Vive Le Voyage

Wat te doen in Wroclaw?

Bij Polen denk je waarschijnlijk als eerste aan Warschau en Krakau. Toch is Wroclaw, de vierde stad van Polen, met recht de onontdekte parel van het land. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is driekwart van de stad verwoest, maar gelukkig hebben vele restauraties de charme van de oude historische universiteitsstad weer teruggebracht.  Wil je de echte sfeer proeven van de stad, dan volgen hier een aantal tips.

De grote markt

Met zijn kleurrijke patriciër huizen, is de Grote Markt het hart van Wroclaw. Hier vind je tientallen cafés en restaurants met gezellige terrassen waar je in de zomermaanden tussen de studenten prima kan genieten van een Pools biertje of typische Poolse lunch. Wil je wat cultuur opsnuiven, neem dan een kijkje in het dertiende-eeuwse raadhuis.

Grote Markt 2

Ostrów Tumski

Ostrów Tumski, ook wel Dom eiland, is het historische gedeelte van Wroclaw en ligt op ongeveer 15 minuten lopen van de  Grote Markt. Dit gedeelte van de stad kan je bereiken via de Dom brug, inmiddels ook wel bekend als de sleutelbrug. Breng je met je geliefde een bezoek aan Wroclaw vergeet dan ook niet jullie liefde te bezegelen met het plaatsen van een slotje aan de brug.

De slotjesbrug 2

Op het eiland staan vele kerken en de imposante Kathedraal van Sint Jan de Doper, die ’s avonds heel mooi verlicht is. Voor een uitzicht over Wroclaw is het zeker de moeite waard om de vele trappen van de kathedraal te beklimmen.

Het domplein

De botanische tuinen

Naast de vele kerken is het op het Dom Eiland ook goed mogelijk om even bij te komen in de Botanische tuin. Deze tuin is 1811 door de universiteit van Wroclaw gesticht en heeft maar liefst 7000 planten! Maar wil je liever een drankje doen op het terras, ga dan naar het cafetaria Chic dat naast het Hotel im. Jana Pawła II ligt.

De universiteit

Wroclaw is een echte universiteitsstad en telt maar liefst 40.000 studenten. Het is zelfs mogelijk een studie tot Neerlandicus volgen. Je moet dan ook  niet verbaasd opkijken als je in het Nederlands door een Poolse student wordt aangesproken die graag zijn Nederlands wil oefenen. Wil je de universiteit van binnen zien, dan kan je tegen betaling de rijkelijk versierde Aula Leopoldina in het hoofdgebouw bezoeken. Vergeet na je bezoek aan de universiteit niet een drankje te doen in één van de moderne cafés die in de sfeervolle straten rond de universiteit te vinden zijn.

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.