Vive Le Voyage

Verliefd worden? Doe dan een fietstour door Buenos Aires!

Fietstour door Buenos Aires met een Nederlandse gids van Ontdek Buenos Aires

Buenos Aires wordt ook wel het Parijs van Zuid-Amerika genoemd. Het klopt, de stad voelt in eerste instantie westers aan. Wat ook niet gek is door de Italiaanse, Spaanse, Franse en Engelse invloeden. Maar wanneer je Buenos Aires leert kennen is het niet te vergelijken met welke stad dan ook. De interessante – en ietwat barre – geschiedenis, de cultuur die overal vol passie vanaf spat, de romantische tango, het fanatieke voetbal, de zoete Dulce de Leche en medialuñas, de bonken vlees, de empañadas, de macho cultuur, de vriendelijkheid van de Porteños (inwoners van Buenos Aires). En de ‘Buenos Aires sfeer’ die je overal voelt en waar je verliefd op wordt. Buenos Aires is Buenos Aires en dat moet je gezien hebben.

Fietsen door Buenos Aires met een Nederlandse gids

Om een goed beeld te krijgen van de stad en door interessante verhalen heel wat wijzer te worden, ontdek je Buenos Aires op de fiets. Begin je bezoek aan de Argentijnse stad met een fietstour en bezoek de plekken die jij interessant vindt de dagen daarna. Via Ontdek Buenos Aires doe je zo’n fietstour met een Nederlandse gids.

Fietstour door Buenos Aires met een Nederlandse gids van Ontdek Buenos Aires

Sander is een van de Nederlandse gidsen en is een ware local: hij woont, studeert en werkt ruim 5,5 jaar in Buenos Aires, heeft veel Argentijnse vrienden, kent de stad op zijn duimpje en onderweg wordt hij dan ook regelmatig begroet met een knuffel en kus op de rechterwang. Ja, ook mannen onderling. Hij bewijst dat je met een Nederlandse gids ook een lokale beleving hebt. Met veel passie vertelt hij alles tot in de leukste details.

Beleef alvast de fietstour door Buenos Aires

Ik neem je alvast mee op fietstour door Buenos Aires. Maar voor de echte beleving, de goede verhalen en de uitgebreide kennis fiets je natuurlijk zelf door Buenos Aires. De fietstour begint op Plaza San Martin in de wijk Retiro, waar naast de relaxende Porteños het standbeeld van generaal San Martin de show steelt. Sander vertelt hier over de geschiedenis van Buenos Aires, dat tussen 1910 en 1930 op cultureel gebied een van de belangrijkste steden ter wereld was. Europeanen kwamen massaal naar deze populaire stad. Een gevolg hiervan is dat de meeste Porteños twee nationaliteiten en dus twee paspoorten hebben. Maar liefst 50% van de Porteños heeft Italiaans bloed. Dat betekent ook heel veel lekker ijs!

Een ander gevolg van deze enorme bevolkingsgroei en Europese invloeden zijn de enorme flats, grote autowegen en ‘villas miseria’s’ (sloppenwijken). Wanneer je van de moderne en statige gebouwen rondom Plaza San Martin richting de fancy haven Puerto Madero fietst, zie je dan ook een vervallen stuk: Villa 31, de grootste sloppenwijk met zo’n 50.000 inwoners. Een bizar contrast.

Fietstour door Buenos Aires met een Nederlandse gids van Ontdek Buenos Aires

De nieuwste facelift van Buenos Aires

Fietsend langs de luxe restaurants en de zakenlui – die al liggend op bankjes hun pauze doorbrengen – zie je in de verte El Puente de la Mujer: een van de nieuwste bruggen van Buenos Aires. De brug is geïnspireerd door het sierlijke been van de tango dansende vrouw. Iets waar de vrouwelijke Porteños erg blij mee zijn, want vele straten zijn al vernoemd naar mannen. Wanneer je hier rustig je fiets vooruit trapt langs de gerenoveerde loodsen is te zien dat Buenos Aires de afgelopen tien jaar bezig is geweest met een ‘nieuwe facelift’. Zoals in vele steden worden de historische panden opgeknapt en worden de oude wijken hip. Het imago van een geweldige culturele stad beginnen zij weer terug te krijgen. Maar naar mijn mening heeft Buenos Aires dit imago al driedubbel.

Fietstour door Buenos Aires met een Nederlandse gids van Ontdek Buenos Aires

La Boca en San Telmo: de oude volkswijken

Van hip en trendy fiets je achter Sander – die de stoplichten en wegopbrekingen uit zijn hoofd kent – aan naar de wijk La Boca, de oorsprong van de tango en de carrière van Maradona. Je ziet een plaatselijke school, muren met street art en Argentijnen die ‘hola chicas’ roepen. Meer en meer zie je de kleuren blauw en geel in de straten, want je nadert het stadion van La Boca Juniors. Ja, voetbalfans het stadion waar het voor Maradona begon. Hij is de nationale held na de World Cup van 1986 tegen Duitsland, maar ook omdat hij net zo gek (op voetbal) en macho is als de meeste Porteños. Het schijnt hier tijdens wedstrijden een bruisende en chaotische plek te zijn, waar voetballers en supporters in blauwgele kleding verschijnen. Volkser dan dit kan ik me niet voorstellen.

Fietstour door Buenos Aires met een Nederlandse gids van Ontdek Buenos Aires

Na een toeristisch rondje langs de gekleurde huizen van Caminito – de enige toeristische kermis van Buenos Aires – geniet je als een local van empanada’s en een café con leche. San Telmo is de volgende oude volkswijk. Aan de rand van een park stop je bij twee historische bars, waar oude mannetjes ’s ochtends voor het raam de krant lezen en waar de ober de echte etiquette nog waarborgt. Het is het beginpunt van San Telmo. Op Plaza Dorrego wordt de tango gedanst, achter een aantal poorten liggen gezellige binnenplaatsen verstopt en op de terrassen en in de parrillas verzamelen local en reiziger.

Fietstour door Buenos Aires met een Nederlandse gids van Ontdek Buenos Aires

Tip: Sander neemt je ook graag mee voor de Notabele Barretjestour. Je ontdekt dan een aantal van de oude historische cafés van Buenos Aires. Uiteraard eet en drink je in elk café iets lekkers terwijl Sander je verhalen vertelt over de cafés en daarmee over Buenos Aires en Argentinië in het algemeen.

Plaza de Mayo en haar verhalen

Het einde van de fietstour is in zicht! De hele ochtend heb je met de zon op je gezicht al verliefd kunnen worden op de Argentijnse hoofdstad. Op Plaza de Mayo, het centrale plein van de stad, sluit je de dag af met een stuk typerende geschiedenis. Zo ligt aan dit plein Casa Rosada: het werkpaleis waar de president elke dag met de helikopter heen wordt gebracht. Het is ook het paleis waar de geliefde Evita Peron op het linkerbalkon een toespraak gaf voor miljoenen Argentijnen. Evita Peron, de vrouw afkomstig uit de arbeidersklasse en echtgenote van de toenmalige Argentijnse president Juan Peron. Met haar invloed kreeg ze het in 1947 voor elkaar vrouwen kiesrecht te geven.

Plaza de Mayo is ook een belangrijke plek voor de moeders met de witte hoofddoekjes (symboliserend voor luiers) die sinds 1977 elke donderdag om 15:30 uur nog vragen waar hun (klein)kinderen gebleven zijn. Toen nog ruim tachtig vrouwen, vandaag de dag nog zo’n zes. Tijdens het dictatoriale regime van Videla werden tegenstanders de mond gesnoerd, ze verdwenen.

Fietstour door Buenos Aires met een Nederlandse gids van Ontdek Buenos Aires

Dit en nog veel meer leer en zie je tijdens een fietstour door Buenos Aires. Wanneer stap jij op de fiets om verliefd te worden op de Argentijnse hoofdstad?

Demi ontdekte Buenos Aires samen met Ontdek Buenos Aires per fiets. Dit blog is gebaseerd op haar persoonlijke ervaringen.

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.