Vive Le Voyage

De hoogtepunten van Boedapest; de hotspots in Pest!

Boedapest wordt in tweeën gesplitst door de rivier de Donau, met aan de westoever Boeda en aan de oostoever Pest. De in totaal 11 bruggen, waaronder de beroemde Vrijheidsbrug, verbinden deze stadsdelen met elkaar. Beide stadsdelen hebben zijn charmes. Boeda is heuvelachtig, het is er rustig en er hangt een romantische sfeer. Pest is het levendige deel van de stad, commerciëler en bezit meer bars en restaurant. De stadsdelen zijn niet met elkaar te vergelijken, maar vullen elkaar goed aan! Hieronder volgen enkele hotspots die niet mogen ontbreken bij een bezoek aan Pest.

Grote Synagoge (Nazy Zsinagoga)

De grootste Synagoge van Europa en de op één na grootste van de wereld. Gelegen in de Joodse wijk van Boedapest vind je de Grote Synagoge. Dit wonderschone bouwwerk is zeer fotogeniek. Veel fotoliefhebbers zullen dan ook al snel in hypnose geraken… Dit is alleen nog de buitenkant, de binnenkant is ook waanzinnig mooi! Achter de Synagoge is een binnentuin  en het Joods historisch museum.  Ook is er een gedenkteken voor de slachtoffers tijdens het Nazi- en Sovjetregime, waardoor je even de schoonheid vergeet en stil staat bij de verschrikkelijke gebeurtenissen uit het verleden. Tip: laat je niet afschrikken door de toegangsprijs. Die is iets hoger dan gemiddeld in Boedapest, wat nog steeds niet heel duur is, maar je krijgt dan ook waar voor je geld!

Synagoge

Het Parlementsgebouw en omgeving

Zowel qua omgeving als stijl is dit een indrukwekkend gebouw, het is dan ook niet te missen. ’s Avonds is het adembenemend mooi verlicht! Je kan er een rondleiding krijgen, vanwege de drukte is het slim om van tevoren te reserveren!  Op loopafstand van het Parlement vind je het plein van de vrijheid (Szabadság tér). Het plein bezit een aantal opvallende gebouwen, waaronder het tv-gebouw en de Magyar Nemzeti Bank. Ook hier komen fotoliefhebbers niks tekort, bij het zien van de gebouwen ontdek je steeds weer nieuwe architectonische hoogstandjes. Ook vind je er een fontein en speeltuintjes, een mooie plek om even een korte break te houden na je bezoek aan het Parlement.

‘Schoenen aan de Donau’

Dit monument ligt tussen het Parlement en de Kettingbrug aan de Donau. De schoenen staan symbool voor de gruwelijk daden die hier plaatsvonden gedurende de Tweede Wereldoorlog. Ze zijn een herinnering aan de Joodse doden door de fascistische ‘Arrow Cross Party’. Men werd vanaf de oever letterlijk de Pijlkruisers de rivier ingeschoten. De schoenen zijn in alle maten, zelfs kinderschoenen. Je wordt stil bij de geachte aan de gebeurtenissen die hier wel niet moeten hebben afgespeeld, erg indrukwekkend. Tip: verwacht geen schoenen van een meter hoog en breed. Ze zijn er neergezet op ware grootte, waardoor het beeld van wat er heeft afgespeeld nog beter tot je doordringt…

Schoenen aan de Donau

Terror Háza Múzeum

Het Terror Háza Mézeum bevindt zich op de Andrassyboulevard, dit is de bekendste boulevard in Boedapest en zeker de moeite waard om even rond te struinen voor of na je bezoek aan dit indrukwekkende museum. Want dat is het, indrukwekkend. Het gebouw is niet te missen en met grote letters zie je met open letters het woord ‘Terror’ op het dak, wat een mooie effect geef als de zon er op valt. Dit museum herdenkt zowel de slachtoffers van het communistisch- en naziregime. Het is het ex-hoofdkwartier van de Nazi’s en tijdens de communistische periode was hier het hoofdkwartier van de geheime politie. Er zijn verschillende beelden te zien van martelkamers en meer gruwelijke praktijken die hier hebben plaatsgevonden in dit huis. Bij het verlaten van die museum kan je daarom misschien een wat ‘naar’ gevoel krijgen, maar het is goed om een beeld te krijgen van de geschiedenis van Hongarije.

Terror museum

Széchenyi Bath

Wie in Boedapest is, kan de stad niet verlaten zonder een bezoek aan één van de vele Spa’s die de stad rijk is. Széchenyi Bath is één van de grootste en populairste. Het badhuis is authentiek, met de daarbij behorende charmes.  Voor toeristen is het vooral een populaire attractie, zeker als je wat langer in de stad bent is het heerlijk om hier even tot rust te komen. Trek ongeveer 3 uur uit voor een bezoek aan Széchenyi Bath. Daarna kun je nog heerlijk rondlopen in de omgeving van deze Spa, het is gelegen in een park. Het park is ietwat gedateerd maar prima om even rond te kijken!
Tip: Veel is aangegeven in het Hongaars en niet al het personeel spreekt er goed Engels. Dus leer vooraf wat Hongaarse zwembadtermen uit je hoofd :-)

DSC06245

Pim houdt van muziek, sport en reizen. Graag combineert hij dit door van zoveel mogelijk muziek luisteren een sport te maken op reis. Volg zijn reisverhalen via ViveLeVoyage!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.