Vive Le Voyage

Europa’s mooiste kastelen

Prinsessen, lakeien, ridders en graven. Heel lang geleden, in de tijd van de middeleeuwen waren zij niet los te denken van kastelen. Kastelen werden gebouwd als een verdedigbare woning voor voornamelijk adellijke families, iets wat je nu eigenlijk niet meer ziet. Toch blijf ik deze bouwwerken interessant vinden, jij ook? Hieronder vind je een vijftal van Europa’s mooiste kastelen die zeker een bezoekje waard zijn.

De Haar Nederland

Laten we beginnen in ons eigen kikkerlandje. Kasteel de Haar te Haarzuilens, in de gemeente Utrecht, is het grootste kasteel van Nederland. In 1892 werd het kasteel herbouwd op de ruïne van het oude kasteel. Torens, grachten, poorten en ophaalbruggen. Kasteel de Haar heeft het allemaal. Via kronkelige paadjes langs het parkbos kun je al dan niet picknickend genieten van het uitzicht op het Kasteel, een beter uitzicht is er niet. In en rondom het kasteel kun je vandaag de dag verschillende activiteiten doen.
Voor meer informatie: http://www.kasteeldehaar.nl

Picture by Dennis Jarvis

Picture by Dennis Jarvis

Slot Neuschwanstein

Gelegen in het dorp Hohenschwangau in de gemeente Schwangau ligt Slot Neuschanstein. Dit sprookjeskasteel, gelegen op een rotsplatform, bestaat uit meerdere gebouwen over een lengte van ongeveer 150 meter. Men kan Slot Neuschanstein te voet beklimmen of, zoals een echte koning, met een koets naar boven gebracht worden. Daarnaast is het Sprookjeskasteel van Doornroosje in Disneyland California gebaseerd op dit kasteel. En heeft Walt Disney het kasteel bezocht voor hij zijn eerste thema park oprichtte. Vandaag de dag is Slot Neuschwanstein een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Duitsland.
Slot Neuschwanstein

Het Corvinesti kasteel

Het Corvinesti kasteel, ook bekend als het kasteel van Hunedoara, is een gotisch kasteel uit de 19e eeuw gelegen in het Roemeense Transylvanië. Het kasteel is gebouwd in opdracht van Iancu de Hunedoara, beter bekend als Hunyadi, de man die de strijd won tegen de Turken in die tijd. Op de binnenplaats van het kasteel is een waterput van 30 meter diep te vinden. Volgens een legende zou deze zijn uitgegraven door Turkse gevangenen die hier 15 jaar over gedaan zouden hebben. In ruil daarvoor zouden ze vrij gelaten worden, maar deze belofte werd uiteindelijk niet nagekomen. Een bezoek aan het kasteel is goed te combineren met een bezoek aan het schitterende stuwmeer van Cincis of de kathedraal van Ghelari.
Corvinesti

Bodiam Castle

Dit kasteel in Bodiam, Engeland, vindt ik het meest perfecte kasteel wat je maar kunt bedenken. Een vierkant met op iedere hoek perfecte ronde torens. Het doet me denken aan al die keren dat ik als kind vroeger op het strand een zandkasteel probeerde te bouwen. Je emmertje vullen met zand, in de hoop dat wanneer je het emmertje om zou draaien er een volledig kasteel uit zou komen. In het Bodiam Castle lopen mensen in middeleeuwse kleding rond om je te vermaken en te begeleiden, daarnaast worden er veel activiteiten georganiseerd die gericht zijn op kinderen.
Kasteel Bodiam

Het Zwaluwnest

Niet ver van het dorp Gaspra, op een 40 meter hoge rots boven de zee, staat het Zwaluwnest. Het Zwaluwnest is een klein kasteeltje op de Krim, gebouwd in 1887. Toen het gebouwd werd had het gebouw 4 kamers: een hal, een zitkamer en twee slaapkamers. Tijdens de eerste wereld oorlog werd het gebouw overgekocht en maakte de eigenaar er een restaurant van. Toen deze eigenaar stierf is het gebouw nog in gebruik geweest als reisbureau en later als gebouw voor een leesclub. Nadat het kasteeltje 4 jaar lang leeg bleef na de aardbeving in 1927 werd het weer in gebruik genomen als restaurant.
Kasteel Zwaluwnest

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

1 Comment

  1. Jessica

    22 mei 2016 at 22:43

    Ik ben echt fan van kastelen, deze zijn stuk voor stuk ook mooi zeg :) Als je in een korte periode heel veel kastelen en burchten wilt zien is de omgeving van Koblenz een aanrader. Langs de Rijn en de Moezel staan er echt tientallen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.