Vive Le Voyage

Dún Laoghaire, een Ierse stad met mediterrane uitstraling

Dún Laoghaire een Ierse stad met mediterrane uitstraling. De gekleurde huisjes, beschilderde voordeuren en palmbomen in tuinen geven de stad een totaal andere uitstraling als het dichtbij gelegen Dublin. Na een verblijf in het drukke centrum van Dublin gaf Dún Laoghaire mij een waar vakantiegevoel. De prachtige rotskust, helder blauwe zee en zeehonden die veel zwemmen rond de kust van Dún Laoghaire maken een bezoek aan de stad een heerlijke en ontspannende ervaring.

dun medi

Een beetje geschiedenis

De stad Dún Laoghaire is ontstaan rond 1820. Ter ere van het bezoek van King George IV aan de nieuwe haven, kreeg de stad de naam ‘Kingstown’. Pas in 1920 kreeg de stad weer zijn oude stad Dún Laoghaire terug. Er wordt gezegd dat de naam Laoghaire afkomstig is van koning Laoghaire die in de 5e eeuw heerste. Hij was de eerste Sint Patrick die toestemming zou hebben gegeven om het Christendom te prediken. Het woord Dún betekent fort. Deze twee woorden vormen samen de naam van de stad.

Boottochtje

Vanuit Dublin is Dún Laoghaire op verschillende manieren te bereiken. Een makkelijke maar minder leuke manier is met de trein. Er is een directe verbinding tussen Dublin en Dún Laoghaire en dit kost minder dan een half uur. Ondanks dat de trein langs de Ierse kust rijdt is er een veel leukere manier om de stad te bereiken.
Vanuit de haven van Dublin kan ook een boottocht worden geboekt. Dit kost ongeveer een uur. Een boottocht is een heerlijke manier om uit te waaien en de kustlijn vanaf het water te bekijken. Mocht je snel zeeziek worden, is de trein een verstandigere keuze. De Ierse zee kan erg ruig zijn.

dun vuur

Het zeeleven

Dún Laoghaire heeft een vrij rustige kust waar veel zoogdieren leven. Langs de kust zie je dan ook met regelmaat zeehonden, wilde dolfijnen en bruinvissen zwemmen en duiken. In Dún Laoghaire zijn er veel mogelijkheden om deze dieren van dichtbij te bewonderen. Zo kun je een zeilbootje huren om een tocht mee te maken. Ook als je een minder ervaren zeiler bent, is de zee zeer geschikt. De baai waarin je zeilt, zorgt voor veel beschutting en houdt een groot deel van de harde wind tegen.

dun zee

Dalkey

Langs de kust loop je makkelijk een groot stuk. Toen ik Dún Laoghaire bezocht, heb ik dit ook gedaan. Na een dik half uur lopen kwam ik in het liefelijke plaatsje Dalkey. Daar heb ik Dalkey Castle bezocht. Dit is een historische kasteel waar een museum in is gemaakt. In dit museum zijn verschillende acteurs die de bezoekers laten zien hoe het er vanaf 1500 aan toe ging in Ierland. Normaal ben ik helemaal geen groot fan van musea waar acteurs je vertellen wat er allemaal te zien is. Maar bij Dalkey Castle is dit zeker niet het geval. De acteurs blijven te allen tijde fantastisch in hun rol, zelfs als je een gesprek met ze aan gaat. Ook beschikken de acteurs over een flinke dosis humor wat het bezoek erg leuk maakt.

dun uit

In Dalkey Castle kun je via een erg smal trappetje de toren van het kasteel beklimmen. Vanuit deze toren heb je een geweldig uitzicht over Dún Laoghaire, de winkelstraat van Dalkey en de rotskust.
Ook kun je de historische begraafplaats bezoeken waar nog een ruïne van een oud kerkje te bewonderen is.

Nog een kleine tip voor wie deze prachtige stad wil bezoeken: Dún Laoghaire wordt uitgesproken als Dun Leary!

Anne-Floor is een enthousiaste en chaotische levensgenieter. Haar grootste hobby's zijn reizen, fotograferen en schrijven. Ze is student toerisme aan NHTV in Breda en gespecialiseerd in marketing en communicatie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.