Vive Le Voyage

Fotoatelier Seidel: dé best bewaarde fotostudio in de wereld!

Als je net als ik van fotografie houdt, dan is fotoatelier Seidel in Český Krumlov een interessant museum om te bezoeken! Het fotoatelier is één van de oudste én best bewaarde fotostudio’s in de wereld. Het heeft vele jaren gekost om het prachtige gebouw om te bouwen tot een museum. Wat deze fotostudio zo uniek maakt is dat alle apparatuur, foto’s en documenten van de afgelopen 60 jaar in tact zijn gebleven.

Seidel collage 1

Joseph Seidel

De Duits sprekende familie Seidel komt oorspronkelijk uit de Děčín regio in Tsjechië. Joseph Seidel was een hobbyfotograaf die graag door de nabije regio’s reisde om foto’s te maken. Uiteindelijk vernam hij dat ze in Český Krumlov op zoek waren naar een fotograaf die een fotostudio wilde overnemen. Deze kans greep hij in 1888. De fotostudio bestond eerst uit een houten gebouw. Na zijn huwelijk met Elizabeth Brod, kwam er een nieuw huis met studio en werd de Fotoatelier Seidel een succesvol bedrijf. Joseph Seidel stond bekend als landschapsfotograaf. Hij blonk uit om zijn hoge kwaliteit foto’s. Daarnaast durfde Joseph te experimenteren met panoramische fotografie en het gebruik van kleuren. In het jaar 1900 was dit zeer bijzonder, dit maakte hem een pionier.

Seidel collage 4

Franz Seidel

Toen Joseph onverwacht overleed in 1935, nam František “Franz” Seidel het familie bedrijf over. Franz was niet de beste fotograaf, maar hij was een uitstekende zakenman. De zaken gingen zelfs goed tijdens de tweede wereldoorlog. Tijdens de oorlog lieten veel soldaten foto’s maken van zichzelf maken om naar het thuisfront te sturen. Ook bewaarden de soldaten vaak foto’s van hun vrouw en kinderen in hun borstzakken.

Uiteindelijk kwam Franz tijdens de oorlog gevangen in een POW kamp. Na de oorlog werden de mensen die Duits spraken in het communistische Tsjecho-Slowakije teruggestuurd naar Duitsland. Franz zijn verloofde werd teruggestuurd naar Duitsland. Franz en zijn moeder slaagden erin om het Tsjechische staatsburgerschap te behouden. In 1953 moest Franz helaas het bedrijf sluiten, dankzij de commercialisering van fotografie. Hij was niet meer in staat om het familie bedrijf voor te zetten. Pas in 1959 keerde zijn verloofde terug naar Český Krumlov. Hij trouwde met de vrouw van wie hij hield, maar het was toen te laat om kinderen te krijgen.

Seidel collage 2

Het huis en de fotostudio

Wanneer je het huis binnenkomt, lijkt het net alsof je een klant bent. Je komt binnen bij de receptie en rechts daarvan is de kamer met een counter waar de gasten werden geholpen. Tevens kan je op deze verdieping de privékamers van het stel Seidel bekijken. Alle meubels zijn authentiek en netjes gerestaureerd. Er zijn verschillende kamers in het gebouw te bezoeken waaronder het lab, hier vind je de authentieke gerestaureerde instrumenten en fotografie apparatuur. Het is bijzonder om het oude proces van foto’s maken te zien, zoals het werken onder een rood licht in een donkere kamer, het kopiëren en ontwikkelen en het drogen van de foto’s. Tegenwoordig sta je hier helemaal niet meer bij stil!

Zolder museum

De zolder van het fotoatelier

Het hoogtepunt is de fotostudio. Voor je de fotostudio ingaat zit je in een wachtkamer waar vroeger de gasten zich verkleedden en tot rust kwamen. Er werd tenslotte vaak maar één foto gemaakt. Als je rijk was liet je er twee maken. De fotostudio heeft een glazen dak. Alle apparatuur is nog steeds in perfectie conditie na al die jaren. Het handgeschilderde decor zorgt ervoor dat je zelf op de foto wilt, even terug de geschiedenis in. Een bijzonder museum, vooral omdat de verhalen ervoor zorgen dat je even terug gaat in de tijd.

Toonbank Seidel museum

De toonbank van het fotoatelier

Fotostudio Seidel

De fotostudio

Openingstijden + kosten

Het fotoatelier is het hele jaar open (09.00-17.00), behalve op maandag in de maanden januari t/m maart. Ieder uur wordt er een rondleiding aangeboden. De entree bedraagt 100 CZK (3,86 euro).

Tip: Ben je van plan om meerdere musea te bezoeken, schaf dan de Český Krumlov kaart aan. Voor 200 CZK (7,36 euro) kan je vier verschillende musea bezoeken!

De reis naar Zuid-Bohemen is mogelijk gemaakt door Czech Tourism. Bedankt voor de bijzondere romantische ervaring!

Isabel is co-founder van ViveLeVoyage.nl en online strateeg in de wereld van toerisme & destinatiemarketing. Met haar bedrijf Sherpa’s Stories helpt ze toeristische organisaties het strategische pad uit te stippelen en de unieke verhalen in kaart te brengen. Haar grootste passie is reizen en haar droom is om Antarctica te bezoeken. Ze neemt je graag mee naar verrassende bestemmingen en laat je de onontdekte plekjes zien.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.