Vive Le Voyage

Hoe regel je een visum voor Iran?

Is een visum voor Iran makkelijk te regelen? Ja, dit kun je zelf regelen en je hebt géén visumbureau nodig. Als je op reis gaat naar Iran dan heb je een toeristenvisum nodig. Een visum on arrival is sinds de laatste paar maanden ook mogelijk. Maar op het moment dat ik mijn reis naar Iran aan het voorbereiden was, was dit nog net niet mogelijk en dus heb ik mijn visum van te voren geregeld via de Iraanse ambassade.

Update maart 2017:  De visumprocedure is veranderd en werkt nu met een e-visum dat je kunt aanvragen via de Islamic Republic of IRAN Ministry of Foreign Affairs. Meer informatie hierover staat beschreven op de website van de Iraanse Ambassade in Den Haag.

Hoe vraag je een toeristenvisum aan via de Iraanse ambassade in Den Haag?

Veel visumbureaus geven je het idee dat je alleen een toeristenvisum kunt krijgen als je over een uitnodiging beschikt. Dit wordt ook wel een autorisatiecode genoemd. Dit is geen correcte informatie. Via de Iraanse Ambassade in Den Haag kun je zelf een visum regelen, zonder tussenkomst van een bureau en zonder een uitnodiging. Ik ben in maart 2016 bij de ambassade geweest en dit blog is geschreven naar aanleiding van mijn eigen ervaringen.

Welke documenten heb je nodig?

 • Een volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier. Dit formulier is te vinden op site van de Iraanse Ambassade.
 • Een pasfoto: De foto moet recent zijn, een egale witte achtergrond hebben en zijn afgedrukt op fotopapier van hoge kwaliteit. De afmeting moet 35mm bij 45mm zijn en een recht vooraanzicht van de aanvrager hebben. Hoofdbedekking moet achterwege blijven, tenzij het bedekking/kledij om religieuze redenen betreft (het gelaat moet zichtbaar zijn).
 • Nederlands paspoort en een kopie van je paspoort. Je paspoort moet nog tenminste zes maanden geldig zijn na vertrek Iran. Tevens moet je paspoort minstens twee lege, tegenover elkaar liggende visumpagina’s hebben. En je paspoort moet vrij zijn van Israëlische stempels.
 • Zorgverzekeringspas en een kopie van deze pas.

Waar moet je op letten bij de aanvraag van een visum?

 • De maximale reisduur in Iran is dertig dagen.
 • Je moet bij het aanvragen van het visum de landen waar je geweest bent opgeven. Let op dat je géén Israël vermeldt.
 • Je moet je beroep vermelden bij de aanvraag. Let op dat bijvoorbeeld “blogger” als journalist gezien wordt en je niet in aanmerking komt voor een toeristenvisum.
 • Na afgifte van je visum is dit drie maanden geldig.

Hoe gaat het aanvragen van een visum bij de Ambassade van Iran in Den Haag?

Je kunt je visum regelen door het bezoeken van de ambassade van Iran in Den Haag. De hierboven beschreven documenten moet je meenemen en afgeven. Een aantal werkdagen later kun je je paspoort inclusief visum ophalen of je kunt er voor kiezen om dit per koerier/aangetekend terug te laten sturen.

 • De ambassade is geopend op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 14:00u tot 16:00u.
 • De ambassade is niet open op Nederlandse en Iraanse feestdagen.
 • Zorg dat je op tijd  bij de ambassade bent, zodat je vooraan in de rij staat en dus snel geholpen wordt. Mijn advies is om rond 13:30u  aanwezig te zijn.
 • Als vrouw toon je respect voor de normen van Iran door je aan te passen aan de kledingvoorschriften, bijvoorbeeld door een sjaal als hoofddoek te dragen.
 • De kosten voor een visum zijn €50,-. Daarnaast betaal je €10,- voor het opsturen van je paspoort. Op de ambassade moet je de €50,- pinnen en de €10,- kun je pinnen of contact betalen.
 • Op de ambassade is een kopieerautomaat aanwezig, waar je tegen betaling kunt kopiëren. Dit moet je doen voordat je aan de beurt bent!
 • Er is ook een automaat aanwezig waar je pasfoto’s kunt maken.

Mijn ervaringen van mijn visumaanvraag

Online is het makkelijk om het gevraagde formulier in te vullen. Ik was op tijd (rond 13:30u) bij de ambassade en had dus als een van de eerste een nummer. Ik adviseer je echt om ook op tijd te komen! Ik heb ongeveer twintig  minuten moeten wachten en toen ik eenmaal bij het loket stond, duurde het maar een paar minuten. Aangezien ik niet in de buurt van Den Haag woon, heb ik ervoor gekozen om mijn paspoort per post terug te laten sturen. Na vier werkdagen had ik het paspoort inclusief visum weer in huis. Kortom de procedure bij de ambassade is mij goed bevallen!

Visa on arrival Iran

Je kunt je visum ook kopen bij aankomst in Teheran, Esfahan, Shiraz, Mashad en Tabriz op het vliegveld. De kosten zijn hier momenteel € 75,-. Aan de landsgrenzen is het niet mogelijk een visum bij aankomst te regelen. Controleer van te voren goed welke documenten je nodig hebt! Op dit moment zijn contactinformatie van eerste verblijfplaats en eventueel reservering van hotel of hostel nodig en een bewijs van de ziektekostenverzekering en twee pasfoto’s. De ambassade in Den Haag raadt het reizigers aan contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij om te vermelden dat men naar Iran reist per Visa on Arrival.

Tip

Iran is een bijzondere bestemming is en lees waarom ik naar Iran ga en de tips om je reis voor te bereiden.

Bezoek tijdens je Iran reis in ieder geval de volgende plaatsen:

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

15 Comments

 1. Caro

  21 september 2016 at 19:58

  Wat een fijne post! Ik ben nu langzaam aan het kijken hoelang en waar in Iran ik heen wil, dus dit komt heel goed van pas!

  • Marieke Willems

   26 september 2016 at 13:25

   Wat leuk om te lezen! Iran is echt een geweldig land om naar toe te gaan. Ik heb verschillende blogs hierover geschreven. Mocht je meer willen weten dan hoor ik het wel. Ik zal binnenkort nog de route posten die ik gedaan heb in Iran. Veel plezier vast met de voorpret! Groetjes Marieke

 2. Joanna

  7 februari 2017 at 17:04

  Hoi Marieke,

  wat een goeie tips zeg! Hier heb ik heel veel aan! Ik ben ook een trip naar Iran aan het boeken. De vluchten zijn geboekt (april/mei) Wat ik me nog afvroeg: heb je als vrouw zijnde een pasfoto nodig met hoofdbedekking? En op het moment dat ik mijn visum aanvraag, is deze nog drie maanden geldig? Alvast bedankt voor je reactie!

  • Marieke Willems

   8 februari 2017 at 12:38

   Hoi Joanna,
   Wat leuk dat je naar Iran gaat. Je gaat een geweldige tijd daar hebben!
   Je hebt geen pasfoto met hoofdbedekking nodig en je visum aanvraag is inderdaad drie maanden geldig.
   Heel veel plezier en als je nog vragen hebt dan laat maar weten. Groetjes Marieke

 3. Karlijn M

  23 februari 2017 at 12:38

  Hoi Marieke,

  Bedankt voor je post! Klopt het dat je bij het aanvragen van een visum nog geen vliegticket of andere reisplannen hoeft te overleggen?

  Groeten,
  Karlijn

  • Marieke Willems

   23 februari 2017 at 16:28

   Hoi Karlijn, Ik heb geen vliegticket, hotel, reisplannen, uitnodiging hoeven overleggen. Enkel de dingen die ik hierboven in het artikel heb beschreven. Maar adviseer je om dit te checken bij de ambassade van Iran.

   Groetjes Marieke

 4. Lisa

  1 maart 2017 at 23:28

  Hallo,
  Ik ga in april naar iraan. De vliegtickets zijn al geboekt, maar hoe en waar kan ik een visium aanvragen?

  • Marieke Willems

   2 maart 2017 at 12:40

   Hoi Lisa, gaaf dat je naar Iran gaat. Ik vond het echt een geweldig mooi en indrukwekkend land. De visumprocedure is veranderd en werkt nu met een e-visum dat je kunt aanvragen via de Islamic Republic of IRAN Ministry of Foreign Affairs: http://e_visa.mfa.ir/en/ Meer informatie hierover staat beschreven op de website van de Iraanse Ambassade in Den Haag. Ook kun je een visum on arrival krijgen, wat je dus op het vliegveld in Iran kunt regelen.

   Groetjes Marieke

 5. Elisabeth

  6 maart 2017 at 20:38

  Dag Marieke, wat ben ik blij deze blog te lezen. Ik vertrek eind deze maand voor 3 weken naar Iran. Ik heb mijn visumaanvraag binnen gedaan, maar nog steeds geen goedkeuring gekregen dus nog even vingers kruisen :-) Ik heb nog geen plannen,eigenlijk maak ik nooit plannen op voorhand dus deze info komt goed van pas.Dank je wel. Toch nog een vraagje: ik vind geen hostels op internet in Iran, ik ben gewoon van alleen rond te trekken en in hostels te slapen en vandaar uit dan weer nieuwe info te sprokkelen om verder te gaan. Het zijn vooral de lokale bevolking en de energie die me interesseren. Weet jij goede basic hostels zijn? Waar kan ik slapen, kan ik bij de mensen thuis slapen mits betaling? Of is dat niet mogelijk? Dank je wel om me te helpen.

  • Marieke Willems

   7 maart 2017 at 09:39

   Hoi Elisabeth, Ik ben zelf ook van het rondtrekken en een beetje go with the flow. Voor de Iran reis hadden we de hostel voor de eerste paar nachten gereserveerd via internet. De link staat in het artikel http://vivelevoyage.nl/hoe-regel-je-een-reis-naar-iran/ Ik kan je in Shiraz het Niayesh Boutique hotel aanraden! Erg goed bevallen en niet duur en deze hadden we vooraf gereserveerd in betaald. In Kashan zaten we in Noghli hostel en deze is ook leuk. Dit hadden we via het hostel in Shiraz weer geregeld. Ik heb ook mensen gesproken die couchsurfing hebben gedaan en daar ook zeker enthousiast over waren, maar dat hebben we dus niet gedaan. Veel plezier alvast in Iran, je gaat het geweldig vinden. Groetjes Marieke

 6. Mina

  2 mei 2017 at 14:44

  Great points on Iran visa. thanks to you.
  I wanted to inform you of another way which makes the risk of rejection on visa on arrival zero and also is easier and quicker than getting visa from embassy. You can apply for visa through websites and get the code you need, then go to embassy and pick your visa in half an hour. You don’t need to go to embassy twice and agency we’ll do it instead of you.

 7. Willem Bijlefeld

  30 juli 2017 at 16:52

  Hoi, wij gaan half september naar Iran en ben nu bezig met een e-visum. Echter het uploaden van pasfoto’s en paspoort lukt niet. Heeft iemand hier ook problemen mee of ligt het bij mij: foto’s zijn jpg, onder 500 kn en boven 10 kb.
  Groet Willem

 8. Nur

  20 september 2018 at 14:29

  Ik heb een vraag:: wanneer begint geldigheid van dubbel visum en hoeveel dagen en geldigheidsduur begint vanaf de aanvraag of vanaf vertrek naar Iran ??

  • Isabel Mosk

   25 september 2018 at 10:47

   Ik zou dit checken bij het consulaat in Iran, omdat deze informatie vrij specifiek is. Vaak start de geldigheid na uitgifte en is een visum vaak 30 dagen tot 3 maanden geldig.

 9. hideh

  6 januari 2019 at 17:50

  Hi, A nice article, hope to see you and other travelers in Iran again!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.