Vive Le Voyage

Ga met Liberation Route Europe terug naar 1944-1945 en ervaar de Slag om de Ardennen

Dankzij Liberation Route Europe is het mogelijk de weg van de geallieerden te ervaren die zij in de jaren 1944-1945 hebben afgelegd om Europa te bevrijden. Een lange weg door verschillende landen die voor mij nog relatief onbekend was, totdat ik in Bastogne de Slag om de Ardennen mocht ervaren.

De Slag om de Ardennen

Als we in Bastogne op de Place General McAuliffe aan komen rijden zien we de twee leger jeeps uit 1944 al staan. Zij zullen ons mee terug nemen naar 16 december 1944. De dag waarop de Slag om de Ardennen, ook wel bekend als de Battle of the Bulge, begon. Een wanhoopsoffensief van de Duitsers die de geschiedenisboeken in zou gaan als het laatste en grootste offensief van WOII. Ik moet gelijk terugdenken aan Robert Keane, de Amerikaanse korporaal die een dag eerder in het Bastogne War museum zijn verhaal heeft verteld tijdens de audiotour. Een verhaal vol ontberingen, angst en de dood.

Het Bastogne War museum

Het Bastogne War museum

Met zes mensen klimmen we achterin de grootste legerjeep. Het zeildoek beschermt ons tegen de regen en kou. Zou Robert Keane beseft hebben wat hem en zijn maten te wachten stond tijdens het offensief dat uiteindelijk 6 weken zou duren?

Met de jeep uit 1944 gaan we terug in de tijd

Met de jeep uit 1944 gaan we terug in de tijd

We maken een stop in Sainlez, een klein dorpje vlakbij Bastogne waar tijdens de Slag om de Ardennen veel inwoners zijn omgekomen. De bewoners hebben een klein maar indrukwekkend museum ingericht dat het leven van de inwoners weergeeft tijdens het offensief. Dagen leven in angst met weinig eten schuilend voor de granaten. Op de begraafplaats in Sainlez is nog steeds duidelijk zichtbaar dat veel bewoners de aanvallen niet hebben overleefd. Misschien dat de ouders van Emile Mostade hier ook wel begraven liggen. Ook Emile heeft zijn verhaald verteld tijdens de audiotour in het Bastogne War Museum. Op 13-jarige leeftijd is hij zijn ouders verloren. Hij zou nooit meer de fietstocht met zijn vader maken naar de Belgische kust, iets wat ze zouden doen als de WOII was afgelopen.

Het indrukwekkende museum in Sainlez

Het museum in Sainlez

Persoonlijke bezittingen van de inwoners van Sainlez

Persoonlijke bezittingen van de inwoners van Sainlez

We rijden verder de bossen in. Op een aantal plekken kan je nog een aantal fox holes zien die door de Amerikaanse 101 Airborne Division zijn gebruikt. Ik kan me er niks bij voorstellen dat Robert Keane en zijn maten hier dagen hebben doorgebracht zonder eten in temperaturen van -18 graden. Vuur maken konden ze niet want dan zouden ze ontdekt worden door de Duitsers. Ondanks alle ontberingen hielden de Amerikanen stand. Op de vraag van een Duitse onderhandelaar om zich over te geven werd dan ook gereageerd met  “Nuts”, wat Bastogne de bijnaam van Nuts City heeft opgeleverd. De Amerikanen vonden het onzin om zich over te geven en hebben gestreden voor de uiteindelijke overwinning op 25 januari 1945.

Een Fox holes waar vele soldaten dagen hebben doorgebracht

De Fox holes waar vele soldaten dagen hebben doorgebracht

Een overwinning waar helaas veel Belgen, Amerikanen en Duitsers het leven hebben gelaten. Voor iedere gesneuvelde Amerikaan is een boom geplant in les boix de Pais, het bos van de Vrede. Vandaag de dag is deze plek nog van grote betekenis voor de veteranen. Onze gids vertelt dat hij een aantal jaren geleden in Amerika een veteraan heeft ontmoet die heeft gestreden in de Slag om de Ardennen. Op zijn verzoek is na zijn dood zijn as uitgestrooid in les boix de Pais. Dit laat wel zien wat voor belangrijke plek dit nog steeds is voor onder meer de veteranen.

Les boix de Pais

Les boix de Pais

De jeeps staan met ronkende motoren op ons te wachten als we les boix de Pais achter ons laten. Via kronkelende wegen en door kleine beekjes vervolgen we onze weg. Het is inmiddels lunchtijd. Terwijl wij onze handen opwarmen bij het knapperende kampvuur, laat ik de indrukken en verhalen van de ochtend bezinken. Dit doet mij realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat wij er alles aan moeten doen om te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaald. Liberation Route Europe levert hier een waardevolle bijdrage aan.

Liberation Route Europe

De Liberation Route Europe loopt door zes Europese landen en verbindt de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de geallieerden in de jaren 1944-1945. Hiermee wordt de lange weg zichtbaar die Europa heeft afgelegd om zich te bevrijden. Van Arnhem en Bastogne tot het Duitse Hurtgenwald en Gdansk in Polen. Door Liberation Route Europe is het nu mogelijk om met eigen ogen een aantal plekken te zien en verhalen te lezen over de strijd die op diverse plekken in Europe is gestreden.

Liberation Route Europe

Bedankt Liberation Route Europe voor deze bijzondere en indrukwekkende reis.

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.