Vive Le Voyage

Het Parfum van Oostende

De stadstour ‘Het Parfum van Oostende’ toont je Oostende bekeken door de ogen van een bijzonder man. Deze man is niemand minder dan James Ensor. Baron James Ensor. Vol trots laat hij je ‘zijn’ geliefde Oostende ruiken, zien en proeven. Wil je op een originele manier alles te weten komen over de geschiedenis van Oostende? Ontdek dan de stad middels deze audio stadstour.

James Ensor, icoon van de stad

De tour begint in Het Leopoldpark. Hier wacht, in de vorm van een standbeeld, De Baron hemzelf je op. James Ensor (1860-1949), ook wel ‘Pietje de Dood’ genoemd vanwege zijn zwarte kledij en magere verschijning, was een eigenzinnige schilder, muzikant en icoon van de stad. Gek op ‘zijn’ Oostende vertelt hij over de mysterieuze geur die door de stad waait: Het Parfum van Oostende.

Het parfum van Oostende

Kennismaking met Oostende

De audiotour laat je kennismaken met Oostende en neemt je mee naar de favoriete plekken van James Ensor. Terwijl je heerlijk over de boulevard wandelt, leer je over de geschiedenis van Oostende. Zo koos de eerste Koning van België, Leopold I, voor Oostende als zomerresidentie. Dit had concrete gevolgen voor de reputatie van de stad, er kwamen meer hotels, restaurants en Oostende werd een heuse concurrent voor andere Belgische badplaatsen. Onder het bewind van Koning Leopold II werd deze trend doorgezet. Hij liet onder andere de indrukwekkende Koninklijke Gaanderijen ontwerpen en langzaamaan veranderde Oostende in de Koning der Badsteden, met een haven en casino, waar het elite volk flanerend over de boulevard zijn dagen doorbracht.

Gaanderijen

Het Ensorhuis en Mu.ZEE

De tour brengt je naar Het Ensorhuis en Mu.ZEE, het Kunstmuseum aan zee. Twee plekken die de tour compleet maken. Mu.ZEE beschikt over een unieke collectie Belgische kunst van onder andere Léon Spilliaert, Constant Permeke en James Ensor. Ook zijn er nieuwe werken van internationale kunstenaars te vinden. Tijdens ons bezoek was er een bijzondere expositie: ‘End of Messages’ van de Amerikaanse kunstenaar Brian Calvin. De portretten van Brian Calvin zijn emotioneel afstandelijk en hebben vaak een verveelde uitdrukking. Refererend aan het tijdperk van verveling en social media waarin wij nu leven. Erg herkenbaar en fascinerend om te zien!

Een bezoek aan Het Ensorhuis mag uiteraard niet ontbreken. James Ensor nam in 1917 hier voorgoed zijn intrek, het was oorspronkelijk eigendom van zijn oom en tante. Het huis neemt je mee naar de leefwereld van James Ensor. Er zijn drie verschillende ruimtes, zo zie je waar hij vroeger werkte en leefde (voorzien van authentiek meubilair) en waar hij vele kunstenaars, dichters en schrijvers ontving.

Brain Calvin expositie

Brian Calvin – End of Messages

Het Ensorhuis

Het Ensorhuis

CultuurCafé De Grote Post

De stadswandeling duurt ongeveer twee uur en is te verkrijgen bij Toerisme Oostende (Monacoplein) in de stad. Wil jij cultuur opsnuiven? Dit kan letterlijk en figuurlijk met Het Parfum van Oostende, een ideale manier om in korte tijd een goed beeld te krijgen van de stad!

Onze tip: combineer de wandeling met een lunch bij CultuurCafé De Grote Post. Dit café/restaurant is gevestigd in het oude postkantoor, wat nu een cultuurcentrum is geworden. Prettige bediening en heerlijke garnalen-zalmsalade!

Grote Post

Pim houdt van muziek, sport en reizen. Graag combineert hij dit door van zoveel mogelijk muziek luisteren een sport te maken op reis. Volg zijn reisverhalen via ViveLeVoyage!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.