Vive Le Voyage

Ervaar het gevangenisleven van Papillon

Wie heeft de film Papillon niet gezien of het boek gelezen? In de beruchtste gevangenis van Frankrijk gelegen in het plaatsje Saint-Laurent du Maroni in Frans-Guyana, heeft Papillon tientallen jaren van zijn leven doorgebracht. Ervaar zijn leven in de gevangenis door een bezoek te brengen aan deze historische plek.

De binnenplaats

Papillon

Henri Charrière, ook wel Papillon genoemd wordt (naar eigen zeggen onterecht) veroordeeld voor moord door valse getuigenissen. Hij krijgt een levenslange gevangenisstraf in Frans-Guyana. Vastberaden is hij om niet de rest van zijn leven in de gevangenis door te brengen en onderneemt dan ook diverse pogingen om te ontsnappen. Bij zijn negende poging lukt het dan eindelijk om te ontsnappen. Vele andere gevangen hebben hun tijd in Saint-Laurant niet overleefd. Het zware werk in de jungle, ondervoeding en tropische ziekten is velen te veel geworden.

Een van de vele cellen

Het museum

De gevangenis is nu een museum. Onder begeleiding van een gids krijg je alle verhalen te horen van de barre omstandigheden waarin de gevangenen moesten leven en kan je een kijkje nemen in de cellen. Bij het zien van de betonnen bedden en als de deur achter je dichtgaat in de zeer krappe isolatiecel, krijg je wel een hele levensechte ervaring. Beelden die ik eerder in de film Papillon had gezien kon ik nu erg goed plaatsen. Geen wonder dat veel gevangen het niet hebben na kunnen vertellen.

De cel van Papillon

De betonnen bedden waar de gevangen 's nachts werden vastgeketend

Hoe kom je er?

Ik heb ervoor gekozen om vanuit Suriname een bezoek te brengen aan Saint-Laurent. Op slechts een half uur varen het Surinaamse plaatsje Albina kan je Frans Guyana bereiken. Diverse Surinaamse touroperators bieden deze excursie aan. Als je aan land gaat in Frans Guyana heb je niet het idee dat je in Zuid Amerika bent maar in Europa. Goede geasfalteerde wegen, Fiat Panda’s en baguettes met brie! Loop na je bezoek aan de gevangenis door het plaatsje en je krijgt gelijk een goede indruk. En vergeet niet een stokbroodje met brie te bestellen!

 

 

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.