Vive Le Voyage

Gdansk, een onbekend juweeltje

‘‘Ga je nog ergens heen deze vakantie?’’ ‘’Jazeker, ik ga met twee vriendinnen naar Gdansk.’’ ‘‘Huh, waar heen?’’ Dit is wat ik afgelopen zomer regelmatig hoorde wanneer me gevraagd werd of ik nog op vakantie ging. Gdansk is voor Nederlanders nog een vrij onbekende stad in Polen, maar is eigenlijk ontzettend interessant!

Een keer wat anders, dat was wat we wilden. Een stedentrip naar Barcelona of Londen klonk iets te standaard (dat klinkt lekker decadent) en dus kwamen we op Gdansk. Deze havenstad is verrassend mooi met schattige kleurrijke huisjes en een boeiende geschiedenis.

Arrival

Vanuit Eindhoven Airport vlieg je in ongeveer anderhalf uur naar Gdansk. Vanuit hier neem je gemakkelijk bus 210 die je in 40 minuten naar het centrum brengt. Via airbnb hadden we een appartementje geboekt midden in het oude centrum, en dat was ideaal! Op een terrasje bestelden we wat te eten en wat biertjes. Dat Polen goedkoop was wist ik, maar 90 cent voor een halve liter bier! Deze citytrip startte dus goed.

Gdanks Vive Le Voyage

Showaround

De volgende dag spreken we via Showaround af met Julia. Een Pools meisje, geboren in Gdansk en super enthousiast om nieuwe mensen te leren kennen en haar mooie stad te laten zien. In de ochtend vertelt ze vanalles over alle prachtige gebouwen in het oude centrum. Zo vertelt ze onder andere over de gouden poort en de groene poort, welke de ingang verschaffen naar de lange markt, het standbeeld van Neptunus en de kraanpoort. Veel delen in de binnenstad doen je al snel denken aan bijvoorbeeld Amsterdam, wat niet zo gek is aangezien er veel handel werd gedreven tussen Nederland en Gdansk als Hanzestad. Enkele gebouwen in het centrum zijn tevens gebouwd met bakstenen uit Nederland.

Gdansk Dluga Vive Le Voyage

De Gouden Poort

Wanneer je in het centrum van Gdansk bent kun je er niet omheen. Loop je naar de markt dan zie je beide stadspoorten vrijwel direct. Aan de westkant van de markt staat de Gouden Poort. Deze werd tussen 1612 en 1614 gebouwd en later werden de acht figuren van de deugden van de burgers van Gdansk op de poort geplaatst. De beelden met de rug naar het centrum van Gdansk staan voor vrede, vrijheid, voorspoed en glorie. De beelden met het gezicht naar de stad toe staan voor voorzichtigheid, vroomheid, gerechtigheid en eendracht. Nadat de poort tijdens de Tweede Wereldoorlog, net als een groot deel van de stad verwoest was werd de poort in 1957 opnieuw opgebouwd. In eerste instantie werden de Duitse inscripties welke op de poort stonden bij de heropbouw weggelaten. Later zijn deze er weer terug op aangebracht als toeristische bezienswaardigheid.

Golden Gate Gdansk Vive Le Voyage

De Groene Poort

Aan de andere kant van de markt staat de Groene Poort. Deze imposante poort is in 1564 gebouwd door een architect uit Amsterdam en is eigenlijk helemaal niet groen, zoals de naam zegt, maar eerder rood. Het ontwerp zou zijn geïnspireerd op het stadhuis van Antwerpen. Oorspronkelijk zou het gebouw bedoeld zijn als stadsresidentie voor de Poolse koningen, maar hiervoor heeft het echter maar één keer gediend, voor de Franse vorstin Marie Louise Gonzaga. Oud president Lech Walesa heeft enige tijd zijn kantoor gehad in de Groene Poort. Tegenwoordig dient het onder andere als museum en host het verschillende exposities. Beide poorten zijn vrijwel niet te missen. Leuk is dat er onder de poorten vaak muzikanten of bandjes muziek staan te maken, wat het sfeertje helemaal compleet maakt.

De Neptunus fontein

Samen met de kraanpoort is de Neptunus fontein hét symbool van de stad. Op het midden van de lange markt, ook wel Dlugi Targ genoemd, staat de fontein. Neptunus, de god van de zee en de zeevaart symboliseert de band van Gdansk met de zee. Het standbeeld is in 1633 geplaatst in opdracht van de toenmalige burgemeester van Gdansk. Zoals eerder vernoemd is tijdens de Tweede Wereldoorlog een groot deel van de stad verwoest. De Neptunus fontein heeft de oorlog echter goed overleefd omdat deze elders was ondergebracht.

De Kraanpoort

De Kraanpoort is een niet te missen bezienswaardigheid in Gdansk. De poort ligt aan de promenade langs de rivier de Motlawa en diende behalve als havenkraan ook als verdedigingswerk voor het stadscentrum. De kraan was gebouwd in 1442 om lading van schepen van en aan land te tillen. Wanneer je onder de kraan doorloopt zie je 2 grote houten wielen met een diameter van 6 meter. Door het lopen van mannen in de houten wielen werd de kraan in werking gezet. Vroeger was deze kraanpoort ook wel de grootste kraan van middeleeuws Europa. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het houten gedeelte van de kraan helemaal verwoest en het stenen gedeelte overleefde voor 60 procent. Vanaf 1956 zijn de herstelwerkzaamheden begonnen en in 1962 is het gebouw overgedragen aan het Maritiem Museum.

Crane Gdansk Vive Le Voyage

Gdansk is een geweldige bestemming voor een stedentrip als je eens wat anders wilt. Het heeft ontzettend veel historie en mooie bouwwerken, er hangt een ontspannen sfeer door de kleinschaligheid van de binnenstad en is ontzettend goedkoop. Met Wizz Air vlieg je vanuit Eindhoven al voor 40 euro op en neer. Wanneer vertrek jij?

Student aan het NHTV in Breda. Gepassioneerd in reizen, bloggen, creativiteit en fotografie, maar ook vooral goed in luieren, terrassen en Netflixen. Gek op authenticiteit en nieuwsgierig naar alles. Ik blijf me verbazen.

2 Comments

 1. Ilona

  28 oktober 2016 at 18:37

  Leuk artikel! Polen staat al langer op mijn wenslijstje, en zeker een goedkope bestemming. Wordt het Krakau? Warschau? Met jouw post wordt daar nog ééntje aan toegevoegd, Gdansk. Onbekend maar niet onbemind ;)

  • Iris van den Boogaert

   31 oktober 2016 at 20:56

   Bedankt Ilona, leuk dat Gdansk op je bucketlist komt ;) Deze stad doet zeker niet onder voor het bekende Krakau of Warschau!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.