Vive Le Voyage

Verwonder je over het Boheems paradijs in Tsjechië

Het onwerkelijke landschap Ceska Raj

Dit wonderschone natuurgebied ligt op circa 90km ten noord-oosten van Praag. Cesky Raj (het Boheems paradijs) is het oudste beschermde natuurgebied van Tsjechië. Het is in 2005 uitgeroepen tot een Unesco geopark. In de driehoek tussen Mladá Boleslav, Jičín en Turnov vind je het grootste deel van deze spectaculaire rotsformaties. Direct ten zuiden van het Reuzengebergte. Verbaas je over dit unieke en onwerkelijke landschap.

wandelroute Ceska Raj

Waan je onderdeel van een sprookje in het bos

Het ontstaan van de rotssteden van Cesky Raj

Natuurkrachten als wind, zon, vorst en water hebben de afgelopen miljoenen jaren het gebied gevormd tot wat het nu is. Daarnaast hebben de ijstijd, overstromingen en ook vulkanische activiteit hun stempel gedrukt. Het resultaat is een sprookjesachtig landschap met grillige rotsen, vulkanen en karstgebergte. Zo vind je er enerzijds rivieren en meren, en anderzijds  romantische valleien en bossen. De invloed van de verschillende componenten heeft gezorgd voor een bodem die rijk is aan mineralen. Gevolg is dat er vele soorten edelstenen zijn ontstaan. Denk hierbij aan de wereldberoemde agaten uit Kozakov maar ook aan jaspissen en bergkristal. Turnov is van oudsher de ‘stad van de edelstenen’. Bekend om zijn handel en traditionele ambachten op het gebied van edelstenen.

Mooie kerkjes in het Boheems Paradijs

Kijk uit naar kerkjes en kastelen boven op de rotsformaties

De bekendste rotssteden van Cesky Raj

De rotsen van Prachov (Prachovské skály) vormen de meest bekende roststad. Daarnaast is het de bakermat van het Tsjechische bergbeklimmen. Een ander populair gebied is bijvoorbeeld de omgeving van Hrubá Skála. Kenmerkend zijn de indrukwekkende rotstorens van 55 meter of hoger en de steile canyons. De vormen van de rotsen zijn ook zeer divers. Daardoor worden de rotstorens en groepen rotsblokken van zandsteen onderverdeelt in 4 groepen. Ten eerste Dračí skály (draken rotsen), Kapelník (kapelmeester), Maják (vuurtoren) en tenslotte údolička (kleine vallei). Borecké skály (de rotsen van Bor) is een smalle zandsteen rotsstad omringd door dennenbos. Opvallend zijn de ongewoon gestructureerde rotswanden, de verschillende overhangen en tenslotte de rots ramen.

Bewonder grillige rotsformaties in Ceska Raj

Wandel in Mala Skala tussen grillige rotsformaties in het Boheems paradijs

Mala Skala minder bekend maar niet minder mooi

Mala Skala is een smal rotsmassief en ligt aan de rechteroever van de rivier Jizera. De geschiedenis voert terug naar de Middeleeuwen. Destijds werd dankbaar gebruik gemaakt van het rotsmassief als fundament voor de verdedigingsburchten Vranov en Frýdštejn. Ga voor een fenomenaal uitzicht naar het uitzichtpunt boven de rivier. Wandel naar de rotsen bij Besedice met de rotslabyrinth Chléviště en de rots-uitkijktorens Sokol en Kalich. Bij de rotsen op de heuvel bij Sokol vind je grotten, doorgangen en ingestorte rotsblokken. Na 1620 tijdens de religieuze onderdrukking was het bovendien een schuilplaats voor Boheemse broeders.

Volg de goed gemarkeerde wandelpaden

Er zijn vele goed gemarkeerde wandelroutes uitgezet. Kiezen is moeilijk maar onthoud dat iedere route bijzonder is. Een foute keuze is er dus eigenlijk niet. Onderweg passeer je uitkijkpunten die je een grandioos zicht op de rotsen bieden. Kortom trek je wandelschoenen aan en laat je imponeren. Ga voor meer informatie naar Hradec Kralové region – Boheems paradijs.

Ceska Raj, decor voor films en sprookjes

De rotssteden van het Boheemse paradijs spreken enorm tot de verbeelding. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze magische omgeving als een magneet filmmakers aantrekt. Het gebied is talrijke keren als decor gebruikt voor Tsjechische familiefilms.

Wandel naar een uitzichtpunt in Ceska Raj

Wandel naar een uitzichtpunt voor een waanzinnig uitzicht op de rotsen en het landschap

Wil je Tsjechië verder ontdekken? Raak geïnspireerd door de blog Photo Diary: Romantisch Zuid-Bohemen in Tsjechië!

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.