Vive Le Voyage

Het verschil tussen tapas, pinchos en raciones

Het verschil tussen tapas, pinchos en raciones

Tapas ken je waarschijnlijk wel. Een klein gerecht dat vaak met een drankje geserveerd wordt in Spanje. De manier waarop deze kleine gerechten geserveerd worden en hoe ze heten is niet in elke Spaanse regio hetzelfde. In het noorden bijvoorbeeld heten ze niet eens tapas. Daar worden ze pinchos of pintxos genoemd. En als je de kaart vraagt zie je vaak naast tapas ook montaditos en raciones op het menu staan. Wat is nu precies het verschil tussen deze gerechten?

Tapas

Tapas zijn kleine porties die in het zuiden van Spanje meestal gratis bij een drankje geserveerd worden. Een traditie daterend uit de Middeleeuwen. Letterlijk betekent tapa deksel in het Spaans. Volgens sommige volkslegendes legde men een stuk brood of iets dergelijks bovenop een glas wijn of bier om op deze manier het drankje te beschermen tegen vliegen. Tegenwoordig zijn tapas kleine gerechten. Er is geen vaste formule hiervoor. Tapas kunnen koud of warm zijn variërend van een Spaanse tortilla tot een Franse paté of een Aziatische loempia. Het is dus altijd een verrassing. In het zuiden van Spanje, in Andalusië, zijn tapas heel gewoon. Soms eet je het als tussendoortje maar het kan ook makkelijk als lunch of avondmaal gegeten worden. Je hopt dan van bar tot bar en in elke bar bestel je een drankje met iets lekkers. Dit wordt onder de Spanjaarden ook wel tapear genoemd. Het is vooral een gezellige sociale aangelegenheid waar veel wordt gekletst, gegeten en gedronken. In sommige plekken kun je uit een aantal tapas kiezen, maar in de meeste gevallen krijg je wat er op dat moment in de keuken wordt klaar gemaakt.

Pinchos of Pintxos

Pinchos of Pintxos zijn kleine gerechten uit het Noorden van Spanje. Ze komen vooral veel voor in het Baskenland en Navarre. Maar je kunt ze ook vinden in Barcelona. Pincho betekent een kleine snack. Pincho komt van het Spaanse woord picar wat letterlijk een beetje pikken betekent. En dit is ook wat een pincho is. Het is een hapje, vaak op een stukje brood op een stokje. Pinchos zijn niet gratis. Vaak staan de pinchos al klaar op de bar en kun je ze gewoon pakken. Hierin heb je wel de keuze en mag je zelf kiezen welke pinchos je neemt. Als je uitgegeten bent worden het aantal stokjes geteld en afgerekend. Let wel, dat in sommige plekken een tapa en pincho hetzelfde kunnen zijn. Het ligt er net aan wat ze het noemen in de bar of in de regio!

Montaditos

Naast tapas en pinchos, kun je ook montaditos bestellen. Een montadito is een opengeklapt broodje of baguette belegd met allerlei lekkere dingen. Vaak worden in Cervercerias, (bierhuizen) in ketens zoals La Surena en 100 Montaditos dit soort hapjes geserveerd. Lekker als tussendoortje of als je trek hebt!

Raciones

In sommige gevallen zijn tapas, pinchos of montaditos niet genoeg en wil je iets meer bestellen. Dan is er ook de mogelijkheid om een racion oftewel portie van iets te bestellen. De Spaanse ham, ookwel jamon genoemd, wordt vaak op deze manier geserveerd. Ook is het handig als je in een groep bent om een aantal raciones te bestellen. Op die manier kan iedereen van alles wat proberen.

Nou ik heb wel zin in iets lekkers! En jij?

Deze blog is geschreven door Marijke Slaats. Meer dan 10 jaar reist ze voor werk en plezier de hele wereld af. En als het even kan plant ze elke maand een trip. Spanning, avontuur en andere culturen prikkelen haar om te bloggen. Het onmiskenbare gevolg? Dat ze lekker lang nageniet van haar reis.
Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.