Vive Le Voyage

Demilitarized Zone (DMZ) in Zuid Korea

Ik wil naar de DMZ toe als ik in Zuid-Korea ben! Dat heb ik jarenlang geroepen! Het is een bizarre en bijzondere plaats en het leek me heel apart om daar te zijn. De DMZ is de bufferzone tussen Noord- en Zuid Korea, 4 km breed en 248 km lang. Het is een soort niemandsland waar de VN militairen de wacht houden. Over het algemeen is het redelijk rustig aan de grens. Eens in de zoveel tijd vindt er echter een incident plaats en komt de DMZ weer even in het nieuws. Hieronder leg ik uit hoe bezoek aan de DMZ eruit ziet:

dmz4

De briefing

De dag start heel officieel met een briefing door een Amerikaanse soldaat. Een presentatie waarin de historie uitgelegd wordt. Hier moet je ook een formulier tekenen dat je niet gaat oversteken en dat als er iets mocht gebeuren dat je niemand aansprakelijk kunt stellen. Dit soort ervoor dat je vreemd gevoel krijgt over de dag die je gaat beleven.

dmz1

Joint Security Area

Als eerste ga je onder begeleiding van de Amerikaanse soldaten naar de JSA (Joint Security Area) en bezoek je het Freedom House. Hier staan twee Zuid-Koreaanse soldaten van een speciale eenheid. Deze soldaten lijken poppen, maar zijn daadwerkelijk mensen die geen enkele beweging maken. Je kunt er zelfs mee op de foto. In het Freedom House worden sporadisch besprekingen gehouden tussen beide landen. De JSA is het enige deel in de DMZ waar Noord- en Zuid-Koreaanse soldaten oog in oog staan met elkaar. Ze staan de hele dag, jaar in jaar uit, naar elkaar te staren. Een bizarre baan! Onderstaande foto toont hoe de Zuid Koreaanse soldaten de hele dag staan en het grijze gebouw is van Noord Korea.

dmz2

De rest van de tour

Na de JSA bezoek je een uitzichtpunt, waar je Noord Korea kunt zien liggen. Hier staan verrekijkers en kun je een glimp van Noord Korea opvangen. Daarna volgt de route langs de “Bridge of No Return”. Ook bezoek je de “Freedom Bridge” (zie foto hieronder).  Hier hangen allerlei vlaggen, foto’s en andere dingen van families die uit elkaar gehaald zijn door de Koreaanse oorlog. Uiteindelijk wordt je afgezet bij een souvenirshop en een restaurant. Ja ook dit is te vinden in de DMZ, iets wat mij echt verbaasd en teleurgesteld heeft. Na de lunch bezoek je een tunnel. Deze tunnel is in 1978 ontdekt dankzij een overloper. Het is interessant om (met de verplichte helm op) de tunnel in te gaan. Deze tunnel zorgt ervoor dat je echt op enkele meters van Noord Korea verwijdert bent.

dmz7

Mijn ervaringen

Al met al is het een behoorlijke toeristische attractie geworden en dat had ik niet verwacht. De Amerikaanse soldaten (de tourguides gedurende deze dag) maken tijdens de “tour” regelmatig grappen. Zo noemen ze een van de grijze barakken het “Monkey House” en hebben ze de soldaat die namens de Democratic People’s Republic of Korea (DPRK) aan de andere kant staat de naam Bob gegeven. Toch is deze plek zo uniek in de wereld en mag een bezoek echt niet ontbreken! Het is een raar idee om te bedenken dat deze twee landen (die op zoveel punten zo verschillend zijn) misschien ooit herenigd gaan worden.

dmz6

Belangrijke dingen voor een bezoek aan de DMZ

  • Een bezoek aan de DMZ moet je drie dagen van tevoren boeken bij een tourorganisatie. Hiervoor moet je je paspoort afgeven. Dit kun je boeken via een hotel/hostel.
  • Je kunt er niet zelfstandig heen!
  • Ben je maar enkele dagen in Seoul, boek dan dus direct bij aankomst een tour!
  • Kosten voor een DMZ tour zijn ongeveer €100,- per persoon.
  • Vanuit Seoul is het ongeveer een uur rijden naar de DMZ.
  • Er zijn kleding voorschriften, zo mag je geen kleding aan met bepaalde politieke uitspraken.

Tip: Seoul is een superleuke stad! Het Trick Eye Museum mag ook niet ontbreken bij een bezoek aan Zuid Korea!

Reizen geeft me energie en maakt mij een rijker mens. Dit kan zowel door korte trips in Europa en Nederland te maken als door verre reizen. Waarbij Azië mijn favoriete werelddeel is. Wat ik zie op mijn reizen aan prachtige mensen, culturen, imponerende natuur, of alles wat op een andere manier mijn zintuigen prikkelt, draagt bij aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik loop graag buiten de gebaande paden! De wereld is zo mooi en leerzaam!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.