Vive Le Voyage

De hoogtepunten van Boedapest; een dagje Boeda!

‘Koningin aan de Donau’, wie ooit in Hongarije geweest is weet dat dit over de fraaie hoofdstad van het land gaat, Boedapest. Boedapest wordt in tweeën gesplitst door de rivier de Donau, met aan de westoever Boeda en aan de oostoever Pest. De in totaal 11 bruggen, waaronder de beroemde Kettingbrug, verbinden deze stadsdelen met elkaar. De Kettingbrug was de eerste brug die Boeda en Pest met elkaar verbond. Hieronder volgen enkele hoogtepunten die niet mogen ontbreken bij een bezoek aan stadsdeel Boeda!

De Citadel op de Gellért heuvel

Het mooiste uitzicht over de stad heb je vanaf de citadel op de Gellért heuvel. Loop helemaal naar de de top van de heuvel, de klim duurt ongeveer 15 minuten maar het afzien is zeker de moeite waard! Hier vind je het vrijheidsmonument en heb je een adembenemend uitzicht over de gehele stad. In de avond is het zicht over de stad op zijn mooist. Verbaas je dan ook niet wanneer je veel dolverliefde stelletjes tegenkomt…

uitzicht citadel

Hongaars Nationaal Museum ( Magyar Nemzeti Mézeum)

Het oudste museum in Boedapest is het Hongaars Nationaal Museum. Het behandelt de geschiedenis van Hongarije vanaf de beginperiode tot het einde van het Communistisch regime. Het museum geeft een goede indruk van Hongarije in verschillende perioden en na het bezoek heb je een goed beeld van de geschiedenis van het land. Voor geschiedenis liefhebber is dit een must do  gedurende je verblijf in Boedapest. P.S. wanneer je in het bezit bent van een Budapest Card krijg je o.a. korting op verschillende musea. Een aantal, waaronder het Nationaal Museum, zijn zelfs gratis!

De Burchtwijk op Budaváriheuvel

Op de Budaváriheuvel in Boeda is veel te zien. Als je van cultuur houdt bezoek dan zeker het Boedapaleis, hier heeft keizerin Sissi gewoond. Het paleis is in 1945 volledig verwoest en is opnieuw herbouwd. Hou je van kunst, dan is de uitgebreide collectie van Magyar Nemzeti Galéria in het Hongaars nationale museum een must-do. Hier kan je zeker een paar uur rondlopen. Voor een prachtig uitzicht op de westoever van Pest, ga je naar het Vissersbastion. Tegenover het Visserbastion ligt de schitterende Matthiaskerk waar dagelijks missen worden gehouden. Tip: Neem de Budavári Sikló, de kabelbaan, en je bent in 2 minuten boven. Onderweg heb je een mooi uitzicht over de stad.

uitzicht op de stad

Vissersbastion

Hospital in the Rock

Verborgen onder de grond bevindt zicht het Hospital in the Rock. Dit is een geheim ziekenhuis gebouwd in het ondergrondse gangenstelsel van Boeda tijdens de Tweede Wereldoorlog. Elk uur start er een tour door enthousiaste gidsen die zeer goed Engels spreken. Het is alleen mogelijk met gids omdat je anders makkelijk kan verdwalen. Doordat er gebruikt is gemaakt van levensgrote poppen (soldaten, verpleegsters), komt het erg realistisch over en krijg je een goed beeld hoe de situatie toen was. De instrumenten en machines die gebruikt werden staan er nu nog steeds. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog diende het als nucleaire bunker.

Hospital in the rock

Ruszwurm

Ruszwurm is de oudste banketbakkerij in de stad en ligt vlakbij de Matthiaskerk, een kijkje nemen naar al het lekkers in de vitrine is al een attractie op zich. Het is niet heel groot binnen, in het hoogseizoen is de kans groot dat je even moet wachten op een tafel. Wat geen ramp is, in de tussentijd kan je kiezen welk gebakje (of twee) je wilt…

Pim houdt van muziek, sport en reizen. Graag combineert hij dit door van zoveel mogelijk muziek luisteren een sport te maken op reis. Volg zijn reisverhalen via ViveLeVoyage!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.