Vive Le Voyage

Van gruwelijke geschiedenis tot uiterlijke schoonheid: Welkom in Cambodja!

Toen ik de eerste keer als toerist in Cambodja was, ben ik nauwelijks van de gebaande paden gegaan. Nu ik er woon doe ik niets liever dan dat! Naast de toeristische trekpleisters, wat je absoluut hoogtepunten kunt noemen, is er meer te ervaren. Lees in deze blog over de invloed van de geschiedenis, de schoonheden die Cambodja rijk is en reizen buiten de gebaande paden.

Ontdek de schoonheid van Angkor

Jaarlijks komen meer dan 2 miljoen toeristen naar Siem Reap om het wereldberoemde tempelcomplex van Angkor te bezoeken. Wist je dat uit recentelijk onderzoek is gebleken dat er enorme middeleeuwse steden verborgen liggen onder de jungle? Lees het artikel in The Guardian wat een goed beeld geeft van recentelijk onderzoek.

De zonsopkomst bij Angkor Wat is wat de toerist trekt. Het beeld van de opkomend zon en oranje kleurende lucht kan dan ook adembenemend zijn. Je kunt er ook voor kiezen de zonsopkomst bij Angkor Wat (met duizenden andere toeristen) te skippen en juist een andere tempel te bezoeken. Angkor Thom en de Bayon hebben een onuitwisbare indruk op me gemaakt.

1-cambodja-angkor-wat

Kampong Khleang, dorpsgemeenschap op palen

Naast de tempels van Angkor kun je vanuit Siem Reap de binnenlanden van Cambodja ontdekken. Siem Riep ligt ten noorden van het Tonle Sap meer, het grootste meer in Zuid Oost Azië. Veel mensen bezoeken Kampong Pluk, een community aan de rand van het meer, en nemen niet de moeite naar Kampong Khleang te reizen. Het fascinerende dop op 10 meter hoge palen ligt op zo’n 55 km ten oosten van Siem Reap. In het droge seizoen zie je de palen van de woningen goed en kun je de woningen te voet bereiken. Tijdens het natte seizoen verplaatst men zich met de boot. Kampong Khleang is 10 keer groter dan Kompong Pluk en daarmee de grootste leefgemeenschap op het Tonle Sap meer.

Tip: Op zoek naar een unieke souvenir? Laat jouw foto printen op een postkaart van bananen papier. STAMP is een uniek bedrijf wat werk creëert voor de lokale bevolking tussen Siem Reap en Kampong Khleang. Ze bezorgen je postkaart in het hotel waar je verblijft (Siem Reap) maar leveren ook wereldwijd. Check de STAMP-website!

Verdiep je in de Cambodjaanse geschiedenis

Cambodja kent een turbulente geschiedenis. Van wonderbaarlijke hoogtes tot gruwelijke dieptepunten. Wist je dat het Rode Khmer regime duurde tot 1979? Miljoenen mensen waren hun familie leden kwijt, het land was verscheurd en er heerste hongernood. Een ander onbegrijpelijk feit is dat de Rode Khmer tot 1991 een zetel in de VN had. Lees en ontdek meer over de geschiedenis van Cambodja. Vandaag de dag wordt het land geregeerd door minister Hun Sen (Cambodian People’s Party). Cambodja is geen democratie zoals we die in westerse landen kennen, daarnaast is corruptie een groot probleem in de huidige politiek.

Bezoek de Killingfields en S21

De Killingfields en het Toul Sleng (S21) liggen beide in Phnom Penh en mag je niet missen op jouw reis door Cambodja. Tijdens je bezoek aan de Killing Fields wordt verteld hoe de Rode Khmer onder leiding van Pol Pot aan de macht kwam. Pol Pot geloofde in een niet-kapitalistische, agrarische samenleving. Mensen werden uit de steden verjaagd en het platteland op gestuurd, geld werd afgeschaft en ruilhandel ingevoerd. Ook godsdienst werd afgeschaft. Van de 60.000 monniken overleefden er naar schatting slechts 500. De Rode Khmer wordt verantwoordelijk gesteld voor de dood van 1,7 tot 2 miljoen mensen. Zulke vormen van extremisme vind ik heftig en moeilijk te begrijpen.

De invloed van Pol Pot op het huidige Cambodja

Stel je voor, eind 1978 valt Vietnam binnen en verdrijft de Rode Khmer naar het westen de jungle in bij de grens met Thailand. Dan is de oorlog afgelopen en begint de zoektocht van miljoenen mensen naar familie en vrienden. Hierdoor wordt de oogst verwaarloosd. Een logisch gevolg is dat er hongersnood ontstaat wat nog eens honderdduizenden slachtoffers maakt. De hoger opgeleiden van de Cambodjaanse bevolking zijn om het leven gebracht. Wat voor invloed heeft dat vandaag de dag op het land

Tip: 15 miljoen kinderen wereldwijd worden geforceerd te trouwen. Ook in Cambodja is dit een voorkomend fenomeen. Bekijk hoe Emilie Beck (25) dit samen met haar team in kind huwelijken in beeld brengt.

Cambodja STUCK

Vrijwilligerswerk in Cambodja

Veel mensen worden voor óf tijdens hun reis in Cambodja geraakt. De mensen zijn prachtig en lachen vaak vriendelijk. Ik kan me voorstellen dat je voelt Ik wil het land helpen’. Dat is mooi en kan ook. Doe gedegen onderzoek voordat je dit besluit neemt. Je kunt ook op afstand helpen!

Vrijwilligerswerk English sign

Idyllische eilanden bij de Cambodjaanse zuidkust

Steeds vaker zoeken reizigers de prachtige eilanden van Cambodja op. Wist je dat ruim 60 kleine eilandjes in het zuiden van het land liggen. Hiervan zijn er nog ongeveer 30 onbewoond. Wellicht is het je valt het op dat alle name van de eilanden met ‘Koh’ beginnen, wat eiland betekent. Je zult op veel websites lijstjes vinden met de beste eilanden van Cambodja’. Voor ieder wat wils.

Reis van de gebaande paden

De meeste toeristen gaan naar Siem Reap voor Angkor Wat, naar Phnom Penh voor de Killingfields en richting Sihanoukville voor de stranden en eilandjes. Daag jezelf uit en durf van de gebaande paden te gaan. Hoewel er een groot deel van de landmijnen in Cambodja onschadelijk gemaakt en opgeruimd zijn worden er dagelijks nog mijnen gevonden en slachtoffers gemaakt. Het is verstandig je vooraf goed te laten informeren voordat je besluit avontuurlijker te reizen.

Je avontuur kan beginnen met een homestay in bij een van de grotere steden, neem Battambang. Kampot en Kep worden ook vaak overgeslagen terwijl steeds meer leuke restaurantjes hun deuren openen in het koloniale Kampot. Wist je trouwens dat de pepers die in deze omgeving wereldberoemd zijn? Breng een bezoek aan een van de Kampot Pepper farms. Cambodja kent verschillende nationale parken. Steeds vaker organiseren zij milieubewuste en diervriendelijk tours door de jungle. Al eens gehoord van Mondulkiri? Dit is een van Cambodja’s mooiste provincies. Neem een terreinwagen en rijd door bossen, plantages, heuvels, langs rivieren en soms droog savannelandschap. De watervallen in de omgeving zijn fenomenaal. Ook de traditionele Phnong bergstammen met hun bijzondere huizen zijn een bezoek waard.

Van gruwelijke geschiedenis tot uiterlijke schoonheid. Dit is Cambodja!

Duurzaam reizen in Cambodja

Arinda is verslaafd aan reizen, gek op onderwijs en heeft een sterke ondernemingsdrang. Tijdens het reizen wordt duidelijk dat zij een sociale onderneming op wil zetten in een ontwikkelingsland. Haar grootste droom wordt werkelijkheid als ze haar baan als leerkracht in Singapore opzegt. Vanuit Cambodja deelt zij reisverhalen en handige tips van over de hele wereld!

4 Comments

 1. Co

  21 september 2016 at 07:45

  Dank voor de tips! Cambodja staat hoog op mijn wensenlijst, wellicht wordt het mijn reisbestemming voor volgende zomer :)

  • Arinda Hoffland

   21 september 2016 at 15:57

   Geen dank Co! Mooi dat je er iets aan hebt. Ik woon in Cambodja en blijf mijn tips delen dus wellicht is het interessant voor je om deze website te blijven volgen. Geniet van de reisvoorbereidingen. Sus-dey!

 2. Yvonne

  21 september 2016 at 22:13

  Cambodja is echt een land van tegenstellingen hè?! Als ik dit lees realiseer ik ’t me weer. Wij zijn niet naar Kampong Khleang geweest, wist er het bestaan niet van. Wel naar Kampong Phhluk geweest, waar wij destijds de enige bezoekers waren, omdat het ’t droge seizoen was en we alleen via de avontuurlijke weg (pad) er naartoe konden. Nog altijd een goeie ervaring in mijn herinnering.

  • Arinda Hoffland

   22 september 2016 at 11:52

   Ja, onwijs veel tegentellingen Yvonne. Er is in de tussentijd wellicht het een en ander veranderd. Je zou nog eens terug kunnen komen en het vergelijken met de tijd dat jij hier was ;). Geniet van de herinneringen die weer boven komen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.