Vive Le Voyage

Een wandeling in het Franse Sélestat

In de Franse Elzas ligt Sélestat, een historische plaats op slechts een aantal kilometers rijden van de vele wijngaarden die de Elzas rijk is. Normaal gesproken raadpleeg ik een aantal websites en reisgidsen voordat ik een plaats bezoek, maar deze keer had ik samen met mijn vriendinnetje besloten om ons te laten verrassen in het lokale toeristenbureau. De zeer vriendelijke medewerker, die gelukkig goed Engels sprak, adviseerde ons de stadswandeling ‘In the footsteps of the lion and the giant Sletto’. En de lion is precies degene die je moet volgen tijdens de stadswandeling. In de vorm van een leeuwenpoot zijn op straat aanduidingen geplaatst die je de weg wijzen naar de 24 mooiste plekken. De kans is dus klein dat je verdwaalt. Ideaal dus! Dit zijn een aantal foto highlights uit de wandeling die je onder meer langs de historische architectuur van Sélestat brengt.

In the footsteps of the lion and the giant Sletto

De wandeling begint iets buiten het centrum en brengt je via het historische gebouw waar het toeristenbureau is gevestigd naar Tribunal et château d’eau (nummer 2). Een gebouw dat herinnert aan de Duitse geschiedenis van de Elzas.

Nummer 2 Tribunal et chateau d´eau

Via onder meer de Eglise Protestante en het Hôtel de Ville, kom je bij het dorsplein waar zich het Arsenal Sainte-Barbe (nummer 7) bevindt. Dit gebouw deed vroeger dienst als markthal en nog steeds worden hier exposities en tentoonstellingen gehouden. Zo was er tijdens ons bezoek in begin augustus, een tentoonstelling over de beroemde ui uit de Sélastat!

Nummer 7 Arsenal Sainte Barbe

Ben je Arsenal Sainte-Barbe gepasseerd, stop dan bij Patisserie Kamm op 15, Rue de Clefs voor een café met een Tartelette fraise of een éclair.

Tarte fraise

Via een wandeling langs de rivier, waar je ook even van de omgeving kunt genieten op een bankje, kom je uit bij Quartier des Tanneurs (nummer 13). Oftewel de voormalige leerlooierij wijk. Vanwege de lucht die er bij deze werkzaamheden vrij kwam, werden de huizen dicht bij elkaar geplaatst. Dit levert nu een schattig gezicht op.

De vakwerkhuizen van Selestat

Midden in Quartier des Tanneurs ligt Jardin du Dahlia (nummer 15). Een prachtige tuin die je bijna zou missen omdat het zo verstopt ligt tussen de vakwerkhuizen. Het is een heerlijke plek om even te ontspannen en van de mooie tuin te genieten. Veel Fransen komen hier dan ook van de lunch genieten. Als je liever in een restaurant wil lunchen, dan is Chez Youpel een aanrader. Dit restaurant dat vlakbij de rivier ligt, serveert de traditionele Tarte flambée naturel of gratiné en heerlijke salades.

Nummer 15 Jardin du Dahlia

Via een aantal schattige straatjes en mooie kerken, kom je uiteindelijk weer terecht bij het toeristenkantoor. De wandeling is de ideale plek om in een paar uur Sélestat te verkennen. Het leuke aan de wandeling is dat je op plekken komt waar je anders niet zo snel komt en tegelijkertijd leer je ook meer over de plaats en haar rijke geschiedenis.

Tip: lees ook het artikel over de Franse Elzas en haar pittoreskedorpjes

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.