Vive Le Voyage

De mooiste historische bibliotheken in Engeland

Radcliffe Camera Library

Bibliotheken krijgen een steeds minder belangrijke rol. De technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om online enorme schatten aan kennis te vinden met een simpele klik op de knop. En het klopt. Ik ben ook iemand die het vaak simpeler vind om online naar informatie te zoeken dan een bibliotheek te bezoeken en daar een paar goede boeken uit te kiezen. Toch vind ik de waarde van daadwerkelijk papier in je hand houden een stuk groter.

Ik heb eerder al geschreven over een prachtige historische bibliotheek in mijn blog over Dublin. Trinity College Library heeft een enorme schat aan historische boeken en is met 4,5 miljoen werken de grootste bibliotheek van Dublin. Maar niet alleen in zijn prachtige historische bibliotheken te vinden. Engeland heeft verschillende gigantische bibliotheken en ik heb mijn top 3 op een rijtje gezet voor jullie!

British Library

British Library is de nationale bibliotheek van het Verenigd Koninkrijk. De gigantische bibliotheek in Londen behoort tot de grootste ter wereld. In British Library zijn 150 miljoen documenten te vinden. De bibliotheek verzamelt niet alleen boeken om ze vervolgens aan te bieden. Ook het restaureren van beschadigde maar kostbare boeken is een belangrijke taak van de immense bibliotheek.

British Library staat in mijn top 3 omdat de bibliotheek naast boeken ook prenten en antieke geschriften tentoonstelt. Deze tentoonstelling wordt in samenwerking met het dichtbij gelegen British Museum.

Radcliffe Camera Library

Dit opvallende ronde gebouw is gebouwd in de beroemde universiteitstad Oxford. De kenmerkende ronde koepel maakt het gebouw een van de meest iconische gebouwen die in de stad te vinden is. Het gebouw is dan ook een van de meest gefotografeerde gebouwen in Oxford.

Het is niet zo simpel om de bibliotheek te bezoeken. De bibliotheek hoort bij de universiteit en is naast de studenten alleen open voor de deelnemers van een Bodleian Library Tour waarbij je langs alle bibliotheken van Oxford University gaat.

Naast Radcliffe Camera is ook Bodleian Library een prachtige historische bibliotheek die een echte must is bij een bezoekje aan Oxford.

Wren Library

Wren Library is de bibliotheek van Trinity College in Cambridge. Het gebouw is zowel het bewonderen van de buitenkant als van de binnenkant waard. De bibliotheek is gebouwd in 1676 dus heeft grote historische waarde.

De bibliotheek bestaat uit een grote langwerpige ruimte waar aan beide kanten lange rijen met boeken staan. De ruimte heeft een prachtig hoog plafond en er zijn kleurrijke glas-lood-ramen te vinden.

Het mooiste in Wren Library zijn de contrasten. De muren en het plafond zijn wit. Hier tegenover steken de donker houten boekenkasten en bruine boekkaften af. Tegen de donkere boekenkasten staan witte beelden die de ruimte af maken. Wat mij betreft echt een prachtige bibliotheek om een keer te bezoeken!

Boekenworm of niet, de bovengenoemde bibliotheken zijn hoe dan ook de moeite waard!

Anne-Floor is een enthousiaste en chaotische levensgenieter. Haar grootste hobby's zijn reizen, fotograferen en schrijven. Ze is student toerisme aan NHTV in Breda en gespecialiseerd in marketing en communicatie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.