Vive Le Voyage

Hanoi, de bruisende hoofdstad van Vietnam

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam en veel reizigers beginnen hun reis in deze bruisende stad. Echter kan Hanoi overweldigend en intimiderend overkomen. De vele brommers, opdringerige verkopers, mierennest aan mensen, lawaai overal, geuren door de vele kleine eettentjes, kleuren en vlaggen overal, smalle straten….. Dit zorgt voor een enorme prikkeling van al je zintuigen. De eerste dag in Hanoi rezen bij mij dan ook serieuze twijfels op wat ik hier eigenlijk deed. En of Vietnam nou wel een goede keuze was voor mij. Ervaring leert gelukkig dat eerste indrukken niet alles zeggen en daardoor heb ik de keuze gemaakt om Hanoi een eerlijke kans te geven. Ik heb uiteindelijk een week doorgebracht in deze stad en kan niet anders dan concluderen dat mijn eerste indruk totaal verkeerd was. Hanoi is een bruisende stad! Een stad waar veel te doen en te zien is en waar je je geen seconde hoeft te vervelen.

Hanoi is echt meer dan slechts een strategisch gunstig gelegen stad in het Noorden van Vietnam. Hanoi is natuurlijk de perfecte uitvalsbasis voor excursies naar Sapa of Halong Bay, maar verdient zelf ook een bezoek van een aantal dagen.

1. Hanoi Free Tour Guides

Via Tripadvisor kwam ik in aanraking met deze organisatie. Ze organiseren gratis ”Walking Tours” met lokale studenten. Een prachtig initiatief waarbij er sprake is van een mooie win-win situatie. De student oefent zijn/haar Engels en komt in contact met buitenlanders. En jij spreekt een lokale student en komt hierdoor veel te weten over het leven in Vietnam. En een mooi bijkomend voordeel vond ik stiekem ook dat je de weg niet hoeft te zoeken. Eigenlijk een ideale tour om te doen als je net gearriveerd bent in Hanoi.

Per email heb ik me aangemeld voor een dagtour en de volgende dag stond er een vriendelijk Vietnamees meisje op het afgesproken tijdstip bij mijn hotel. Hanoi Free Tour Guides biedt allerlei tours aan, variërend van een halve- of hele dag, een vastgesteld programma of je eigen keuze van wat je wilt zien. De studenten kunnen gratis de musea bezoeken en het enige wat verwacht wordt, is dat je de lunch en drinken voor ze betaalt. Een perfecte deal wat mij betreft!

Tip: Bekijk de website van Hanoi Free Guide Tours

20141004_140341

2. Old quarter

Old Quarter is de wijk waar de meeste hotels en hostels te vinden zijn. Het is een waar doolhof van straatjes, waarbij je met een plattegrond in je hand toch elke keer weer verdwaalt. Dat is echt de charme van deze wijk! Elke straat heeft een onmogelijke naam en lijkt op elkaar. Het oversteken van straten is iedere keer een ware uitdaging en je moet hiervoor echt je oogkleppen opzetten en gewoon lopen. En dan merk je vanzelf dat je toch echt iedere veilig aan de overkant van de straat komt. Je moet echt minimaal één hele dag in deze wijk doorbrengen om de charme ervan in te zien en te waarderen. Shoppen en eten zijn de twee hoofdactiviteiten hier en voor beiden zijn er uitputtend veel mogelijkheden. Voor iedereen zeker wat wils en alle prijsklassen. ’s Avonds vind er in het weekend een avondmarkt plaats in een aantal straten.

IMG_20141006_193350

3. Hoi Kiem meer

Naast de oude wijk ligt het meer van Hoi Kiem. Dit meer kun je niet missen en een wandeling hier is een verademing in deze drukke stad. Mocht je actief zijn dan kun je hier iedere ochtend aansluiten bij een aerobic les. Bij dit meer staan ook een aantal kraampjes waar ze heerlijk goedkoop ijs verkopen. Probeer een keer het “groene rijst ijsje” en je zult er geen spijt van krijgen. In dit meer ligt een tempel en een bezoek daaraan is ook een oase aan rust.

Tip: Het plein op de onderstaande foto ligt precies tussen de oude wijk en het Hoi Kiem meer. Deze foto is genomen vanaf de derde verdieping van een restaurantje. Ik heb daar elke dag zeker anderhalf uur gezeten en mij uitstekend vermaakt met naar beneden kijken en te zien wat er allemaal gebeurd.

IMG_20141006_175321

4. Womens Museum

Dit is een interessant museum en geeft informatie over de vrouwen in Vietnam. Hierbij gaat het om de rol van de vrouw in het dagelijks leven en is er informatie over ethnische minderheden. De informatie voorziening is perfect in dit museum. Tradities m.b.t. geboorte, huwelijk, overlijden etc. worden hier op een boeiende manier tentoongesteld. Bekende Vietnamese vrouwen worden uitgebreid vermeld en het is inspirerend om te zien dat er voornamelijk in het leger vrouwen belangrijke posities hebben bekleed. Er is ook een interessante sectie over moeders van vermiste soldaten uit de Vietnamoorlog.

 

20141004_092327

5. Hoa Lo Prison

Vietnam kent natuurlijk een geschiedenis met een aantal oorlogen en in dit museum kun je daar meer informatie over vinden. Deze gevangenis is in eerste instantie gebruikt door de Fransen om Vietnamese politieke gevangenen in de plaatsen en is vervolgens in de Vietnam Oorlog gebruikt om Amerikaanse soldaten gevangen in te nemen. De bijnaam van deze gevangenis is “Hanoi Hilton”. Door de vele foto’s en informatie die er gegeven wordt geeft het een fascinerende indruk van de het gevangenisleven. Er zijn nog martelwerktuigen aanwezig en de originele guillotine staat er ook nog.

20141004_112303

 

 

 

 

 

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

1 Comment

  1. Quand partir vietnam

    17 maart 2017 at 10:52

    Merci d’aimer le Vietnam, et je suis sûr que vous avez eu du plaisir voyage dans mon pays

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.