Vive Le Voyage

Duik in de wereld van hedendaagse kunst & street art in Brussel

Brussel heeft veel om te ontdekken en van te proeven. Denk aan het Atomium, het stripmuseum, uiteraard Manneke Pis maar heb jij Jeanneke Pis ook gevonden? Natuurlijk zijn er de mooie boutique’s, verrukkelijke chocolade en lekkere bieren. Ik neem je mee naar iets heel anders, de wereld van hedendaagse kunst en street art in Brussel. Dompel je onder in het Mima, Solvay gebouw of de Centrale For Contemporary Art. Vergeet vooral niet om je heen te kijken op straat!

MIMA, tentoonstelling City Lights

De eerste tijdelijke tentoonstelling van het MIMA staat in het teken van de 2.0 kunst. Vijf Amerikaanse artiesten komen voor het eerst samen in een Europese instelling en bieden een multidimensionaal beeld van de 2.0-cultuur en de kosmopolitische geest van het museum. Iedere artiest heeft een verdieping van het pand ter beschikking gekregen om een speciaal voor de gelegenheid ter plaatse gecreëerd werk te verzorgen.

Raak geïnspireerd door het bijzondere werk van Swoon. Zij heeft een geheel eigen stijl en werkt met gravure op linoleum soms opgehoogd met acryl. De werken worden vervolgens versneden en op de muur geplakt. Het resultaat is een prachtige poëtische papieren installatie.

Het artistieke duo Faile , Patrick Mc Neil en Patrick Miller staat bekend om hun post-punk esthetiek van pulp beelden. De beelden lijmen, verven en printen ze in media en installaties. Inspiratie haalt het duo uit de popcultuur van de jaren 50/60. De start is altijd het maken van foto’s, de kern het vertellen van verhalen en het zoeken naar betekenis door de moderne mythologie en archetypen.

Het werk van Maya Hayuk is een kleurexplosie in de vorm van een enorm fresco. Haar inspiratie haalt ze uit de ritmes en patronen van muziek, Oekaraïense volkskunst, Tibetaanse mandala’s maar ook uit de popcultuur en moderne kunst. Maya Hayuk is een multitalent, ze is schilder, fotograaf, muurschilder en curator.

Globetrotter Momo werkt voornamelijk op het gebied van openbare kunst. Studiowerk maakt hij in de vorm van schilderijen en beeldhouwwerken. Zijn muurschilderingen en installaties vind je in steden en landen wereldwijd. Vooraf werkt hij de ontwerpen en technieken uit welke een abstract, strak en post-digitaal karakter hebben. De creaties worden op muren toegepast en hij maakt drie-dimensionale installaties. Zijn grafische werk kenmerkt zich door strakke lijnen en pure en primaire kleuren.

Momo

Momo

Street Art in Brussel

Street art heeft een stevige plaats verworven binnen de hedendaagse kunst. De lijn tussen vandalisme en kunst kan flinterdun zijn. De één vindt het vreselijk de ander fantastisch. In Brussel is street art volop aanwezig. Zoek naar flamboyante muurschilderingen, kijk in steegjes verplaats je blik naar electriciteitskastjes of lantaarnpalen. Heeft het je interesse? ga mee met een street art tour van Fais Le Trottoir gegeven door artiesten zelf of grote liefhebbers.

Wees alert, kunst is overal in Brussel

Wees alert, kunst is overal in Brussel

Urban kunstenaar Denis Meyer heeft een unieke manier gevonden om zich uit te leven. Het oude gebouw van firma Solvay is zijn domein maar wel kortstondig in juli wordt het afgebroken. De oppervlakte van het pand bedraagt bijna 50.000 m2 verdeelt over acht niveau’s. Denis Meyer heeft van de helft van de ruimte zijn eigen kunstwerk gemaakt. Overweldigend vanwege de grote maar ook door de sfeer en geuren van een leegstaand pand zonder voorzieningen. Een aparte ervaring boek snel je tour, de afbraak begint spoedig.

Uniek tijdelijk werk van Denis Meyer in het oude Solvay gebouw

Uniek tijdelijk werk van Denis Meyer in het oude Solvay gebouw

Centrale For Contemporary Art, tentoonstelling Connected

Doel van de voormalige electriciteitscentrale is om een zo breed mogelijk publiek warm te maken voor hedendaagse visuele kunst. Je wordt aangemoedigd om na te denken over de samenleving van vandaag. De tentoonstelling Connected is tot stand gekomen vanwege het kristallen jubileum van de Centrale. Het is geïnspireerd op de oorspronkelijke invulling van de locatie en biedt een tocht tussen het reële en het virtuele. De werken nemen zowel de fysieke als psychologische connectie onder de loep tussen artistieke creatie, kunstenaar en toeschouwer. De Belgische en internationale kunstenaars nodigen je uit tot het beleven van verbazingwekkende zintuigelijke ervaringen en virtuele percepties. Voel je verbonden met machinemensen, creaties van bewegende 3D-beelden, interactieve video sequenties of choreografen op tablet.

Ervaar hedendaagse visuele kunst, Connected

Ervaar hedendaagse visuele kunst, Connected

Ellie reisde voor Toerisme Vlaanderen en Brussel en voor Toerisme België voor Wallonië en Brussel naar Brussel. Bedankt voor het interessante programma! De blog is geheel gebaseerd op persoonlijke ervaringen.

Meer lezen, bezoek de blog Ga naar Brussel voor hedendaagse kunst en design meer zien, bekijk Fotoreportage: Hedendaagse kunst, design en street art in België

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

1 Comment

  1. Ilona

    23 juni 2016 at 18:59

    Leuk programma had je in Brussel. Ik ken de stad street art vooral door de stripheldenroute, de mooie kunstwerken van striphelden op steen en muur getekend.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.