Vive Le Voyage

Een uitdagende klim op de Waterberg in Vietnam

Marble Mountains

Vorig jaar beklom ik de top van de Waterberg, Monkey Moutain, waarbij we door smalle doorgangen en loszittende rotsblokken klauterden. Het uitzicht was het meer dan waard!

Marmerbergen Vietnam

De Marble Mountains, ook wel Marmerbergen, bestaan uit marmer en zandsteen. In totaal zijn er 5 marmerbergen te vinden in de moderne stad Danang in Centraal-Vietnam. Iedere berg heeft een eigen element, gevormd door de kosmos: vuurberg, houtberg, metaalberg, aardeberg en waterberg. Alleen de waterberg is toegankelijk voor toeristen en dat is duidelijk te zien wanneer we arriveren. Overal staan souvenirkraampjes waar lokale bewoners eten & drinken verkopen. Kleine kinderen kijken naar ons op met grote ogen en komen al bedelend naar ons toe. Toevallig heb ik een aantal pennen in mijn tas die ik met een licht schuldgevoel, omdat ik ze niet meer kan bieden, aan ze geef. Met stralende oogjes rennen ze blij naar papa en mama, die vanaf hun kraampje toekijken. Toeristen zien we op de vroege ochtend niet veel, waar we stiekem blij mee zijn. Op een rustig tempo beginnen we de klim aan de waterberg.

De eerste 100 treden

Terwijl we de eerste 100 treden naar boven lopen, merk ik al dat het een warme dag is. Het is pas vroeg, maar mijn korte broek en hemd plakken aan mijn lichaam. Na een steile eerste klim komen we aan op een uitzichtpunt. Een grote tempel staat te midden van het plein en de architectuur spreekt me direct aan: sierlijk en veel kleuren. Wanneer ik het gebouw inloop komt een wierrookachtige geur me tegemoet en zie ik Vietnamese bewoners bidden.

Boeddhistische tempel

Boeddhistische tempel

De weg naar de top

We lopen verder en komen terecht in verschillende grotten waar grote Boeddhistische beelden staan. Diep verscholen achter rotsen, zodat ze niet goed te zien zijn. Ook komen we onderweg een Chinese tempel tegen en worden we door smalle, rotsachtige paden geleid. Al gauw komen we op het centrale plein, wat betekent dat je hier weer naar beneden kunt of voor de echte klimmers nog een stapje hoger kunt. Vanwege de hitte is water super belangrijk en daar weten de Vietnamezen wel op in te spelen. Een rij kraampjes met drinken, veel suikers en waaiers.

Monkey Mountain

De weg naar de top

Het einde is in zicht!

Omdat we toch een stapje verder willen gaan, volgen we een man over een smal, gevaarlijk pad. Hoewel er niets meer dan keien en struiken te zien zijn, probeer ik alles in me op te nemen: de geur van planten en het gesnater van een aantal vogeltjes. Vroeger vond ik het altijd al geweldig om te klimmen en klauteren en mijn handen vies te maken. Met een aantal schaafwonden van alle takjes en smalle doorgangen, zien we uiteindelijk de top van de berg. Wat een heerlijk gevoel en wat een uitzicht! Aan de ene kant zien we kleine dorpjes met het strand en de zee op de achtergrond; aan de andere kant zien we de stad Danang en de andere bergtoppen van de Marble Mountains.

Uitzicht Monkey Mountain

Uitzicht op het strand

Het ontdekken van onbekende plekjes in de wereld prikkelen mij om op avontuur te gaan. Het proeven van nieuwe gerechten en lokale producten en daarnaast het leren kennen van een nieuwe cultuur, inspireren mij. De wereld heeft ons zoveel te bieden en daar wil ik achter komen door te reizen, zowel binnen als buiten Europa. Het liefst reis ik met een backpack en overnacht ik bij locals om de echte authenticiteit van een bestemming te leren kennen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.