Vive Le Voyage

Flevoland, ga voor Land Art & Watersport

Wist je dat ons nieuwste land, Flevoland, zeven Land Art kunstwerken heeft? En dit zes meter onder zeeniveau. Wist je ook dat je in Flevoland volop mogelijkheden hebt om watersporten uit te oefenen en dat er talloze stranden zijn om uit te kiezen? Genoeg redenen om de polder te ontdekken. Wat ook zo fijn is, Flevoland is dichtbij.

Bezoek zeven landschapskunstwerken in één dag

De kunstvorm Land Art was in de jaren zeventig populair in de Verenigde Staten en is overgewaaid naar Nederland. Tijdens de aanleg van de Flevopolder hebben ingenieurs en planologen er voor gezorgd dat zeven van deze kunstwerken werden gerealiseerd. Bepaal  je route langs de kunstwerken via  Land Art Flevoland en leer onderweg over de totstandkoming van de Flevopolder. Heb je geen auto geen nood, in het voorjaar, de zomer en het najaar vinden er op vaste data georganiseerde tours plaats.

Picknicken op de dijk bij Land Art in Flevoland

Ga picknicken op de dijk bij Pier+Horizon, in de vroege ochtend. Prachtig ontwaken!

Pier+Horizon van Paul de Kort

Op de plek van het kunstwerk lag voor de inpoldering van de Noordoostpolder een zes kilometer lange strekdam. De dam verbond lichtwachtershuis Oud Kraggenbrug met het vaste land bij Genemuiden. Kunstenaar Paul de Kort heeft een deel van de dam in ere hersteld en tot centrale as van zijn kunstwerk gemaakt.

Rond de pier zie je kraggen (rietmatten) drijven die vastgemaakt zijn aan een paal. Het leuke is, de kraggen hebben de functie van windwijzers. Ze wijzen allemaal dezelfde richting op als de stroming en wind sterk is. Al kijkend naar het kunstwerk valt je op dat de palen staan opgesteld in een raster. Het is een verwijzing naar het Centrale Plaatsen Model waar stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren zijn ontwerp  voor de Noordoostpolder op baseerde. Er is één speciaal moment waar een webcam iedere dag een foto van maakt. Dit is wanneer de zon op één lijn met de strekdam staat. Bekijk het resultaat op PierPlusHorizon

Pier + Horizon Land Art Flevoland

Kijk je ogen uit bij 7  Land Art kunstwerken in Flevoland.

Exposure van Antony Gormley

Het 26 meter hoge kunstwerk Exposure staat vlakbij Bataviastad. Balancerend op de grens van land en water kijkt de gehurkte man uit over het Markermeer. In de volksmond wordt het kunstwerk “de poepende man” genoemd. Kenmerkend voor Antony Gormley is dat hij vaak de menselijke vorm als uitgangspunt voor zijn werk neemt. Zijn inspiratie voor Exposure haalde de kunstenaar uit het maagdelijke landschap. Hij was gefascineerd door de maakbaarheid van de nieuwe polder. Tijdens het rijden door de polder ontdekte Antony de ritmiek van rechte lijnen van kanalen, akkers en windmolens. In Exposure zie je de hoogspanningsmasten die als een zenuwstelsel in Flevoland liggen terug. Hoe dichter je het kunstwerk benadert hoe abstracter en indrukwekkender je het ervaart.

Exposure van Antony Gormley

Voel je klein aan de voeten van Exposure.

Catamaranzeilen – Catamaranstrand Muiderzand

Ben je gek van watersport dan kom je in Flevoland goed aan je trekken. De spot Muiderstrand leent zich uitstekend voor kite-surfen, windsurfen, catamaranzeilen of de wat rustigere maar niet minder intensieve variant suppen. Heb je geen eigen materiaal of wil je lessen nemen klop dan aan bij Sail-Today. Naast de verhuur van materiaal organiseren ze allerlei events op het gebied van watervertier. Van complete zeilcursussen tot BBQ of kinderfeestje. Even uitrusten of wat eten doe je bij de beachclub. Alleen al voor het unieke panoramische uitzicht over het water las je een pauze in. Niks is fijner dan in je element zijn op het water en de wind door je haren voelen gaan. Een prachtige zonsondergang is je cadeautje aan het einde van de dag.

catamaran zeilen in Flevoland

Wanneer ga jij catamaran zeilen in Flevoland? het is geweldig.

De stranden van Flevoland

Heb je ook zo genoeg van de files naar de noordzeestranden bij mooi weer? Verander van richting en ga naar Flevoland. De stranden zijn overzichtelijk, het water is in het begin vaak ondiep en in de zomer zijn er speciale afzettingen voor kinderen. Maak je keuze uit de diverse stranden bij Almere, Dronten, Lelystad, de Noordoostpolder, Zeewolde of Urk. Honden bezitters goed nieuws, Erkemederstrand heeft een hondenstrand van 1,5 km lang. Zelfs in de zomermaanden juli en augustus mogen honden loslopen, graven, zwemmen en spelen.

Meer weten over Flevoland? Lees de blog 5 manieren om Flevoland te land, ter zee & in de lucht te ontdekken

Ellie ging op persreis naar Flevoland voor Toerisme Flevoland. Deze blog is gebaseerd op persoonlijke ervaringen.

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.