Vive Le Voyage

Komt tot rust op Serifos!

Maak kennis met Serifos. Het eiland waar het ouderwetse Griekenland-gevoel je te pakken krijgt. Waar het vervoer in de ‘hoofdstad’ per ezel gaat en waar je prachtige (zand)stranden vindt. Serifos is nog niet helemaal ontdekt, een goede reden om het nu te bezoeken dus!

Spierwitte huisjes
Serifos maakt deel uit van de Cycladen-eilandengroep en heeft iets meer dan 1000 inwoners. Dit sfeervolle eiland staat bekend om haar groene landschap en prachtige stranden. Kenmerkend voor de eilanden in het Cycladen-gebied zijn de spierwitte huisjes. Wanneer je de haven nadert zie je deze kunstwerken gelijk opdoemen. De bekendste plaatsen op Serifos zijn Livadi en de hoofstad Chora. En goed om te weten: er zijn hier goede zandstranden. De bestemming stijgt de laatste jaren in populairiteit, het beste is dan ook om de zomermaanden te ontwijken en het eiland in mei of september te bezoeken.

De stranden van Serifos
Aan goede stranden geen gebrek op Serifos! Agios Sostis en Psili Ammos aan de oostkust zijn het populairst. Beide stranden zijn goed bereikbaar vanaf Livadi. Agios Sostis is wat rustiger en een prima plek voor gezinnen, het kerkje op de berg zorgt voor mooie foto’s! Psili Ammos is een prachtig zandstrand met twee leuke taverna’s, wat het levendig maakt. Een ander mooi en groot zandstrand is Lividakia Beach, hier kun je ook een ligbedje huren en heerlijk lunchen bij AlexandrosVassilia Cafe. Voor de stranden aan de andere kant van het eiland, zoals Mega Livadi en Ganema, heb je een auto nodig.

Havenstadje Livadi
De meeste accomodaties en restaurants vind je in het gezellige havenstadje Livadi. Dit is dan ook de populairste en meest praktische plek voor een verblijf op Serifos. Hier vind je ook de opstapplaats voor de ferry. Er is veel keuze aan goede cafe’s en restaurants. Voor ontbijt zijn Captain’s Serifos en Yacht Club Serifos (al sinds 1938) goede plekken. De strapatsada (ei met feta en tomaat) is de lokale specialiteit en moet je zeker een keer proberen!  In de avond kun je goed eten bij To Bakakaki, waar ze gespecialiseerd zijn in vlees. “People from Greece loveee meat”, legt eigenaar Christoph uit. Met de toepasselijke hashtag #onlyformeatlovers kun je de gerechten op social media delen. Onze accomodatie Dorkas bevond zich op enkele minuten lopen van de haven en Lividakia Beach.

Het pittoreske Chora
Op een berg ligt de prachtige hoofdstad Chora. Waar je de spierwitte huisjes van dichtbij kunt bewonderen. Had ik al verteld dat ze de huisjes twee keer per jaar schilderen? Zo komen ze letterlijk en figuurlijk goed uit de verf. Chora doet denken aan een doolhof met al haar schattige steegjes, waar het vervoer nog per ezel gaat. Er is een knus binnenplein met leuke eetgelegendheden. Hier bevindt zich ook de fotogenieke ‘muncipality building’. Het plein is zowel populair bij toeristen als de lokale bevolking. Tip: bij Café Sta Stratou kun je heerlijk ontbijten. Loop daarna naar het hoogste

Chrysolaris Winery
Het best bewaarde geheim van Serifos is de Chrysolaris Winery. Sinds een jaar is de winery open voor publiek. Christos en zijn vrouw zijn de trotse eigenaren van deze unieke locatie boven op de berg. In juli en augustus is de wine tasting dagelijks, buiten het hoogseizoen moet je van tevoren een afspraak maken. Bij ons bezoek schonken ze witte wijn en rosé, binnenkort gaat de eerste rode wijn in productie. Alles is huisgemaakt, van tomaten en geitenkaas tot de borden!

Bereikbaarheid Serifos
Serifos is prima bereikbaar vanaf Athene en Santorini. Wil je Serifos combineren met een stedentrip? Start dan in Athene en pak de ferry vanaf Piraeus naar Serifos, dit duurt ongeveer twee uur. Wij vlogen op Santorini en verbleven daar de eerste nacht in het Meltime Village Hotel. Vanaf Santorini is het drieënhalf uur met de ferry naar Serifos.

Isabel ging voor Visit Greece en IloveGriekenland naar Serifos. De blog is gebaseerd op haar persoonlijke ervaringen. 

Isabel is co-founder van ViveLeVoyage.nl en online strateeg in de wereld van toerisme & destinatiemarketing. Met haar bedrijf Sherpa’s Stories helpt ze toeristische organisaties het strategische pad uit te stippelen en de unieke verhalen in kaart te brengen. Haar grootste passie is reizen en haar droom is om Antarctica te bezoeken. Ze neemt je graag mee naar verrassende bestemmingen en laat je de onontdekte plekjes zien.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.