Vive Le Voyage

Hoe reis je in China?

China is een enorm groot land wat het lastig maakt om van de ene naar de andere plek te reizen. De afstanden die je moet afleggen zijn niet te vergelijken met de afstanden waar ook ter wereld. Als je het liefst low-budget reist en je graag omgeeft tussen de locals reis dan per trein of bus. Ik geef je graag een aantal tips.

Bemachtig een treinkaartje

Het meest makkelijke en tegelijkertijd leukste vervoer in China is de trein. Je bent relatief snel op de andere bestemming. Koop je treinkaartje op tijd. Op de dag van vertrek zijn er weinig tot geen treinkaartjes meer verkrijgbaar. Neem ook de tijd om een kaartje te kopen. Er staan vaak lange rijen en het personeel spreekt geen Engels. Vraag in je hostel of zij de bestemming, de dag en het tijdstip voor je in het Chinees opschrijven. Dit papiertje laat je zien en binnen no-time heb jij het juiste treinkaartje te pakken.

trein-met-locals-china

Heb je een iPad of een iPhone? Download dan de app China Train, van Travel China Guide, om de treinschema’s van China te bekijken. Geen iPad of iPhone? Bekijk dan de website van Travel China Guide.

Kies je plek in de trein

  • Hard seat: een bankje in de trein die je deelt met twee of drie anderen. Ik adviseer de hard seat alleen voor een treinreis van maximaal zes uur, anders krijg je echt last van je billen.
  • Hard sleeper: het bed begeeft zich in een lange gang met drie bedden boven elkaar. Als je ’s nachts reist bespaar je een nacht in een hostel. Vergeet geen lakenzak en kussensloop, want schoon beddengoed is niet inbegrepen.
  • Soft sleeper: niet heel anders dan de hard sleeper. Het zijn twee in plaats van drie bedden boven elkaar en de soft sleeper is een stuk duurder.

met-de-trein-door-china

Tegenwoordig is er in China ook de high speed trein. Met deze trein ben je binnen zes uur van Beijing in Shanghai. Helaas, deze trein rijdt (nog) niet vanaf alle treinstations in China.

Reizen met de bus

de-bus-in-china

Voor kortere afstanden is ook de bus een goed vervoersmiddel in China. Van Beijing naar Datong, ongeveer 400 kilometer, ben je binnen vijf uur met de bus. De bus stopt regelmatig, zodat je naar het toilet kunt. Ook in de bus zijn vooral locals en spreekt bijna niemand Engels.

Elke bus heeft zijn eigen code. Houd op het busstation de code in de gaten om te zien waar en wanneer de bus vertrekt (dit is ook het geval bij de trein). Een kaartje voor de bus koop je ongeveer een uur voor vertrek.

Vergeet geen toiletpapier en voldoende eten en drinken mee te nemen als je met het openbaar vervoer reist.

Veel hostels hebben een (gratis) pick-up van het trein- of busstation. Zo niet, zorg dan dat je het adres van het hostel in het Chinees bij je hebt voor de niet-Engelssprekende taxichauffeurs.

Reis je naar China? Bezoek dan zeker de Yellow Mountains, HangzhouPingyao en Qingdao.

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.