Vive Le Voyage

Do’s and don’ts – Tempel etiketten en culturele tips in Nepal

Gebedsvlaggen, prayerwheels, butterlamps en monniken in het straatbeeld. Ondanks het hindoeïsme de grootste religie is in Nepal, is ook de invloed van het boeddhisme goed zichtbaar. Tijdens een bezoek aan dit land kan je met eigen ogen zien hoe het dagelijks leven (letterlijk!) gekleurd wordt door deze levenswijzen. Hier een aantal tips om jouw culturele ervaring in Nepal compleet te maken.

1. Bouddhanath (Bouddha)

Het boeddhistische hart van Kathmandu. Laat je verassen door deze magische plek. Hier staat de imposante witte stupa (tempel), het welbekende symbool van Nepal. De stupa wordt momenteel gerenoveerd na de aardbeving in april 215. Bezoek één van de vele kloosters of vergezel de locals tijdens hun dagelijkse pelgrimrondes. De beste tijd om dit mee te maken is ’s morgens vroeg of in de namiddag.

2. Patan

Deze mooie, traditionele stad ligt op steenworp afstand van Kathmandu. Een wandeling door het oude stadscentrum is een must, waarbij je veel mooie tempels en marktjes zal ontdekken. Niet te missen is Durbar Square. Kies er regelmatig voor om een zijstraatje in te slaan en laat je verassen door sfeervolle binnenpleintjes.

Nepal

3. Woon een ‘puja’ bij

Een puja is een religieuze (gebeds)ceremonie, waarbij heilige teksten worden gereciteerd en offeringen worden gedaan. In de meeste kloosters vinden er meerdere puja’s per dag plaats. Sommige kloosters openen hun deuren voor gasten om een puja bij te wonen, een echte aanrader!

4. Off the beaten track: Pharping

Bij veelal onbekend, rustig en gelegen in de bergen ligt het dorpje Pharping. Volgens de boeddhistische historie een zeer belangrijke plek. Om deze reden zijn er veel kloosters gevestigd. Ook vind je hier een aantal kleine, maar sfeervolle grotten en tempels die bezocht kunnen worden. Daarnaast is het uitzicht vanuit Pharping over de omliggende vallei zeker de moeite waard. Reistijd vanuit Kathmandu is ca. 1 uur met de taxi. Een local bus of huurscooter behoren ook tot de transportmogelijkheden. Pharping is een goede optie voor de meer avontuurlijke reiziger onder ons. Je zal hier weinig andere toeristen tegenkomen.

Uitzicht Nepal

5. Do’s and don’ts – Tempel etiketten

Loop altijd kloksgewijs rondom een tempel of klooster. (Ja, ook als dat een grote omweg naar het dichtstbijzijnde toilet is ;-). Doe je schoenen uit en draag gepaste kleding (laat je minirok en mouwloze shirts dus thuis). Bij het bijwonen van een puja kies je een plekje achterin op de grond. Geef gerust zelf een draai aan de vele prayerwheels voor geluk en compassie in de wereld (Ohm Mani Padme Hum).

6. Last, but not least!

De cultuur van Nepal écht ervaren doe je niet via een beeldscherm. Hoe verleidelijk het ook is om alles vast te leggen op camera, je mist hierdoor een heleboel. Leg die camera even weg en ga gewoon op een bankje naast een tempel zitten. Kijk en geniet van wat er om je heen gebeurt! Omdat de Nepalezen behoren tot één van de vriendelijkste volken ter wereld nodig ik je uit een praatje met hen te maken. Monniken vinden het vaak erg leuk al je vragen te beantwoorden (en voor je het weet ben je een paar Facebookvienden rijker ;-). Bescheidenheid en een vriendelijke lach zijn hierbij ‘the key’. Met dit in het achterhoofd verzeker ik je dat je in Nepal een onvergetelijke en rijke ervaring zal hebben.

Klooster Nepal

Gastblogger Dasha van der Reijden (25) is opgegroeid met een boeddhistische achtergrond (Shambhala) in het westen. Drie jaar geleden reisde zij voor een maand door Nepal. Momenteel woont- en werkt zij voor enkele maanden in Kathmandu. Dasha heeft een grote passie voor reizen. Het verbreed haar perspectief en bracht haar tot het inzicht dat onze westerse kijk er maar één van velen is. Inmiddels heeft zij meerdere grote reizen achter de rug door onder andere de landen: India, Nepal, Laos, Cambodja, Vietnam, Thailand, Zuid-Afrika, Mexico, Marokko en Indonesië.

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips en mooie reisverhalen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.