Vive Le Voyage

Floraliën Gent, de overtreffende trap

Kunst en bloemen gaan hand in hand op Floraliën Gent. Nationale en internationale topfloristen, siertelers en tuinarchitecten presenteren schitterende bloemen en planten creaties. Onderga het feest voor de zintuigen op vier toplocaties. Verwonder je, bewonder, ga op ontdekking, leer en ervaar. Neem deel aan één van de vele workshops, breng een bezoek aan pop-ups of bekijk green- en conceptrooms. De Vlaamse sierteeltsector toont je de laatste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek en innovatie.

Bijlokesite, East meets West

Eregast op Floraliën 2016 is gastland Japan. België en Japan zijn al 150 jaar verbonden met elkaar door artistieke, economische en bestuurlijke banden. Kanazawa en Gent vieren de 45ste verjaardag van hun zusterstedenband. Bekijk de Ransho-tuin in dit kader. Japan troont je binnen in de verrassende wereld van azalea’s, camellia’s en bonsais. Blikvanger bij binnenkomst is de bamboepromenade ontworpen door floral designer Tom de Houwer. Bijzonder is Rhododendron Black Widow, een nieuwe kruising. Bewonder de prachtige creaties van floraal artieste Akane Teshigahara. Verdiep je in de traditionele Japanse kunst Ikebana ‘de weg van de bloemen’. Indrukwekkend is de installatie van Daniël Ost. Will Beckers laat met zijn creatie kunst, natuur en educatie samenvloeien met ‘De Cocon’.

Black Widow, zwart bij de start van de bloei en donker bordeaux bij het ver-bloeien

Black Widow, zwart bij de start van de bloei en donker bordeaux bij het ver-bloeien

Leopoldskazerne, Bomen en de Stad

Het leuke is dat deze mooie locatie normaliter niet voor publiek is opengesteld. Op de binnenplaats vind je alles over verticaal tuinieren, mobiele tuinen en groene gevels. Ben je benieuwd naar je Keltische bomenhoroscoop? Vind aan de hand van je geboortedatum jouw levensboom. Slenter door het mythologisch belevingsbos en ontmoet kleine neerhofdieren zoals de Witte Zijdehoen of het Groot Zilver (konijn). Ontdek het labyrint van laurieren. Vlaamse laurier is een Europees erkend streekproduct. De avocadoboom en kaneelboom behoren tot dezelfde familie als laurier.

Tip: proef een glas Anna de Codorníu, een tongstrelende cava in de pop-up Anna bar.

Mythologisch belevingsbos

Mythologisch belevingsbos

Het Sint-Pietersplein, Verleden en Toekomst

Adembenemend is de gigantische bloemenluchter van Tomas De Bruyne in de Sint-Pieterskerk. Bloemen en de zeven hoofdzonden ontmoeten elkaar in de pandgangen van de Sint-Pietersabdij. Vier domes presenteren hoe teeltomstandigheden worden verbeterd, hoe biologische bestrijders worden ingezet en hoe nieuwe variëteiten ontstaan. Academisch onderzoek binnen de Vlaamse sierteelt speelt een centrale rol evenals innovatie. Wegdromen doe je bij een groene utopische visie op de stad Gent. Laat kinderen speuren naar Rosie de mascotte van Gent verstopt in de maquette. Bezoek ‘Giant Hortinno Spider en wordt omarmd met lokaal geteelde orchideeën en azalea’s. Doe inspiratie op voor je tuin, stadstuin of stadsterras op het Kinaplein wat in het teken staat van stadstuinieren.

East meets West

East meets West

Het Citadelpark, Een feest voor alle zintuigen

Flower Power, Het Museum voor de Schone Kunsten zoekt het verband tussen kunst, natuur en ecologie. Bewonder de betoverende presentatie van dwarrelende bloemblaadjes van Gert Robijns. Verlies je in de details van de organische installatie van Gerda Steiner & Jörg Lenzlinger. Bij het werk ‘Let go, Lets go’ van kunstenares Simryn Gill ligt de nadruk op papier als plantaardig en dus vergankelijk materiaal. Wandel op de site door zes inspiratietuinen welke ieder zijn uitgewerkt binnen een maatschappelijk ontwerpkader. ‘beleef’ autisme, ervaar een tuinbeleving met beperkt zicht of wandel door healing garden. In de Floraliënhal vind je schitterende showtuinen en inspiratietuinen. Dit is het vakmanschap van de Vlaamse sierteelt-en boomkwekerijsector. Ontdek de kracht van groen in zware tijden en de verzoenende werking van bloemen. Leer welke bloemen symbool staan voor vrede middels de creatie van Laura Dowling, floriste van Het Witte Huis.

Tip: volg ‘De te gekke bomenroute’ langs het parcours van Floraliën en kom alles te weten over legendes, gekke weetjes of interessante bomenverhalen.

Creatie Laura Dowling

Creatie Laura Dowling

Ellie reisde voor Toerisme Vlaanderen en Brussel en voor Visit Gent naar Floraliën. Bedankt voor de prachtige ervaring! De blog is geheel gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Meer weten over Floraliën, bekijk ook Fotoreportage: Floraliën Gent!

Bezoek Floraliën tot en met zondag 01 mei 2016.

 

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.