Vive Le Voyage

Delta de L’Ebre, rijstplantages dicht(er) bij huis


Even klaar met de drukte van de Catalaanse steden? Vanaf Barcelona ligt op twee uur rijden de Delta de L’Ebre, in Nederlands de Ebro Delta. In dit prachtige natuurpark leeft een extreme diversiteit aan vogels en wordt je uitzicht gevuld met rijstvelden.

De perfecte combinatie

Toen ik begon na te denken hoe ik het beste de Ebro Delta voor jullie kon omschrijven, kwam ik al snel tot de conclusie dat het onmogelijk is dit in een zin te doen. De Ebro Delta heeft namelijk de perfecte combinatie van factoren die een vakantie fijn maken. De schijnende zon en windvlagen vanuit zee maken een wandeling tussen de rijstvelden een aangename must tijdens het bezoek aan dit gebied.

De afwisseling van moeraslanden, rijstvelden, kanalen, zandstranden en de rivier de Ebro zorgt ervoor dat het landschap van dit nationaal natuurpark nooit gaat vervelen. Natuurlijk houden de 300 verschillende vogelsoorten in het deltagebied de verveling ook tegen.

collage delta

Activiteiten

Naast de eindeloze wandelingen en fietstochten zijn er genoeg andere activiteiten te doen. Een bootexcursie is een erg goede en leuke manier om het gebied beter te verkennen. Vanuit het informatiecentrum dat zich bevindt in het stadje Deltebre worden verschillende rondleidingen gegeven waar ook boottochten aan gekoppeld zijn. Ook is het mogelijk om zelf een bootje te huren om een middag te vissen. De rivier de Ebro zit vol met onder andere meerval.

Het gebied vormt voor de visliefhebber een walhalla door de overvloed aan visrestaurants. De meeste gerechten die op de kaart staan bevatten vis die ook in de rivier de Ebro zwemt. Trek lekker lang de tijd uit voor een bezoekje aan een visrestaurant zoals de Spanjaarden dit zelf ook doen.

&&&&

Vogels

Helaas was mijn bezoek aan de Ebro Delta niet in de juiste periode (dit was in september) van het jaar om flamingo’s te spotten. Ondanks dit kan ik je verzekeren dat de Ebro Delta een belangrijk leefgebied is voor deze vogelsoort. Zodra het kouder wordt trekken de vogels naar de Ebro Delta om te overwinteren. Wel heb ik mogen genieten van verschillende soorten reigers, eenden, steltlopers, roofvogels, meeuwen en de prachtig gekleurde ijsvogel die tijdens een wandeling rakelings langs mij vloog.

De rijstbouw

De rijst die in de Ebro Delta verbouwd wordt, bestaat uit en fijne korrel. In elk winkeltje in de Ebro Delta is de rijst te koop. Maar niet alleen in de Ebro Delta is de rijst te koop. De rijstproductie uit de Ebro Delta vormt de op een na belangrijkste rijst producent van heel Spanje.

&&&&&

Op de oogst van de rijst komen honderden watervogels af in de hoop dat tijdens het oogsten zoetwatergarnalen en –kreeften naar boven komen. Na het oogsten wordt de rijst uitgespreid en te drogen gelegd in de zon om het vervolgens verder te kunnen bewerken.

Kortom, mocht je willen genieten van fantastische natuur en geïnteresseerd zijn in de rijstbouw vormt de Ebro Delta een geweldige gebied om te bezoeken!

Anne-Floor is een enthousiaste en chaotische levensgenieter. Haar grootste hobby's zijn reizen, fotograferen en schrijven. Ze is student toerisme aan NHTV in Breda en gespecialiseerd in marketing en communicatie.

2 Comments

  1. Ellen de Kanter

    19 november 2015 at 10:42

    Nooit te oud om te leren !!! Dit wist ik dus niet.

  2. Mirthe de Rooij

    22 november 2015 at 00:40

    Erg leuk om te lezen en inderdaad verrassend leerzaam, dankjewel!!!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.