Vive Le Voyage

Het oude China vind je in Pingyao!

China Town is in veel wereldsteden te vinden, maar wordt in Pingyao pas echt werkelijkheid. Een klein stadje, omringd door een stadsmuur en versierd met rode lampions. Omgeven door oude gevels bevinden zich eettentjes, barretjes, winkels en tempels. Vroeger was dit anders. Toen was Pingyao het belangrijkste bankierscentrum van China. De banken gingen failliet en Pingyao werd een stadje waar niemand meer naar omkeek. Gelukkig, want daardoor is Pingyao nog één van de weinig overgebleven stadjes uit de Ming- en Qing dynastie. Ze hebben Pingyao met rust gelaten tijdens de Chinese culturele revolutie. Vandaar dat het oude China nog steeds zichtbaar is en het op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Vakantiegevoel

Er rijden nauwelijks auto’s binnen de stadsmuren van Pingyao. Dit voorkomt hectiek en zorgt voor rust. De gezelligheid van de restaurants en cafés creëren het ultieme vakantiegevoel. Zo eet je Pingyao Beef en Mountain Noodles bij Petit Resto en drink je een koud biertje (of twee) bij Sakura Café. Verder zijn er veel winkeltjes waar je souvenirs koopt.

vakantiegevoel-in-het-oude-china

Wil je verblijven in één van de binnenplaatsen van Pingyao en het oude China nog beter beleven? Boek je verblijf dan bij Fly By Knight Hostel. Diezelfde rode lampions verwelkomen je en om de hoek zit een koffietentje voor een heerlijk ontbijt.

De verstopte tempels van het oude China

Binnenplaatsen en kleine steegjes; daar liggen de tempels van Pingyao verstopt. Het stadje is niet zo groot, waardoor dat ene wat grotere kruispunt makkelijk te vinden is. Precies op die plek kan je een dagticket kopen om de verstopte tempels te bezoeken. Een dagticket kost 150 yuan, wat ongeveer €21,00 is. Je krijgt een plattegrond mee, zodat je weet waar je heen moet. Naast de kleine en verstopte tempels zijn er een aantal grote tempels, die ook een bezoek waard zijn.

verstopte-tempels-van-het-oude-china

Bezoek de grotten

Breng een bezoek aan Zhangbi Ancient Fortress, ongeveer een uur rijden vanaf Pingyao. Via het hostel of hotel waar je verblijft regelt je vervoer. Dit is een minibusje die langs verschillende hostels/hotels rijdt en je zo gezamelijk naar Zhangbi Ancient Fortress brengt. Ook hier vind je nog steeds het oude China. In dit dorp vind je een dorp onder de grond: een tunnel van 10.000 meter lang. Het is een spannende tocht door de grotten. Af en toe zie je aan de linkerkant wat licht doorkomen. Ga opzoek naar de uitgang waar dit licht vandaan komt. Je staat dan direct buiten met een omgeving die je niet verwacht. Neem plaats op de houten veranda en geniet van deze omgeving.

uitgang-grotten-oude-china

Wandel vervolgens een klein stukje omhoog en vervolgens naar beneden om in het authentieke dorpje terecht te komen. Zo kwam ik langs de woningen van de lokale bevolking, waarbij ook het verschil tussen het nieuwe- en oude China te zien is. Daarnaast ontmoette ik een Chinese mevrouw die kleine pruimen en takjes aan het verkopen was en bezocht ik nog een aantal tempels. Voor een verse kom noedels ga je naar de partytent die vlakbij de parkeerplaats en openbare toiletten staat. Hier maakt een familie het gerecht voor je klaar met wel één kookpit, een zelf gecreëerde  koelkast en een vriendelijke glimlach.

Lees meer over hoe jij je kunt voorbereiden op een reis door China en hoe je makkelijk reist met het openbaar vervoer door China. Dan ben je helemaal klaargestoomd om een aantal toffe plekken te bezoeken, zoals de stad Shanghai, het theedorpje Hangzhou, de bergen van de Yellow Mountains en de bierstad Qingdao.

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.