Vive Le Voyage

Ga naar Brussel voor hedendaagse kunst en design

Brussel, een fijne stad voor een citytrip met alle ingrediënten voor een aangenaam verblijf. Heb je er wel eens aan gedacht om op zoek te gaan naar hedendaagse kunst en design in deze stad? Het is de moeite waard, hierbij informeer ik je over inspirerende tentoonstellingen en musea.

Interessant object van de tentoonstelling Business Insider

Interessant object van de tentoonstelling Business Insider

WIELS

Wiels, één van de meest toonaangevende instellingen op het gebied van hedendaagse kunst in Europa. Gevestigd in een bijzonder pand namelijk een voormalige brouwzaal uit 1930 ontworpen door architect Adrien Blomme.

Bezoek de tentoonstelling van fotograaf “Sammy Baloji & antropoloog Filip de Boeck: City Life in Congo”. Het centrale thema is: het stedelijke nu. Laat je meevoeren naar een moment dat zweeft tussen de gebroken dromen van een koloniaal verleden en de beloftes van neoliberale toekomstvisies.

Met de tentoonstelling: Business Insider, gaat Simon Denny na hoe technologische ontwikkelingen onze ervaringswereld en onze inzichten beïnvloeden. Zijn werk is een verkenning van macht, politiek en esthetiek. De kunstenaar brengt dit krachtig tot uiting door gebruik te maken van installaties, video’s, congressen, verzamelingen van objecten, citaten uit nieuwsberichten – om de gecodeerde berichten in bedrijfscommunicatie en bureaucratische ‘doublespeak’ te ontcijferen.

Vind je favoriete object tussen de designcollectie Het Plasticarium

Vind je favoriete object tussen de designcollectie Het Plasticarium

ADAM – Art & Design Atomium Museum

Heb jij het nieuwe museum en kunstencentrum ADAM al bezocht? Je vind het vlakbij het icoon van de Wereldtentoonstelling van 1958, Het Atomium. ADAM biedt design en kunst uit de XXe eeuw tot heden. Vergaap je aan de uitzonderlijke designcollectie Het Plasticarium bestaande uit gebruiksvoorwerpen tot kunstwerken van plastic. Altijd al een inkijkje in de coulissen van de filmindustrie van de jaren 60 willen nemen? Grijp je kans. Het ADAM stelt Eames & Hollywood aan je voor. Een tentoonstelling van onuitgegeven weinig bekende foto’s die Charles en Ray Eames maakten op de filmsets van hun vriend en beroemd regisseur Billy Wilder.

Controversiële kunst van Andres Serrano, Piss Christ

Controversiële kunst van Andres Serrano, Piss Christ

KMSKB – Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Bewonder de magnifieke collecties van deze musea. Ze zijn imponerend in omvang met maar liefst 20.000 kunstwerken. De collecties bestaan uit een afspiegeling van de geschiedenis van de beeldende kunst, schilderkunst, beeldhouwkunst en tekeningen van de 15e eeuw tot heden.

Leer Andres Serrano kennen, bekend door zijn shockerende fotoreportages en een belangrijk man in de hedendaagse kunstwereld. Hij toont menselijke lijken, seksuele handelingen en werkt met lichaamsvloeistoffen. De thema’s geloof, dood, seks en geweld vormen de leidraad. Een werk wat veel ophef veroorzaakte was Piss Christ, een foto van een kleine crucifix in een glas van zijn eigen urine. Wees je ervan bewust dat sommige beelden gevoelig kunnen liggen. Ze worden in een aparte ruimte getoond. In deze ruimte zie je gelijk het bewijs dat zijn werk heftige emoties kan oproepen. Er hangen vier gevandaliseerde kunstwerken. De tentoonstelling geeft aan dat Serrano een aandachtige getuige van de wereld en de mens is.

Wil jij meer zien van zijn werk? Je hebt geluk, gelijktijdig loopt “Denizens of Brussels” een aangrijpende en indringende serie portretten van daklozen in Brussel.

Serrano maakt de onderkant van de samenleving zichtbaar, kartonnen bordjes met tekst van daklozen

Serrano maakt de onderkant van de samenleving zichtbaar, kartonnen bordjes met tekst van daklozen

Ellie reisde voor Toerisme Vlaanderen en Brussel en Toerisme België voor Wallonië en Brussel  Bedankt voor de boeiende dagen! De blog is geheel gebaseerd op persoonlijke ervaringen.

Meer zien, bekijk de Fotoreportage: Hedendaagse kunst, design en street art in België Meer weten over Brussel, lees de blog Brussel saai? Niet als je weet waar je heen moet!

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.