees extra waakzaam voor alle standaard valkuilen: was je handen met handalcohol, vermijd kraanwater, ijsblokjes, rauw vlees/vis/schelpdieren, schil je eigen fruit etc. Als je het helemaal ‘goed’ wilt doen, eet dan in India niet met je linkerhand. Volgens Indiërs is de linkerhand namelijk onrein.

Kleding

“Kleren maken de man” en dit geldt zeker in India. Je armen en benen bedekken is de juiste manier om respect te geven voor de stad en de mensen waar je te gast bent. Indiërs, voornamelijk in de grote steden zoals Delhi, vergeven het je wel indien je niet respectvol gekleed bent. Maar als toerist trek je altijd al veel aandacht en op deze aandacht zit je niet altijd te wachten en is bovendien niet altijd vriendelijk bedoeld. Een meegenomen voordeel is overigens dat bedekte kleding ervoor zorgt dat je beschermd bent tegen het vuil, insecten en de zon. Vrouwelijke reizigers trekken in India en dus ook in Delhi veel aandacht. Terugkijken naar een man kan helaas al opgevat worden als flirten. Beter is om deze aandacht volledig te negeren of om een zonnebril te dragen. Een vriendelijk gebaar van jouw kant, kan wel degelijk verkeerd opgevat worden.

Take it slow

Delhi is zeer hectisch en er gebeurt vaak veel tegelijk, waar je ook kijkt overal is wat te zien en te doen. Daarbij is ook echt alles altijd ”in your face”. Het is echt onmogelijk je hiervoor af te blokken, dus probeer dat ook vooral niet. In Delhi moet je vooral heel kalm blijven. Adem een keer in en uit en ga verder en raak niet gefrustreerd. Probeer ook niet teveel in een dag te bezoeken of te willen doen, waardoor je jezelf geen overdosis aan indrukken geeft. Controleer de openingstijden van de bezienswaardigheden op internet van te voren, omdat niet alles altijd maar open is. Tijd is ook echt een zeer relatief begrip in Delhi. Het gebeurt echt iedereen dat je een half uur in de riksja zit, terwijl de chauffeur van te voren duidelijk zei dat je er in 5 minuten zou zijn. Ofwel door verkeersopstoppingen, ofwel doordat hij het gewoon echt verkeerd verteld heeft.

Schoenen 

Vergeet niet om je schoenen/slippers ten alle tijden uit te trekken bij het betreden van een tempel en veelal ook bij winkels en woonhuizen. Rijen schoenen staan vaak opgesteld voor de ingang voor tempels en moskeeën in India, dus moeilijk te missen is het signaal niet. Als toerist ontkom je er ook niet aan om ook je slippers/schoenen uit te moeten doen. Ik heb vaak (met angst) mijn dure Teva sandalen achter moeten laten tussen de stapel goedkope oude slippers van de Indiërs en helaas zijn ze ook een keer gestolen. Een tip hierbij is om altijd je eigen sokken en/of hoesjes voor over je schoenen mee te nemen, zodat je ze niet achter hoeft te laten.

Lees meer over Delhi: 5 must do’s in Delhi of Pushkar Fair

delhi street

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

5 Comments

 1. Stéphanie | Expeditie Aardbol

  13 september 2014 at 12:47

  Ik vond Delhi echt verschrikkelijk, jammer want zo te zien is er wel veel te beleven. Ik heb na één nachtje alweer de nachttrein naar Varanasi gepakt, kon het niet langer aan.

  • Marieke

   13 september 2014 at 17:53

   Ik heb heel vaak gehoord van mensen dat ze Delhi vreselijk vonden en ik kan dat ook zeker wel begrijpen. Echter vind ik het echt zonde dat zoveel mensen Delhi zo snel mogelijk verlaten. Vandaar dit stukje over Delhi :-)

 2. Isabel Mosk

  13 september 2014 at 13:14

  Ik was voorbereid op het allerergste toen ik naar Delhi ging. Ik kwam uit Nepal waardoor ik het denk ik vond meevallen. Ik kan me voorstellen dat als je vanuit Nederland komt dat het heftig is. Hetgeen waar ik moeite mee had waren de starende mannen.

 3. Marieke

  13 september 2014 at 18:09

  De blikken van de mannen in Delhi kunnen inderdaad irritant zijn. Ik heb echt vaak met een zonnebril op rondgelopen, omdat het me ergens een afgeschermd gevoel gaf. Al die recente nare nieuwsberichten over verkrachtingen, zorgt ervoor dat je je als vrouw niet prettig kan voelen. Isabel, jij nog tips om de starende mannen in Delhi te handelen?

 4. Sofie

  15 september 2014 at 14:32

  Paar goede tips, maar ik denk dat ik de drukte van Delhi nog even laat voor wat ze is:)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.