Vive Le Voyage

Saigon / Ho Chi Minh

Het prachtige nummer van Billy Joel “Goodnight Saigon”  is een van de redenen waarom iedereen deze stad een keer moet bezoeken. Een nummer wat veel emoties kent, kippenvel bezorgt, dat gaat over de Vietnamoorlog en bovenal erg treurig is, maar wel op een mooie manier.

Saigon of Ho Chi Minh?

Saigon bestaat officieel niet meer, want in 1976, toen Noord- en Zuid Vietnam werden herenigd, is de officiële naam van deze stad veranderd in Ho Chi Minh. In de volksmond is Saigon echter wel de meest gebruikte naam. Saigon (oftewel Ho Chi Minh) is de grootste stad van Vietnam, maar hoeveel inwoners het heeft, is totaal niet duidelijk. Saigon is namelijk opgedeeld in meerdere districten en het inwoneraantal is op internet niet te vinden en ook de mensen in Saigon weten het zelf niet. Dit heeft te maken met het grote aantal illegale inwoners van Saigon die in de omliggende districten wonen. Een grove schatting is dat er tussen de 5 en 12 miljoen mensen wonen in Saigon. Daarnaast is het overigens ook een boeiend mysterie hoeveel brommers en scooters er rondrijden. Dit aantal loopt zeker in de miljoenen, maar een eenduidig antwoord hierop vinden is ook niet mogelijk.

Saigon is de laatste jaren enorm in beweging en aan het verwesteren. In 2014 is de eerste McDonalds geopend en dit is een zeer populaire plek voor Vietnamezen. Starbucks, Burger King, KFC zijn ook allemaal te vinden in deze stad. De Skyline van Saigon doet ook steeds meer denken aan een willekeurige grote wereldstad.

Wat kun je doen in Saigon/Ho Chi Minh?

Naast een aantal heftige en historische plekken, is Saigon ook een stad waar je het erg leuk kunt hebben, en totaal niet geconfronteerd wordt met de Vietnamoorlog.

  • Shoppen in district 1: bijvoorbeeld Nike en North Face schoenen/kleding worden er heel goedkoop verkocht. Ben Thanh markt is de moeite waard om te bezoeken!
  • Goedkoop bier en cocktails drinken.  Ze hebben zelfs een eigen kleine versie gemaakt van Khoa San Road in Bangkok: Bui Vien street.
  • Er zijn erg leuke Street Food tours, waarbij je in lokale eettentjes alle lokale gerechten kunt proeven, onder begeleiding van gidsen. Daarnaast zijn ook er goede tours waarbij je achterop een scooter met een gids de hele stad gemakkelijk in een halve dag kunt zien. XO tours is aanrader voor deze tours.
  • Bitexco Financial Tower, in district 1, is het hoogste gebouw van Saigon (265 meter) en geeft vanaf het skydeck op de 49e verdieping een prachtig uitzicht over de stad.
  • De Notre Dame Kathedraal is ook een aanrader. Een ware oase van rust in deze drukke stad.
  • Naast de Notre Dame is een postkantoor, ontworpen door de bekende Franse architect Gustave Eiffel. Het gebouw is prachtig en lijkt op een treinstation, maar doet nog steeds dienst als postkantoor. Mocht je dit postkantoor bezoeken, kijk dan of je de 85 jarige vertaler Duong Van Ngo aan het werk ziet. Deze man werkt hier vanaf zijn zeventiende jaar nog steeds elke dag en spreekt vloeiend Frans en Engels en zijn werk bestaat dan ook uit het vertalen van brieven. Een gesprekje met deze man is een ervaring!

postkantoor

Kortom een aantal dagen Saigon bezoeken is zeker de moeite waard. De stad is echter in ontwikkeling en ik ben er bang voor dat het zijn charme de komende jaren gaat verliezen en het ‘gewoon’ een willekeurige grote stad van Azië gaat worden.

Lees voor meer tips in Saigon: War Remnants Museum en Vietcong Tunnels en Saigon en de foto’s van de Vietnamoorlog

Reizen geeft me energie en maakt mij een rijker mens. Dit kan zowel door korte trips in Europa en Nederland te maken als door verre reizen. Waarbij Azië mijn favoriete werelddeel is. Wat ik zie op mijn reizen aan prachtige mensen, culturen, imponerende natuur, of alles wat op een andere manier mijn zintuigen prikkelt, draagt bij aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik loop graag buiten de gebaande paden! De wereld is zo mooi en leerzaam!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.