Vive Le Voyage

Fiets, wandel of vaar door De Weerribben-Wieden

Geniet in Nationaal Park Weerribben-Wieden

Het prachtige natuurgebied Nationaal Park Weerribben-Wieden ligt in Noordwest-Overijssel. Het park is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa en werd gesticht in 1992. In het gebied ligt het romantische waterdorpje Giethoorn en vind je de Zuiderzeestadjes Blokzijl, Vollenhove en Kuinre. Je ziet er nog de sporen van een rijk vissers-en handels verleden terug. Ontdek de mooie bos, riet, en waterlandschappen en de vele pittoreske stadjes en dorpen die deze regio rijk is. Ga varen langs uitgestrekte rietlanden, fiets langs bloemrijke hooilanden en wandel door geheimzinnige dichtbegroeide moerasbossen. Ervaar de stilte, voel de ruimte en neem de geuren van de natuur op. Proef onderweg van de gastvrijheid van De Weerribben en Wieden.

Kom wandelend op de mooiste plekjes

De Weerribben-Wieden is een schitterend natuurgebied. Wandelen is een mooie manier om het natuurschoon te ontdekken. Onderweg passeer je karakteristieke boerderijen en vervenershuisjes. Je loopt langs een divers waterlandschap van meertjes, geulen, plassen en kanalen. Het water wordt afgewisseld met rietlanden, trilveen en heuvelachtig bosgebied. Heb jij je route al uitgestippeld? Kun je er geen genoeg van krijgen combineer dan een langere wandeltocht met een overnachting. Een handige manier om de omgeving te verkennen is via het wandelnetwerk. Iedere route heeft een eigen kleur en lengte. Onderweg kun je je route gemakkelijk inkorten of uitbreiden. In de Weerribben-Wieden zijn maar liefst 24 startpunten. Ga naar het overzicht via startpunten en routes WaterReijk

Maak gebruik van fietsveer Jonen

Aanrader: maak een oversteek met het pontje van Jonen voor Euro 1,10

Stap op de fiets

Huur een fiets in een van de dorpjes en stap op de pedalen. Maak een van de mooiste fietstochten in Nederland. Doorkruis Nationaal Park Weerribben-Wieden en bezoek onderweg waterdorpen als Giethoorn, het niet minder pittoreske Belt-Schutsloot of Wanneperveen. De watertaxi zorgt er voor dat je overal in het gebied kunt fietsen. Leuk om te doen, met de EcoWaterLiner combineer je je fiets of wandeltocht met een ontspannen vaartocht door het park. Opstappunten vind je langs de routes van het fietsknooppuntennetwerk en het wandelnetwerk in Weerribben-Wieden. De EcoWaterLiner vaart in het seizoen 7 dagen per week nog t/m 30 september. Kies voor een dag-of trajectkaart en plan je route met behulp van de EcoWaterLiner

Ontdek Weerribben-Wieden te voet over het water of op de fiets

Stap op de fiets en doorkruis Weerribben-Wieden

Peddel over het water van Weerribben-Wieden

Het nationaal park is een oase van ruimte en rust voor planten, dieren en mensen. Ontdek al varend het labyrint van meren, plassen en slootjes. Huur een fluisterbootje of kano in: Giethoorn, Kalenberg, Ossenzijl of Schutsloot. Kanoroutes Wieden: vanuit Dwarsgracht, Belt-Schutsloot, Giethoorn rond de 10 km. Kanoroutes door De Weerribben zijn er van 7 tot 14 km vanuit Ossenzijl en Kalenberg. De meest traditionele manier is om vanuit een punter te genieten van de fascinerende natuur. Je uitzicht varieert van waterlelies en gele plompen op de petgaten tussen het riet tot geheimzinnig moeras.

Ontdek de waterdorpen van Weerribben-Wieden

Vaar door waterdorp Giethoorn

Tip: Meer aan bij de leukste terrassen aan het water

Doe mee aan een excursie

Een greep uit de mogelijkheden. Neem een kijkje achter de schermen bij De Grote Otterskooi welke met een oppervlakte van 30 hectare de grootste eendenkooi van De Wieden is. Maak een vollemaanwandeling met de gidsen van Staatsbosbeheer. Je beleeft de natuur in het donker op een heel andere manier. Behoefte aan een ontstressende ervaring? Meld je aan voor de Mindfulness wandeling onder leiding van een gekwalificeerde gids. Oktober staat bekend als de wijn maand. Geniet van een bijzondere wijnproeverij op een overdekte rondvaartboot. Proef van de wijnen van de Nederlandse wijngaard Maronesse.

Leer over Weerribben-Wieden in de bezokers en informatiecentra

Start je tocht bij de informatie en bezoekerscentra in Ossenzijl, Kalenberg, Sint Jansklooster of Zwartsluis.

Tip: De excursie, Sterren kijken bij Sterrenwacht De Weerribben op 15 november Beleef het heelal

Wil je meer ontdekken in Overijssel? lees de blog Kijken, ruiken, proeven en beleven in en rond Vechtdal-Overijssel

Op zoek naar een bijzonder overnachting in Overijssel? bekijk de blog De Rheezer Kamer, slapen in een unieke B&B

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.