Vive Le Voyage

Duurzaam op reis in Cambodja: Ingewikkeld of juist niet?

Duurzaam. Een woord dat bijna niet meer is weg te denken uit onze huidige maatschappij. Toch, zijn er veel landen waar dit minder vanzelfsprekend is. Landen die geteisterd worden door armoede en corruptie. Waar men niet denkt aan de toekomst, maar bezig is met het overleven van dag tot dag. Cambodja is ook zo’n land. Een land vol contrasten. Van het grootste religieuze monument in de wereld tot het grootste zuipfestijn in zuidoost Azië. Tropische witte stranden worden afgewisseld met bezoekjes aan het genocide museum in Phnom Penh. Tourism is booming. Meer dan 4,5 miljoen mensen bezochten Cambodja in 2015. Maar tegelijkertijd zaten ook meer dan 12 miljoen Cambodjanen zonder stromend water. Shocking of niet?

Als reiziger mag ik dus wel een beetje meer mijn best doen vind ik zelf. Ik ben geen veganist of geitenwollen sokken draagster maar ik vind het wel belangrijk om af en toe na te denken over mijn footprint. Vorige zomer bezocht ik Cambodja voor een maand. Daar werd ik doodgegooid met allerlei sociale initiatieven, goede doelen en fair trade producten. Ik kon door de bomen het bos niet meer zien! Hoe weet ik wat nu wel goed is en wat niet? Wie doet hier aan greenwashing? Hoe kan ik iets bijdragen aan de lokale samenleving? Zacht uitgedrukt vond ik het best ingewikkeld. Om andere reizigers deze hoofdpijn te besparen ben ik op pad gegaan. Gewapend met een camera en een dosis vastberadenheid ben ik in Siem Reap en Phnom Penh langs een aantal bedrijven en sociale initiatieven gegaan. Daar zijn de volgende tips uitgekomen!

 

‘Als je het thuis niet doet, doe het dan ook niet op vakantie!’

Deze tip kwam van Daniel Astbury, Marketing & Sales Adviseur van Friends International. Een simpele boodschap en ook nog eens makkelijk toe te passen. Olifanten rijden? Nee, thuis doen we dat ook niet. Kinderen geld geven? Ook geen goed idee. Naakt op een heilige berg staan? Lijkt me ook niet echt verstandig.

 

Duurzaam reizen in Cambodja

Maar een lekker koud biertje drinken met wat locals en mede reizigers is natuurlijk wel heel gezellig!

 

Go local

Misschien niet voor iedereen weggelegd, maar een eenvoudige manier om iets bij te dragen aan de Cambodjaanse samenleving is om lokale producten te consumeren. Denk aan plaatselijke restaurants, pensions en transport….

 

Duurzaam reizen in Cambodja

Een kraampje langs de weg waar ze ‘sticky rice’ verkopen… Photo by Javi from Vivir para Viajar / CC BY

 

Verblijf in hotels die iets terug doen voor de maatschappij

Het kan zijn dat going local niet helemaal jouw ding is. Maar gelukkig zijn er genoeg alternatieven! Hier twee hotel aanbevelingen die iets terug doen voor de Cambodjaanse samenleving.

Shinta Mani Hotel is een 5 sterren hotel in Siem Reap. Een geweldige luxueuze ervaring maar tegelijkertijd ook een hospitality school voor Cambodjaanse jongeren. Dit zorgt ervoor dat elk jaar een aantal jongeren uitzicht hebben op een goede toekomst. Daarnaast organiseren ze elke week een Made in Cambodia markt met artisanale producten en ondersteunen ze agrarische projecten en lokale start-ups door de Shinta Mani foundation.

Als je in Phnom Penh verblijft kan het nogal moeilijk zijn om een goed hotel of hostel te vinden. Maar het House Boutique Hotel is echt een aanrader. Een sociaalecologisch hotel wat er ook nog eens super gaaf uitziet! Voor het design van het hotel hebben ze Cambodjaanse elementen gebruikt. Uiteraard wel in een modern jasje.

 

Duurzaam reizen in Cambodja

Duurzaam kan ook heel relaxed zijn! Photo of House Boutique Hotel by Javi from Vivir para Viajar / CC BY

 

Verwen jezelf en ga eens lekker sociaal uit eten

Natuurlijk moet je goed op hygiëne letten in Cambodia als je bij lokale restaurants eet. Als je de lokale kraampjes niet helemaal vertrouwt zijn er gelukkig nog genoeg andere opties. Wat dacht je van het sociale restaurant? Het bijzondere van deze restaurants is dat de winst wordt geinvesteerd in de regio. Ik bezocht er twee in Siem Reap en het was heerlijk smullen!

Marum Restaurant is deel van de organisatie Friends International. Ze hebben restaurants in Siem Reap, Phnom Penh en Sihanoukville. Het leuke is dat ze ook veel lokale gerechten aanbieden. Dus als je krekel of de eenden embryo nog niet geprobeerd hebt, grijp nu je kans!

Haven Restaurant is ook een aanrader. Gerund door een Zwitsers stel die in 2011 dit initiatief startten. Ze bereiden  jongeren voor om in het toeristisch vak te werken. Dit doen ze door hun hospitality kennis over te dragen aan studenten. Elk jaar voorzien ze de studenten van huisvesting, scholing en verzekeringen. Als de studenten klaar zijn met de opleiding dan helpen ze ook bij het vinden van een baan.

 

Duurzaam reizen in Cambodja

Lok Lak – een lokaal cambodjaans gerecht. Photo by Javi from Vivir para Viajar / CC BY

 

Leer de Cambodjaanse cultuur kennen

Om de lokale mensen en hun geschiedenis beter te begrijpen is het zeker de moeite waard om ook wat van de lokale kunst en theater mee te krijgen. Het circus in Siem Reap is een uitstekende manier om dit te doen. Behalve een circus, is het ook een sociaal project waar leerlingen worden opgeleid tot echte showmasters en internationaal op tournee gaan.

 

Duurzaam reizen in Cambodja

Het circus in Siem Reap. Photo by Javi from Vivir para Viajar / CC BY

 

En dan zijn er natuurlijk ook de bekende fietstochten! In Battambang zijn we langs Butterfly tours gegaan. Een studenten bedrijf die fietstoertjes organiseert voor toeristen en je het echte plattelands leven in Cambodja laat beleven.

 

Duurzaam reizen in Camodja

Hier werden we nog even uitgenodigd voor de lunch tijdens ons bezoek.

 

Zoals je ziet kan duurzaam reizen ook best leuk zijn. Zo ingewikkeld was het uiteindelijk toch niet of wel?

Deze blog is geschreven door Marijke Slaats. Meer dan 10 jaar reist ze voor werk en plezier de hele wereld af. En als het even kan plant ze elke maand een trip. Spanning, avontuur en andere culturen prikkelen haar om te bloggen. Het onmiskenbare gevolg? Dat ze lekker lang nageniet van haar reis.
Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

1 Comment

  1. beaman

    3 juli 2017 at 11:11

    Artikel zeer bomplet. bravo

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.