Vive Le Voyage

Bijzondere ervaring: dineren in Berlijn in een oude Joodse meisjesschool

Dineren in Berlijn bij Mogg, in een oude joodse meisjesschool

Photo by Stephanie Vacher / CC BY

Je stapt een oud schoolgebouw binnen. Zo’n groot gebouw midden in de stad, met rode bakstenen, zwaar openslaande deuren en symmetrische ramen. De eerste stap in de gang brengt je al terug in de tijd. In de tijd rond 1930, toen het een oude Joodse meisjesschool was. Donkerrode tegels en een ijskoude betonnen sfeer verwelkomen je. Het galmt.

Totdat je het “klaslokaal” van Mogg binnenstapt, waar het lijkt alsof een groep vrienden een gezellig restaurant runt. De één staat voor het hele “klaslokaal” te koken in zijn huiskamer, terwijl de ander gehurkt aan de lage tafels de menukaart komt uitleggen. Dineren in Berlijn was nog nooit zo bijzonder.

Geschiedenis van de oude Joodse meisjesschool

De oude Joodse meisjesschool in Berlijn, aan de Auguststrasse, is gebouwd tussen 1927 en 1930. Architect Alexander Beer ontwierp het gebouw met veertien klaslokalen, een gymzaal en een dakterras.

Maar toen… kwam in 1933 de Nationaal-Socialistische Partij onder Adolf Hilter aan de macht. Vijf jaar later nam het aantal Joodse meisjes op de school steeds meer af. Zij werden getransporteerd naar concentratiekampen. Op 30 juni 1942 werd de school gesloten, net als alle andere Joodse instellingen. De school werd vanaf dat moment gebruikt als een militair ziekenhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na nog wat historische gebeurtenissen kwam er in 2011 een nieuwe toekomst voor het gebouw. De Joodse gemeenschap verhuurde het aan Michael Fuchs. Hij heeft van het gebouw een plek gemaakt waar kunst en culinar samenkomen, zonder het verleden te vergeten.

Dineren in Berlijn, is dineren bij Mogg

Het culinaire aspect van het historische gebouw is te vinden bij Mogg, op de begane grond. Op de eigenzinnige menukaart stelen de sandwiches de show, met als specialiteit The Pastrami. Zelf had ik de Brioche with Truffled Mushrooms & Egg, maar dat heeft er meer mee te maken dat mijn tweede naam ‘Truffel’ had kunnen zijn. Heerlijk! De New York Cheesecake is ‘the best in town’.

Bij Mogg is het gezellig, klein en persoonlijk. De tafels en banken zijn laag, wat een knus gevoel geeft en wat vrij normaal blijkt te zijn als je gaat dineren in Berlijn. Het restaurant ligt in de hippe wijk Mitte, waar boetieks en bars te vinden zijn. Slenter dan ook eerst door de wijk, drink een borrel bij een van de bars en schuif daarna aan voor uniek dineren in Berlijn. Wel even van te voren reserveren bij Mogg.

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.