Vive Le Voyage

Fotoblog: ontdek in Spanje de oude ambacht van gitaren maken

Er zijn van die verborgen schatten waar je via via van moet horen. Het atelier van Joan Cashimira uit Spanje is er daar één van. In zijn atelier in het Spaanse Gata de Gorgos worden nog met de hand gitaren gemaakt! Een ambacht dat nooit verloren mag gaan en jij met eigen ogen kan aanschouwen. 

Het atelier

Als je hebt aangebeld bij C/Estacion 25 moet je niet raar opkijken als even verderop er een andere deur opengaat. In een lange stofjas heet mevrouw Cashimira je welkom in het atelier waar diverse gitaren gemaakt worden. Van klassieke gitaren tot Flaminco gitaren. Een proces dat maar liefst 3 maanden in de beslag neemt. Tijdens een rondleiding door de werkplaats kan je het gehele proces aanschouwen. Van het in model zagen van het ceder hout tot aan het spannen, schuren en lakken van de gitaar. Een secuur werk. Bekijk deze fotoblog om alvast een idee te krijgen hoe deze gitaar wordt gemaakt. Ben je in de buurt van Alicante, Valencia of Benidorm, dan is het zeker de moeite waard een stop te maken in Gata de Gorgos.

De patronen voor de verschillende gitaren

De patronen voor de verschillende gitaren

Het gereedschap

Het gereedschap

De gitaar wordt in elkaar gezet

De gitaar wordt in elkaar gezet

De gitaar wordt vervolgens verder gemonteerd

De gitaar wordt vervolgens verder gemonteerd

De gitaar is gereed voor het lakproces

De gitaar is gereed voor het lakproces

De gitaren zijn klaar voor verkoop

De gitaren zijn klaar voor verkoop

Openingstijden en verkoopinformatie 

De werkplaats van Joan Cashimira is geopend van maandag tot en met vrijdag van 10 tot 13 uur. De entree is gratis maar een fooi wordt erg op prijs gesteld. Je vindt het atelier op een paar minuten lopen van het treinstation. Kom je met de auto dan kan je overal in het dorp de auto gratis parkeren. Wil je na afloop van je bezoek aan het atelier een gitaar kopen, dan kan dit. De prijzen variëren van €120,- tot circa €750,-.  

Het eindresultaat

Gata de Gorgos

Op circa 50 km van Benidorm en 100 km van Valencia ligt landinwaarts het kleine plaatsje Gata de Gorgos dat ook bekend is om zijn riet. In de hoofdstraat zijn er een aantal winkels gevestigd waar je diverse rieten producten kan kopen. Van rieten manden en onderzetters tot kleden en stoelen. Verder zijn een aantal goede restaurants in de hoofdstraat gevestigd waar je kan genieten van een uitgebreide Spaanse lunch.

Tip: Combineer een bezoek aan Gata de Gorgos met Parcent, Orba of Alcalali. Dit zijn drie schattige schilderachtige dorpjes gelegen in de Xaló vallei. De Xaló vallei is niet zomaar een vallei, want volgens diverse statistieken is dit vanwege het Mediterrane klimaat de beste plek in Europa om te leven. In februari is de vallei volgens de lokalen op zijn mooist omdat de amandelbomen dan in bloei zijn en de vallei paars kleurt.

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.