Vive Le Voyage

Gerona Food Tours

Dat Spanje garant staat voor lekker eten is bij de meeste reizigers wel bekend, maar dat Gerona op culinair gebied veel te bieden heeft is vrijwel onbekend. Ik ging met Girona Food Tours op pad om te ontdekken waar een kleine stad groot in is.

Tijdens deze Food Tour neemt een gepassioneerde gids je mee langs de beste culinaire hotspots in Gerona. Onderweg stop je verschillende keren om te proeven, kijken en te proberen. De gids weet je vrijwel alles te vertellen over culinair Gerona, met zijn geschiedenis, herkomst en interessante verhalen over Catalaanse legendes. Aangezien je met de tour veel hotspots langsgaat, en ik niet alles wil verklappen, laat ik je de 5 leukste zien!

Mijn tour begint op de Rambla de la Llibertad, een bekende winkelstraat, parallel gelegen aan de rivier de Onyar. Hier maak ik kennis met de gids van Girona Food Tours. Vanuit de Rambla de la Llibertad lopen we naar het Plaza dela Independencia, het plein wat opgedragen is aan de Spaanse strijders tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Tegenwoordig is dit een druk en gezellig plein met vele restaurants, cafés en terrasjes.

Xuixo

Net iets voorbij het Plaza de la Independencia is de eerste stop van de tour bij de een ambachtelijke bakker. Hier beginnen we onze dag goed met een typisch lokaal gebakje uit Gerona, de Xuixo, en een Tallat, een soort espresso met een beetje warme melk. De Xuixo is een zoet, gefrituurd cilindervormig gebakje gevuld met Crema Catalana en van de buitenkant bedekt met suiker. Dit is echt verassend lekker! Onder het genot van dit lokale gebakje verteld de gids me onder andere over het ontstaan van de Xuixo.

casamoner

De lokale markt 

Onze volgende stop is de lokale markt, de belangrijkste food markt in Gerona. Deze overdekte markt bestaat uit 60 kraampjes met verse vis, vlees, kazen, groenten en wijnen. Je kijkt je ogen uit! Hier proef je typisch Spaanse producten als Fuet, Cava, Fideua en Tortilla de Patata.

mercat del lleo

Iberico ham

De volgende stop is mijn persoonlijke favoriet. Een slager met een smal maar diep winkeltje met tientallen prachtige hammen aan muren en plafonds. Ontzettend leuk is dat ik hier zelf mag proberen om een Iberico ham te snijden, wat nog niet zo gemakkelijk is! Hierna mag ik natuurlijk ook proeven terwijl de gids me het verschil uitlegt tussen de verschillende soorten ham.

el tall

Churros 

Tijdens onze food tour door Gerona kunnen Churros natuurlijk niet ontbreken. Hiervoor stoppen we bij een een geweldig leuk tentje. De gids verteld me hier over dit typisch Spaanse dessert, en dit mag ik natuurlijk ook even proeven. Het pandje waar ze worden bereid is ontzettend schattig in retro stijl en staat vol met allerlei zoetigheden.

montse lartesana

Rocambolesc

Als afsluiter kan een stop bij de bekendste ijssalon in Gerona natuurlijk niet ontbreken. Rocambolesc is een super vrolijk winkeltje vlakbij het Plaza de la Independencia. Hier geniet ik van ambachtelijk bereid ijs met waanzinnige smaakcombinaties. Ik mag zelf mijn decoratie kiezen, zoals koekjes, snoepjes, fruit en chocola. Ondertussen legt de gids me uit over het ontstaan van de ijssalon en de drie Roca broers. Een ijsje bij Rocambolesc is echt een traktatie!

rocambolesc

Door de Gerona Food Tour heb ik de stad op een andere manier leren kennen. Ik ben op plekken geweest welke ik zelf niet snel had gevonden en de gids legt je zo ontzettend veel uit over de plaatsen, producten en het ontstaan hiervan. Op een interactieve manier, door te proeven, doen en luisteren leer je de verrassende culinaire stad Gerona kennen. Een absolute aanrader!

Iris schreef dit artikel in samenwerking met Gerona Food Tours

Student aan het NHTV in Breda. Gepassioneerd in reizen, bloggen, creativiteit en fotografie, maar ook vooral goed in luieren, terrassen en Netflixen. Gek op authenticiteit en nieuwsgierig naar alles. Ik blijf me verbazen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.