Vive Le Voyage

Duiken met witte haaien in Zuid-Afrika

Duiken met witte haaien in Zuid-Afrika

Tijdens het plannen van onze trip naar Zuid-Afrika stond één ding als snel op het lijstje, duiken met witte haaien. Iets wat al langer op de bucketlist stond en waar nu een mogelijkheid voor kwam. Na wat onderzoek, hebben we gekozen voor Gansbaai. Dit kleine dorpje ligt op ongeveer twee uur rijden van Kaapstad en staat bekend om haar grote aanbod als het gaat om trips voor duiken met witte haaien in Zuid-Afrika. Doordat Gansbaai relatief dicht bij Kaapstad ligt (voor Afrikaanse standaard) is het een perfecte dagtrip.

Houd er wel rekening mee dat je waarschijnlijk rond zeven uur in de ochtend uitvaart. Om te gaan kooiduiken heb je geen ervaring of duikbrevet nodig. Alle materialen worden verzorgd en je krijgt uitgebreide instructies van de crew.

De trip naar de witte haaien

De boottocht tot de duikplek kan wel drie uur duren. Zorg dat je warme kleding aan hebt en genoeg hebt gegeten. De zee kan erg ruig zijn dus ook iets tegen reisziekte is geen overbodige luxe. Tijdens de tocht heb je misschien geluk en krijg je de kans om walvissen te spotten.

Een walvis tijdens het duiken met witte haaien in Zuid-Afrika

Een walvis gespot tijdens de tocht naar de duiklocatie

Eenmaal op de plek waar er gedoken gaat worden, laat de bemanning een grote kooi, die verbonden is met de boot, in het water zakken. De kooi is groot genoeg voor ongeveer vier personen. Iedereen ontvangt een wetsuit, snorkel en zwembril. Er worden wat laatste instructies gegeven voor de eerste groep de kooi in gaat. Houd er rekening mee dat de zee, zelfs met een wetsuit aan, ijskoud is. Ook in de zomer heeft het water geen aangename temperatuur.

De duik met witte haaien

Als er vier mensen in de kooi zitten zal de bemanning aas aan lijnen maken en proberen de haaien te lokken. In de kooi zitten stangen aan de binnenkant voor je voeten en handen. Hier kun je, je aan vast houden om onder water te blijven. Terwijl iedereen staat te wachten op een haai geeft de bemanning plots een seintje om onder water te gaan en links of rechts te kijken. Dan na enkele seconde verschijnt een grote witte haai. Als er een haai in de buurt is kun je aan de stangen je vast houden. Dit is geen overbodige luxe omdat de haai soms hard tegen de kooi aanzwemmen als ze het aas volgen.

In de kooi tijdens het duiken met witte haaien in Zuid-Afrika

Een witte haai bijt in de kooi waarin de duikers zitten.

Een haai van zo dichtbij is immens groot, de tanden zijn massief en het lijkt bijna mogelijk om je hand uit te steken en het beest aan te raken. Dit wordt echter ten strengste verboden! Met een beetje geluk zullen er meerdere haaien op het aas af komen en is er genoeg te zien. Mocht het zo zijn dat er geen haaien op af komen, dan krijg je een voucher en kun je nogmaals mee op een duik trip.

Tips voor duiken met witte haaien in Zuid-Afrika

  • Vraag iemand aan boord om met jou camera foto’s te maken als je in het water ligt.
  • Probeer niet onder water foto’s te maken van de haaien, laat dit over aan de mensen op de boot en geniet van de ervaring.
  • Neem reispillen en warme kleding mee.
  • Beste tijd voor duiken met witte haaien in Zuid-Afrika: mei- september.
  • Kosten: afhankelijk van de organisatie tussen de €75 en €100.
Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.