Vive Le Voyage

Galapagos, ontdek het eiland Santa Cruz zelfstandig!

De Galapagos eilanden bestaan uit meerdere eilanden, maar het hoofdeiland, waar eigenlijk iedere toerist wel komt, is het eiland Santa Cruz. Het ligt vlakbij het vliegveld van het eiland Baltra (de grootste luchthaven van de archipel) en is een van de 4 eilanden waar je kan overnachten. De plaats op Santa Cruz waar je verblijft is Puerto Ayora. Dit is de economische hoofdstad van Galapagos eilanden. Veel cruises starten vanaf Puerto Ayora. Hier zijn meerdere mogelijkheden tot overnachten. Restaurants en winkels zijn hier ook genoeg en het is het enige eiland met een pinautomaat. Santa Cruz is een mooi vulkanisch eiland met toffe landschappen en een grote variëteit aan vegetaties. Wat zijn de 5 dingen die je niet mag missen als je in Santa Cruz bent?

1. Tortuga Bay

Absoluut leuk is het om Tortuga Bay te bezoeken! Dit is een prachtig wit zandstrand dat iets buiten Puerto Ayora ligt. De naam komt van de zeeschildpadden die hier hun eieren leggen. Het is een wandeltocht van 2,5 kilometer en je kunt er ook echt niet met een taxi of fiets komen. Het is een leuke wandeltocht door een soort mangrove en cactusbos. Op Tortuga Bay kun je meestal echter niet zwemmen, omdat de stroming te sterk is. Surfen kun je hier wel heel erg goed. Maar als je aankomt op het strand en je slaat links af en je loopt nog eens 15 minuten verder dan kom je op een prachtige inham, waar een mooi idyllisch strandje ligt. Perfect om te zwemmen en het is er nooit druk. Het stukje lopen van Tortuga Bay hier naar toe is geweldig mooi, want je ziet overal leguanen. Het is echt een klein redelijk onontdekt paradijs!

tortuga bay

2. Las Grietas

Las Grietas is geweldig mooi, maar ook hier moet je een stuk lopen. Vanuit het haventje in Puerto Ayora neem je een taxiboot en daar kun je aangeven dat je naar Las Grietas wilt. Voor één dollar wordt je een stukje verderop gedropt bij het Finch Bay Hotel en vanaf daar loop je ongeveer 15 minuten. Wederom een super leuke wandeltocht en deze keer kom je langs een zoutmeer en loop je door een soort cactussen bos. Bij Las Grietas zelf kun je zwemmen en snorkelen in een gecombineerd zoet/zout watertje meert tussen de rotsen in. Vergeet dus niet om snorkels te huren als je hierheen gaat!

las grietas

3. Schildpadden reservaat – El Chato Tortoise Reserve

In dit reservaat leven enorm grote schildpadden in het wild. Ze lopen overal rond op de ranche en dit is super gaaf om te zien! Voor mij waren deze schildpadden dé reden waarom ik naar de Galapagos eilanden wilde. De schildpadden hier zijn enorm groot en oud en zij kunnen meer dan 150 jaar worden. De medewerkers geven interessante uitleg over de schildpadden. Vervolgens kun je zelf rondlopen en dit is absoluut een gave ervaring. Na een uur hier ben je zeker helemaal verliefd geworden op deze prachtige beesten!

schildpadden

4. Charles Darwin onderzoekscentrum

In Puerto Ayora ligt het Charles Darwin onderzoekscentrum. Deze organisatie houdt toezicht op het bewaren van het natuurlijke karakter van de eilandengroep. Hier werken diverse vrijwilligers en biologen samen om de Galapagos eilanden en zijn bijzondere diersoorten te behouden. Ze hebben onder andere een broedprogramma voor schildpadden. Hier leven meer dan 60 schildpadden, die later weer uitgezet worden op de eilanden in hun oorspronkelijke habitat. In het informatiecentrum kun je met eigen ogen zien hoe de natuur op de Galapagos Eilanden zich heeft ontwikkeld en blijft ontwikkelen. Hier leer je hoe Charles Darwin deze informatie heeft gebruikt om zijn evolutie theorie te ontwikkelen. Super interessant om te bezoeken!

charles darwin research centrum

5. Red Mangrove Galapagos

Het leukste hotel om te verblijven in Puerto Ayora is het Red Mangrove Hotel. Dit hotel ligt op een unieke locatie, namelijk midden in een mangrove bos aan de rand van Puerto Ayora. Hier ontbijt je terwijl er tientallen leguanen naast je lopen en ondertussen komen de zeeleeuwen uit het water om aan te schuiven. Zo bijzonder en dit kan echt alleen maar op de Galapagos eilanden! Dit is overigens ook een top locatie voor een kop koffie en/of avondeten.

red mangrove galapagos

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.