Vive Le Voyage

Gambia, de smiling coast of Africa

Gambia, het kleinste land van Afrika wordt ook wel ‘de smiling coast of Africa’ genoemd. Als je de lachende kinderen en vriendelijke bevolking ontmoet, weet je al snel waarom.

In de wintermaanden en het voorjaar is Gambia de ideale bestemming voor een week zon. Behalve mooie stranden heeft dit land nog veel meer te bieden. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in het zuiden van Gambia. Ik heb er een aantal op een rij gezet.

De vismarkt van Tanji

Iedere dag rond 4 uur in de middag komen de vissersboten terug aan land. Tientallen Gambianen staan op het strand klaar om de vangst van de dag uit de boten te laden. Van barracuda’s en tonijn tot de lady fish. Al snel verandert het strand in een krioelende massa van mensen en kruiwagens volgeladen met vis. Je kijkt je ogen uit. De vangst wordt in een van de vele niet werkende vrieskisten gelegd die op het strand staan of wordt naar de achtergelegen hutjes gebracht. Hier zijn ook veel visrokerijen die de gerookte vis exporteren. Je kan het beste naar de vismarkt gaan met een groene taxi. De chauffeur wordt dan gelijk je gids op de markt. Dit is geen overbodige luxe.

Vismarkt

Serekunda Market

De grootste stad van Gambia is vooral bekend om haar bruisende markt, Serekunda market. Werkelijk alles kan je hier kopen. Je kunt hier dan ook met gemak uren ronddwalen en genieten van de vrouwen die met veel plezier bamboe mandjes, vis of haar extensions aanbieden. Of jongens die jou een zakje water of een gekookt ei proberen te verkopen. Neem na de markt een kijkje in de omliggende straten. Want ook op straat wordt er volop handel gedreven.

Serekunda market

 

De veemarkt van Abuko

Op de grootste veemarkt van Gambia verkopen en kopen handelaren uit Gambia, Senegal en Mauritanië allerlei soorten vee als geiten, schapen en koeien. Het is zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen, helemaal omdat je hier schitterende foto’s kunt maken. Een bezoek aan de veemarkt is goed te combineren met Serekunda Market.

Veemarkt

Lamin Lodge

In het dorpje Lamin village ligt Lamin Lodge. Een restaurant op palen boven het water met een schitterend uitzicht. Hier kan je een (gemotoriseerde) boot huren die je in de mangrove bossen brengt of één van de naast gelegen dorpjes.  Een boottocht van een uur kost circa 400 Dalassi. Naast de wildlife zie je in de mangrove veel vissers die hun netten uitzetten of vrouwen die de oesters lossteken van de wortels van de bomen. Nadat de oesters zijn opgegeten worden de schelpen verpulverd en gebruikt om cement en verf van te maken. Vroeg in de ochtend is de beste tijd als je vogels wilt spotten. Gambia is namelijk ook zeer geliefd bij vogelspotters. Ga je aan het einde van de dag, dan kan je één van de vele zandbanken bezoeken die door het lage water zijn ontstaan.

Lamin Lodge

 

Heb je iets langer de tijd, rijdt dan naar George Town. Dit schilderachtig dorpje aan de rivier ligt op circa 5 uur rijden van Serekunda. De kans is groot dat je hier nijlpaarden tegenkomt.

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.